1515
Annons

Politikerna kan krossa Apples dröm i Kungsträdgården

Apples dröm om att bygga ett flaggskeppsvaruhus i Kungsträdgården kan stoppas av Stadsbyggnadsnämnden som är splittrad i frågan. Ett beslut väntas innan årsskiftet.

Skisser på varuhuset Apple vill bygga i Kungsträdgården.
Skisser på varuhuset Apple vill bygga i Kungsträdgården.Foto:Apple/Foster&Partners

Techjätten Apple har sedan flera år tillbaka velat bygga en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Företaget har i dag ett femtontal butiker av det slaget i världen och det här blir den första i Norden.

I butiken är tanken att det förutom försäljning av Apples produkter, ska hållas gratis föreläsningar, utbildningar och evenemang. 

Apple köpte 2015 den exklusiva tomträtten för fastigheten för 129 miljoner kronor i centrala Stockholm, där man hoppades bygga varuhuset. Men sedan dess har projektet blivit stött på motstånd.

Apple vill bygga utanför detaljplanen som finns för fastigheten sedan tidigare. Den nya butikens form och tak innebär att 375 kvadratmeter som i dag är park, skulle gå till den byggnaden.

Skiss på butiken Apple vill bygga sett från Hamngatan.
Skiss på butiken Apple vill bygga sett från Hamngatan.Foto:Apple/Foster&Partners

Just nu pågår ett så kallat samråd där medborgarna kan lämna sina synpunkter på bygget. Det ska bli färdigt i slutet på september. Sedan ska politikerna i Stadsbyggnadsnämnden i fatta ett beslut. 

Men mellan partierna råder det delade meningar i frågan. Centerpartiet har uttalat sig positivt till att techjätten ska flytta in i parken. Tre av partierna säger nej redan nu, tre andra är kritiska för att platsen är så pass betydande för Stockholm. Samtidigt vill de invänta synpunkterna från samrådet.

Redogörelsen efter samrådet är planerad under den nuvarande mandatperioden (som tar slut den sista december) och bör således inte påverkas inte av valet i söndags. Men om samrådsredogörelsen skulle försenas, och en ny mandatperiod hinna påbörjas, kan beslutet påverkas. 

Läs mer: Här kan du se röstresultatet över hela Sverige 

Politikernas beslut kan antingen antas eller överklagas. Om det inte överklagas kan Apple ansöka om bygglov så snart beslutet vinner laga kraft. 

Läs mer: Apple vill öppna jättebutik i Stockholm   

Så tycker partierna: 

Socialdemokraterna: Partiet väntar på att samrådet ska bli klart innan de uttalar sig, men har kritiska synpunkter. 

“Vi har inte tagit ställning för vi har ett samrådsförfarande till slutet av september. På grund av det inväntar vi till att de som vill tycka till, ska få tycka till. Men synpunkterna vi har är kritiska i och med anslutningen mellan parken och Hamngatan.” – Jan Valeskog (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden. 

Miljöpartiet: Vill ha mer offentlig verksamhet på platsen och ser inte positivt på ett varuhus i Kungsträdgården.   

“Kungsträdgården är en central, viktig och vacker park i Stockholm. Den ska vara till för stockholmare och besökare och vi skulle vilja se en offentlig verksamhet på platsen. Vi ser inte positivt på den detaljplan som är presenterad. Byggnaden är för stor och för hög. Men vi har inget emot ett Apple flaggskeppsvaruhus i Stockholm stad. Vi hjälper gärna till att hitta ett annat läge för butiken, ett lämpligt läge.”
– Cecilia Obermüller (MP), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

Vänsterpartiet: Partiet väntar på att samrådet ska bli klart innan de uttalar sig, men tycker att det är synd att ha en butik i Kungsträdgården.

“Vi ville ha ut det på samråd för att veta vad folk tycker och tänker. Men att ha en butik i Kungsträdgården är synd, för det är en fantastisk park och vi vill ha mer markyta till parken.”
–  Maria Hannäs (V), ersättare i Stadsbyggnadsnämnden.

Centerpartiet: Har en positiv inställning men har inte tagit en ordentlig ställning till förslaget. 

“Vi har varit positiva i och med att Apple har förvärvat fastighetens rätt och att byggnaden ska byggas inom inramningarna. Samtidigt är det en känslig miljö så vi måste tänka efter väldigt noggrant. Grundinställningen är positiv men vi har inte helt tagit ställning till förslaget.”
– Christina Linderholm (C), ersättare i Stadsbyggnadsnämnden. 

Liberalerna: Säger nej till förslaget. 

“Vi vill hitta en bättre lösning till Apple och sträva efter att öppna Kungsträdgården mot Hamngatan.  Apple kan byggas på en annan bra och central plats som inte är porten till Kungsträdgården. Vi vill sträva efter att göra Kungsträdgården till den park den en gång har varit. Det är den enda cityparken och vi vill att det ska vara en park med grönområden och mindre betong och asfalt.”
–  Björn Ljung (L), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden

Moderaterna: Partiet väntar på att samrådet ska bli klart innan de uttalar sig, men tycker att Kungsträdgården ska vara en park och mötesplats. 

“Kungsträdgården är en fantastisk plats mitt i city och vi vill utveckla parken som en grönskande mötesplats. Vi avvaktar den processen. Men våra ingångsvärden är att Kungsträdgården ska vara en park, en mötesplats för rekreation, restaurang- och caféliv och för evenemang av skilda slag.”
– Joakim Larsson (M), Vice ordförande, Stadsbyggnadsnämnden.

Kristdemokraterna: Säger nej till förslaget. 

”Vi är emot det och har varit emot det från första början. Vi välkomnar gärna Apple till City, det förstärker cityhandeln. Men det ska inte vara i vår enda citypark. Parken ska inte täppas till i staden med en butik.  Det täpper igen parken från Hamngatan och det är olyckligt. Men det får gärna finnas servering. Vi vill också att staden ska förfoga över marken igen.”
– Erik Slottner (KD) , ledamot i Stadsbyggnadsnämnden. 

Sverigedemokraterna: Säger nej till förslaget. 

"Vi är motståndare till att Applehuset byggs. Sverigedemokraterna vill i stället att kommunen köper tillbaka tomträtten för att utveckla marken för rekreation till alla stockholmares fromma."
– Peter Wallmark (SD), distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm.  

Läs mer: Apples extremt dyra trappa 

Ett Applevaruhus i Kungsträdgården är inte det enda diskuterade byggprojektet i Stockholm. Planen för Nobelcentret på Blasieholmen har också uppmärksammats.

Läs mer: Domstol upphäver godkännandet av Nobelcentret

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera