1515

Profilerna sågar förslaget: ”Idiotiska regler”

Regeringen presenterade på söndagen sitt personaloptionsförslag. Men förslaget får redan tung kritik av techprofiler.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, Northzones Hans Otterling och Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles har synpunkter på förslaget.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, Northzones Hans Otterling och Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles har synpunkter på förslaget.

I mars kom utredningen om personaloptioner och förslagen stötte genast på tung kritik i techbranschen. Sedan dess har förslagen gått ut på remiss och på söndagen presenterade regeringen sitt eget förslag om skattelättnader för vissa personaloptioner.

Läs mer: Trots protesterna: Spotify får ingen skattelättnad

En av förändringarna som gjorts är att gränsen för när ett företag räknas som nystartat ändrats till tio år, från tidigare sju år. Reglerna har också förändrats så att befintliga ägare omfattas.
Men trots förändringarna sågas förslaget av techprofiler.

”Jag förstår inte att en socialdemokratisk regering som säger sig vilja bygga ett kunskapssamhälle, sätter sådana här idiotiska regler på plats. De straffar företag som vill dela med sig av tillväxten med sina anställda”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Läs mer: Damberg försvarar optionsförslaget

Regeringen föreslår att skattelättnaden ska gälla företag med upp till 50 anställda och som omsätter högst 80 miljoner kronor, något som Hans Otterling tycker är svårförståeligt.

”Det är inte så att företag slutar att behöva kompetens när de vuxit till den storleken. Snarare tvärtom, det är just i den brytpunkten som det är mycket viktigt att få in kompetenta medarbetare."

Regeringen skriver också i debattartikeln att ”företagen får inte vara i ekonomiska svårigheter”.

”Techbolag investerar kraftigt i ny teknologi för att kunna växa och går därför med förlust. Jag hoppas att regeringens förslag tar hänsyn till detta”, säger Hans Otterling.

Även Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, anser att förslagen är undermåliga.

”Regeringen har inte lyssnat på kritiken. Vi föreslog att skattelättnaden skulle gälla för bolag med upp till 250 miljoner kronor i omsättning och upp till 400 anställda”, säger hon.

I debattartikeln skriver regeringen att förslagen utformas så att de har bäst möjlighet att godkännas av EU-kommissionen, ett resonemang Elisabeth Thand Ringqvist inte köper.

”Regeringen gömmer sig bakom EU-regler. Men i själva verket har Storbritannien generösare regler och våra bolag konkurrerar på den marknaden.”

”Sammantaget med finansskatten och försämringen av 3:12-teglerna, så är detta en försämring av tillväxtklimatet”, fortsätter hon.

Enligt regeringens förslag kommer bolag som Klarna, Spotify och Izettle inte att kvalificera sig för skattelättnaden. Elina Berglund, medgrundare och CTO på Natural Cycles, anser att regeringen borde titta på att hjälpa även de större bolagen.

”Det är ett steg i rätt riktning och jag tycker är bra att regeringen vill underlätta för mindre startups, men det kanske kan vara värt att även hjälpa de lite större företagen att attrahera talanger. Vi konkurrerar ju inte bara med varandra om talanger utan även med den globala marknaden”, skriver hon i ett sms till Di Digital.

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?