1515

Problembolagen som tynger Toborrow

Låneplattformen Toborrow har som mål är att ge god avkastning till sparare som är villiga att låna ut pengar. Men Di Digitals granskning visar att låneplattformens transparens brister och att flera av plattformens bolag har gått i konkurs eller har betalningsproblem.

Sofie Lundström, vd på Toborrow.
Sofie Lundström, vd på Toborrow.Bild:Toborrow

Toborrow (NTL) är en låneplattform där privatpersoner och företag kan låna ut till företag. Enligt Toborrows vd Sofie Lundström har låneplattformen noll bekräftade kreditförluster – men Di Digitals granskning visar att en betydande del av bolagen som tagit in lån via plattformen har gått i konkurs eller har betalningsproblem.

Två bolag, Bycosin och Nordic Bike, har gått i konkurs, något som Di Digital har rapporterat om tidigare, och har inte betalat av hela lånesumman. Bycosin är för närvarande i en process där konkursförvaltaren försöker att sälja en fastighet för att täcka upp de fordringar som finns i konkursboet.

Läs mer: Bakslag för Toborrow – kemibolag ansöker om rekonstruktion

Ett bolag, EMSO Group Sweden, har företrädare för ett inkassobolag inte kunnat komma i kontakt med. Ärendet har därför gått vidare till Kronofogden. EMSO Group Sweden registrerades december 2014 och tog under hösten 2015 in 1 miljon kronor i lånekapital via Toborrow. När Di Digital ringer numret som angetts på bolagets hemsida går ingen signal fram. EMSO Group Sweden avregistrerades för F-skatt i slutet av december på grund av bristande redovisning.

Ett annat bolag, Pheenix Alpha, tog i januari 2016 in 2,2 Mkr i lån via Toborrow. De är fortfarande skyldiga drygt 466 000 kronor. Orsaken är enligt Toborrow att de väntar på betalning från en leverantör som är sen med sin betalning. Ärendet har nu gått vidare till inkasso.

”Vi har i dagsläget inga bekräftade kreditförluster”, svarar Toborrows vd Sofie Lundström, som valt att svara på Di Digitals frågor via mejl, på frågan om vilka kreditförluster som finns.

”I dagsläget har vi fyra pågående processer. Samtliga av dessa lån är säkerställda med olika typer av säkerheter och har olika amorteringstakt. Innan dessa processer är avslutade går det inte att uttala sig om vilket belopp som kan komma att återbetalas”, utvecklar hon i ett annat mejl när Di Digital frågar specifikt om hur många bolag som gått i konkurs, rekonstruktion eller har betalningsproblem.

Enligt Sofie Lundström uttalar sig Toborrow inte om specifika fall på grund av sekretesskäl, men hon menar att berörda långivare får information löpande.

På Toborrows hemsida framgår det dock inte att ovanstående bolag har gått i konkurs eller har betalningsproblem. De olika bolagen är listade på hemsidan och har endast beteckningen ”avslutad”.

Läs mer: Toborrows cykelbolag har gått i konkurs

”Samtlig information om pågående processer med sena betalningar, konkurser och rekonstruktioner kommuniceras veckovis till de involverade långivarna så att de alltid har den senaste informationen. Konkurser och rekonstruktioner är processer som tar lång tid”, skriver Sofie Lundström i ett mejl.

”Samtliga lån är dessutom säkerställda i olika former, vilket medför att långivare även om bolaget går i konkurs kan komma att få tillbaka sina pengar, vilket också har skett”, skriver Sofie Lundström i samma mejl.

Vilket bolag är det som gått i konkurs och där långivare fått tillbaka sina pengar?

”Vi kan med hänsyn till sekretess inte kommentera enskilda fall. All information som avser lånestocken kommuniceras alltid ut till berörda långivare. Vi har sedan tidigare planerat att publicera statistik på vår hemsida avseende pågående- och avslutade processer, denna information kommer i en senare release.”

Samtliga bolag som gått i konkurs eller fått betalningsproblem har av Toborrow fått kreditbetygen god kreditvärdighet (B) eller kreditvärdig (C). Ett bolag, Pheenix Alpha, fick till och med betyget mycket god kreditvärdighet (A).

”Alla företag som söker låna via Toborrow har genomgått en grundlig kreditprövning. Den är baserad på rapporter från UC och Creditsafe, men vi gör även en egen kvalitativ bedömning. Vi tar även kreditupplysningar på personen som går i borgen för lånet, och följer samma rutiner för kundkännedom som bankerna. Vidare är lånehandlingarna framtagna av advokatfirman Lindahl”, skriver Toborrow på sin hemsida.

Läs mer: Penningtvättskoll på Toborrow – hundratals kunder drabbade

Enligt Finansinspektionen har Toborrow inget juridiskt ansvar att genomföra en kreditprövning, utan det yttersta ansvaret ligger på långivaren.

”Det är långivaren som fattar kreditbeslutet, baserat på den information som lämnats av låntagaren på projektsidan tillsammans med kreditbetyg, finansiell information och information om lånebelopp, säkerheter, amorteringstakt och löptid. På projektsidan ges långivarna även möjligheten att ställa frågor direkt till låntagaren, vars svar visas öppet för samtliga medlemmar”, skriver Sofie Lundström i ett mejl.

Enligt Toborrows hemsida har 45,9 Mkr lånats ut via plattformen till en genomsnittlig ränta på 9,4 procent. De fyra bolag som nämnts ovan har totalt lånat 6,7 Mkr via Toborrow och utgör alltså 14,6 procent av den totala lånestocken.

Det går inte att utröna hur stor del av lånen som ovan nämnda bolag betalat tillbaka. Men den siffran är viktig därför att om den genomsnittliga räntan är 9,4 procent och en högre andel av lånestocken kan betecknas som osäker. Om så var fallet skulle en sparare i teorin alltså kunna förvänta sig negativ avkastning och förlora pengar genom att låna ut via Toborrows plattform.

Läs mer: Förlusterna skenar för Lending Club


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?