1515
Annons

Problemet som plågar Spotify: ”Alla som rört det har slutat”

Spotify har svårt att beräkna sina utbetalningar till artister och skivbolag, ett problem som slukat stora resurser i över tre års tid. ”Alla som rört projektet har slutat”, säger en av Di Digitals källor.

Spotifys vd Daniel Ek, som på torsdagen träffar aktiemarknaden i New York inför bolagets notering.
Spotifys vd Daniel Ek, som på torsdagen träffar aktiemarknaden i New York inför bolagets notering.Foto:Bloomberg

På torsdagskvällen besvarar Spotifys marknadens frågor inför börsnoteringen. Centrala teman blir kampen mot Apple Music och hur den svenska musiktjänsten ska börja tjäna pengar.

Men det finns ett annat orosmoln som ännu inte är löst. Nämligen det att Spotify inte vet hur mycket pengar musiktjänsten bör betala till artister, skivbolag och låtskrivare.

En alltför liten ersättning kan resultera i stämningar på miljardbelopp. För mycket är slöseri för en musiktjänst som efter tio år på marknaden fortfarande går med förlust.

De senaste åren har Spotify ägnat allt större resurser åt problemet – utan att komma särskilt långt. Det uppger två av varandra oberoende källor för Di Digital.

”Alla som har rört projektet har slutat”, säger en person med insyn i bolaget.

Läs mer: Här är fyra frågor Daniel Ek måste besvara

När Spotify betalar sina artister för lite slår det hårt mot bolagets sista rad. På grund av felaktiga utbetalningar tvingades Spotify revidera sitt årsresultat för 2014 och 2015 med över en halv miljard kronor i oförutsedda kostnader, enligt årsredovisningen för 2016.

Musikrättigheter är ett erkänt svårt område som bland annat det svenska startupbolaget Kobalt försöker göra mer transparent.

På Spotify hamnade frågan på finanschefen Barry McCarthy bord när han tillträdde på Spotify 2015. Netflix-veteranen kan ha ”underskattat arbetsinsatsen” och vad som var realistiskt att åstadkomma på området, enligt en av Di Digitals källor.

Läs mer: Kobalt Capital stänger ny miljardfond

Spotifys svårigheter bekräftas i det prospekt bolaget publicerade inför sin notering.

Där skriver Spotify att man redan 2015 upptäckte ”en väsentlig brist” när det kommer till hur man bokför sina skulder till artister och skivbolag. Problemet kvarstår enligt prospektet och kan därmed leda till stämningar eller för höga kostnader i framtiden.

”För att åtgärda denna väsentliga brist har vi anställt och planerar att fortsätta anställa ytterligare revisions-, finans- och systemingenjörer och dataanalytiker”, skriver Spotify i prospektet.

Enligt prospektet kan Spotify inte garantera att åtgärderna kommer att räcka till.

I januari stämdes Spotify av det amerikanska musikförlaget Vixen, som representerar artister som Tom Petty, Neil Young och The Doors. Förlaget gjorde anspråk på cirka 13 miljarder kronor i skadestånd.

Stämningen är en av flera större tvister som uppstått på senare år. I maj förra året framkom det att Spotify hade förlikats med artister och kommit överens om att avsätta knappt 400 miljoner kronor för musiklyssning som Spotify inte betalt ersättning för.

För att stoppa låtar med oklara rättigheter förvärvade Spotify i fjol det blockkedjebaserade bolaget Mediachain.


Digitalpodden Special om Spotifys resa 2006–2018:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?