1515
Annons

Preventivappen växer med 65 procent – ”gått breakeven sedan i augusti”

Natural Cycles är fortfarande den enda appen ute på marknaden i dag som är klassad som preventivmedel. Under 2021 ökade antalet nya användare med 75 procent och bolaget jobbar med att testa ny hårdvara för att öka precisionen i appen.

Elina Berglund startade Natural Cycles 2013 tillsammans med sin medgrundare Raoul Scherwitzl som hon delar vd-skapet för bolaget med.
Elina Berglund startade Natural Cycles 2013 tillsammans med sin medgrundare Raoul Scherwitzl som hon delar vd-skapet för bolaget med.Foto:Katharine Calderwood

Natural Cycles medgrundare och vd Elina Berglund sitter på hemmakontoret i sin bostad en timme från Grand Central Station i New York. Där vid stationen på Manhattan har Natural Cycles sitt USA-kontor som egentligen ska husera tio av bolagets i dag drygt 60 anställda – majoriteten sitter i Stockholm och sex forskare i Genève. Men under pandemin har alla jobbat hemma.

”Några har flyttat utanför stan och vi har även anställt bredare än där våra kontor ligger. 12–13 personer har tillkommit under pandemin och planen för 2022 är att vi ska bli 70 i teamet”, säger Elina Berglund.

Natural Cycles är fortfarande den enda appen på marknaden som är ett godkänt preventivmedel med CE-märkning i Europa och tillstånd från det amerikanska läkemedelsverket FDA. Även den tyska mens-trackern Clue har fått godkänt från FDA, men ännu inte lanserat den delen.

I Natural Cycles app kartlägger användaren sin cykel i kombination med att man regelbundet mäter sin temperatur. Det görs i dag genom en muntermometer, men i somras fick även Natural Cycles godkänt från FDA att appen får användas med ny hårdvara – en så kallad ”wearable” som kan mäta kroppens temperatur kontinuerligt.

Det senaste året har teamet jobbat med att betatesta preventivappen med den finska wearable-ringen Oura och genomföra en klinisk studie med den. 

”Vi tittar nu på att identifiera olika partners och jobbar samtidigt på vår egen hårdvara. Ett problem är dock att det råder komponentbrist”, säger Elina Berglund.

Kvinnor är olika och vill mäta sin temperatur på olika sätt, och Natural Cycles har nyligen också släppt en egen bluetooth-termometer i Sverige som matar in temperaturen automatiskt i appen.

Rent ekonomiskt har 2021 gått bra för Natural Cycles. Antal nya användare växte med 75 procent under året, och totalt har appen 2 miljoner registrerade användare i 160 länder. Hur många som är betalande användare i appen är inte officiellt. 

Under fjolåret växte omsättningen med 65 procent jämfört med 2020, främst drivet av tillväxten i USA och Storbritannien. Vilka intäkter det handlar om i siffror vill Elina Berglund inte uppge.

”Vi har gått breakeven sedan i augusti”, säger hon.

Än så länge har Natural Cycles inte behövt ta in någon ny investering sedan kapitalinjektionen på en kvarts miljard kronor i slutet av 2017. 

”Men vi planerar att investera ännu mer i både innovation och tillväxt framöver, så vi får se om och när vi tar in pengar igen”, säger Elina Berglund.

Förutom att utveckla appen och hårdvaran bidrar också Natural Cycles till kliniska studier. Under 2021 har man bland annat publicerat en studie tillsammans med andra institut, som tittar på hur pandemin har påverkat menstruationscykeln kopplat till stress. 

”Användarna har känt sig mer stressade under pandemin, men det har inte påverkat cykeln.”

Just nu pågår en studie i USA tillsammans med folkhälsomyndigheten NIH (National Institutes of Health) om hur vaccinet påverkar menscykeln.

”Vi vill föra forskningen kring kvinnors hälsa framåt och delar med oss av anonymiserad data från våra användare”, säger Elina Berglund.

Den anonymiserade datan som delas har användaren gett sitt godkännande till för en viss undersökning. I början av pandemin lanserade också Natural Cycles en coronatracker” i appen om hur man mådde, men den stoppades sedan av Apple när techjätten släppte sin egen.

I planen för 2022 ligger fler kliniska studier, ett samarbete med en leverantör av en wearable och fortsatt utveckling av den egna hårdvaran. Men det tar tid. Som det ser ut nu släpps inte bolagets egenutvecklade pryl förrän 2023.

”Under det här året kommer vi att rulla ut bluetooth-termometern på fler marknader och hitta fler partnerskap som kan generera resultat till kliniska studier för hårdvara”, säger Elina Berglund.

Läs mer: Disney-stjärna och Lost-skådis står bakom svensk Hollywood-agents Memmo-utmanare 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?