1515
Annons

Tidigare Hemnet-vd:ns bolag ska hjälpa svenskar köpa hus i Spanien – tar in 11 miljoner

Bostadsportalen Mimove hjälper Spaniensugna nordeuropéer att kvalitetssäkra mäklare och bostäder på Solkusten. Nu tågar de in i nya spanska områden och nya länder.

Mimoves vd Ola Lundell.
Mimoves vd Ola Lundell.Foto:Peo Bengtsson

Företaget, med Hemnets före detta vd Peter Lundell som styrelseordförande, ska lösa problemet med dålig information vid köp av utländska bostäder. Ola Lundell, vd för Mimove, menar att många i Skandinavien är vana vid en reglerad bostadsmarknad och att svenskar litar på informationen som Hemnet redovisar.

“Men kommer man ner till Spanien finns det inget regelverk. Vem som helst kan kalla sig mäklare”, säger han.

Enligt den spanska inskrivningsmyndigheten, Registradores, köpte över 3 600 svenskar bostad i Spanien under 2016. Det är en ökning med 31 procent jämfört med 2015.

Många köpare stöter på mäklare som aldrig sett objektet de säljer och lägenheter och hus som redan är sålda, har prissatts fel eller där både bilder och information lämnar mycket att önska. Mimove har därför ett team på plats i Spanien för att kontrollera både mäklare och bostäder innan de förmedlas på företagets sajt.

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp

Nu tar företaget in 11 miljoner kronor från befintliga ägare och nya privata investerare, som Ola Lundell inte vill avslöja namnen på än. Investeringen ska användas för att expandera Mimoves gränser. 

“Vi har 60 annonserade mäklarföretag på Costa del Sol och ett bevis för att det här fungerar. Folk är villiga att spela efter våra regler och kunderna uppskattar kvaliteten på informationen", säger Ola Lundell.

För närvarande visar Mimove bostäder i spanska området Costa del Sol, som sträcker sig från Nerja till Manilva, men i början av nästa år börjar de även visa hus och lägenheter i Costa Blanca runt Alicante och Balearerna som innefattar bland annat öarna Mallorca, Ibiza och Menorca. Under 2019 ska de även lägga till objekt i Portugal och Frankrike.

Läs mer: Är du mäklare? Nu kan du köpa en liten bit av Hemnet

Bostadsportalen får också nya användare. Nästa år expanderar Mimove sin marknadsföring till Tyskland.

“Tyskarna är en stor köpgrupp i Spanien. Av någon anledning älskar de Mallorca, 40 procent av utländska köpare där är tyskar”, säger Ola Lundell.

Han berättar att hetast för stunden är radhus som ligger i små bebyggelser med hussamlingar och gemensamma pooler. Svenskarna är särskilt förtjusta i staden Nerja, medan engelsmännen gillar orterna längre västerut som Sotogrande, Manilva och la Duquesa.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?