Annons

Programmerare drog igång ”Tinder för utvecklare” – lockar techjättar

Svensk techsektor frodas och samtidigt råder det brist på utvecklare. Programmeraren Charlotte Holmen startade därför den Tinder-liknande rekryteringsplattformen Wetal och som hittills har samarbetat med över 200 bolag.

Charlotte Holmen har grundat Wetal som hjälper till att matcha techbolag med programmerare.
Charlotte Holmen har grundat Wetal som hjälper till att matcha techbolag med programmerare.

Ett av de stora hindren för it-sektorn i Sverige att fortsätta växa är kompetensbristen. Charlotte Holmen började arbeta som programmerare för tio år sedan och såg sedan ett behov av en ny typ av rekrytering. 2019 drog hon därför igång rekryteringsplattformen Wetal. 

”Vi har byggt plattformen helt utifrån hur vi själva skulle vilja bli uppvaktade av bolag”, säger Wetals grundare Charlotte Holmen, i ett uttalande.

Hon hade sett utmaningen i att matcha rätt person med rätt bolag. På den ena sidan den tekniska utvärderingen av programmeraren. På den andra sidan vad bolaget har att ge vad gäller teknik, team och ersättning

”Programmerare behöver ofta ta flera timmars tester som ibland inte säger så mycket. Vi har precis släppt en första version av vårt snabba tekniska test som går att återanvända till alla intervjuer för att spara tid”, meddelar Charlotte Holmen.

Idag är omkring 2.500 programmerare knutna till plattformen. Bland de drygt 200 bolagen som samarbetat med Wetal finns teknikbolagen Voi, Tink, Karma och Epidemic Sound. Wetal hjälper bolagen med att sätta upp en profilsida där de kan marknadsföra sig själva.

”Med vår data och kunskap om vad programmerare söker kan vi hjälpa bolag att sälja in sig själva på ett effektivt sätt för just den här målgruppen”, säger Charlotte Holmen.

Nu tar bolaget in 5 miljoner kronor i investeringar till en värdering på 25 Mkr. Kapitalet kommer från ett investeringskonsortium bestående av fem affärsänglar som leds av Daniel Lövquist och Daniel Sandberg.

”Vi träffar flera intressanta företag varje vecka och investerar i cirka fem nya bolag per år. När vi träffade Charlotte första gången visste vi att vi hade hittat något outstanding”, säger Daniel Lövquist i ett uttalande.

Wetal har ännu inte kommit in med sin första årsredovisning, men Charlotte Holmen räknar med att bolaget kommer att omsätta 3–5 miljoner kronor i år.

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera