1515

Preventivappen växer – samlar in data om virussymptom

Den godkända preventivmedelsappen Natural Cycles kartlägger inte bara kvinnors fertilitet, utan har även lagt till en coronatracker. ”Vi ser att användandet följer en trend med corona”, säger medgrundaren Elina Berglund.

Elina Berglund har medgrundat Natural Cycles och delar vd-skapet med Raoul Scherwitzl.
Elina Berglund har medgrundat Natural Cycles och delar vd-skapet med Raoul Scherwitzl.Foto:Martina Huber

Elina Berglund och hennes man Raoul Scherwitzl, medgrundare och som hon delar vd-skapet med för Natural Cycles, är sedan några veckor tillbaka i Sverige. 

Till vardags bor de i New York, men situationen där i en liten lägenhet med två barn blev till slut ohållbar på grund av läget med coronvairuset som härjar i stan. Nu bor de hos Elina Berglunds föräldrar på landet tills det har lugnat ner sig.

”Vi har ett kontor med nio personer på 5th Avenue och 43rd Street. De sista veckorna var Midtown helt öde när vi cyklade till kontoret. Times Square var helt tomt, precis som i en film. Det var ganska speciellt”, säger Elina Berglund. 

Natural Cycles har flera kontor med 60 anställda runtom i världen, vilket har underlättat övergången till att alla jobbar hemifrån. Teamet är produktivt, säger Elina Berglund, och omställningen gick snabbt. Bolaget har även nyanställt personer på distans under de senaste veckorna.

”Det har gått förvånansvärt smidigt, men vi går väl igenom det som de flesta företag som jobbar hemma gör just nu. Vissa trivs bra med det, andra får hyttfeber”, säger Elina Berglund.

”Under första kvartalet har vi fått särskilt bra resultat”, säger hon.

Men hon inte vill kommentera några specifika siffror, varken för det senaste kvartalet eller i fjol.

”Förra året var ett år då vi vände saker och ting, från att vi hade kommit ur negativ pr under 2018.”

Läs mer: Natural Cycles-grundaren talar ut om USA-planerna: ”Vi måste nog ta politisk ställning”

Bolaget har inget behov av att ta in kapital på ett tag, också i och med att man tar betalt för tjänsten. Senaste kapitalinjektionen var en kvarts miljard kronor i slutet av 2017.

”Jag lider lite med de entreprenörer som behöver ta in pengar just nu. Samtidigt så är digitala health tech-bolag viktiga i det här läget”.

Natural Cycles är ett av de bolag som har sett en positiv effekt av coronautbrottet. Preventivappen är godkänd som preventivmedel och kartlägger användarens cykel i kombination med att man regelbundet mäter sin temperatur. 

”De befintliga användarna har blivit bättre på att mäta, säkert för att de inte går ut lika mycket och har mer tid. Vi har även fått in nya användare och växer särskilt i USA”, säger Elina Berglund.

Några saker som har förändrats i appen är att användarna har blivit bättre på att logga olika saker som smärta och känslostämning. I datan går det att urskilja mönster, som att humöret har påverkats av coronakrisen. 

”Vi ser till exempel också att libidon brukar vara hög på helgen, men att det nu är mer jämt över veckan”, säger Elina Berglund.

Algoritmen i Natural Cycles indikerar även om man har en stigande i temperaturen i kroppen, vilket skulle kunna innebära att man har fått ett virus. I samband med utbrottet har bolaget lagt till ”coronatracking” i appen, där användarna kan logga symptom och dela med sig av till sin läkare. 

”Hittills har 20 procent av användarna lagt till det”, säger Elina Berglund.

Totalt har Natural Cycles drygt 1,5 miljon användare i 160 länder och tillväxten är störst i USA. Appen är fortfarande ensam i sin nisch som ett godkänt preventivmedel och effektivitetsnivån för att undvika oönskade graviditeter ligger på runt 93 procent vid typisk användning. 

Läs också: Natural Cycles-grundaren ser stort intresse i USA

Främsta konkurrenterna är inte andra appar där man kan registrera data kring sin cykel, utan snarare andra preventivmedel, menar Elina Berglund.

”Vi ser att vi hamnar någonstans mitt i mellan och känner oss ensamma i nischen. Men det betyder inte att vi inte har utmaningar, för att vara ensam kan också väcka skepsis och fler frågor”.

Hon tror att en del av tillströmningen, av båda nya användare och de som har kommit tillbaka under senaste tiden, kan bero på att tjänsten inte kräver att man går till doktorn och får ett recept som för andra godkända preventivmedel. 

”Vi ser att det följer en trend med corona och kommer att göra en undersökning för att se vad som driver detta””, säger Elina Berglund.

Behovet av preventivmedel i USA är stort även annars, också i och med att till exempel p-piller är dyrt om man inte har försäkring. 

För att dra sitt strå till stacken under coronautbrottet har Natural Cycles donerat några hundra febertermometrar till Mount Sinai-sjukhuset i New York, för att de ska kunna dela ut till folk som behöver. 

Bolagets termometrar tillverkas i Kina, men det befintliga lagret ska räcka i upp till ett år. Överlag tror Elina Berglund att krisen kommer att gynna Natural Cycles och även många andra bolag i slutändan.

”Min känsla är att det här är en kris för alla, men det kan också innebära möjligheter. Jag är övertygad om att vi kommer ut smartare och starkare, säger hon.

Lyssna på Elina Berglunds entreprenörsresa i ett avsnitt av podden Startup Stories från 2018:

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?