1515

Politikerna: Kry får inte ta över vårdguiden 1177 – kan dra sig ur köpet

Region Stockholm väntas ta beslut i nästa vecka om att nätläkaren Kry inte får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177. Går beslutet igenom kommer Kry att backa från affären. ”Det handlar också om förtroendet på systemnivå”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett uttalande.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i Stockholm.
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i Stockholm.Foto:Janerik Henrsson

Nätläkaren Kry har tidigare meddelat att bolaget ska köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som sköter sjukvårdsrådgivning över telefon åt region Stockholm. Kry har tidigare sagt att verksamheterna ska hållas skilda.

Men nu meddelar politikerna i regionen att hälso- och sjukvårdsnämnden, vid ett sammanträde den 9 mars, väntas besluta om att stoppa övertagandet. Förvaltningens analys och förslag är att säga upp avtalet med Vårdtjänster i förtid om affären genomförs.

”Vi ska fortsätta ha landets bästa sjukvårdsrådgivning på telefon, hittills har vi kortast svarstider i landet. Det handlar om tillgänglighet och förtroende för de kunniga sjuksköterskor som svarar när vi ringer 1177, men det handlar också om förtroendet på systemnivå. Med hälso- och sjukvårdsförvaltningens analys på bordet har vi underlaget att som avtalspart säga nej till ägarbytet, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett uttalande.

Enligt Anna Starbrink har den blågröna majoriteten tidigare slagit fast principen att vårdgivare inte ska äga sjukvårdsrådgivningen.

”Det är en principfråga, oavsett vilken vårdgivare det skulle handla om, inför nästa avtalsperiod. Men det blir då helt naturligt för oss att också säga nej till att en vårdgivare som Kry tar över sjukvårdsrådgivningen mitt i en avtalsperiod”, meddelar Anna Starbrink.

Jonas Beltrame-Linné, pressansvarig hos Kry, meddelar att nätläkaren precis har tagit del av beskedet – men att de inväntar det formella beslutet.

”Vi är måna om en långsiktig relation och kommer respektera beslutet. Kry kommer i så fall inte fullfölja vårt förvärv av Medhelp”, säger han.

Enligt presschefen ville Kry bidra till en mer tillgänglig vård genom affären, som man ansåg gick att genomföra utan en det förelåg en intressekonflikt. 

”Det är inte ovanligt att samma aktör agerar på olika vårdnivåer. Det kan ju vara att man till exempel driver specialistvård eller en vårdcentral. Då är det reglerat att man inte kan remittera till varandra”, säger Jonas Beltrame-Linné.


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?