1515
Annons

Politikerna kan krossa Apples dröm i Kungsträdgården

Apples dröm om att bygga ett flaggskeppsvaruhus i Kungsträdgården kan stoppas av Stadsbyggnadsnämnden som är splittrad i frågan. Ett beslut väntas innan årsskiftet.

Skisser på varuhuset Apple vill bygga i Kungsträdgården.
Skisser på varuhuset Apple vill bygga i Kungsträdgården.Foto:Apple/Foster&Partners

Techjätten Apple har sedan flera år tillbaka velat bygga en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Företaget har i dag ett femtontal butiker av det slaget i världen och det här blir den första i Norden.

I butiken är tanken att det förutom försäljning av Apples produkter, ska hållas gratis föreläsningar, utbildningar och evenemang. 

Apple köpte 2015 den exklusiva tomträtten för fastigheten för 129 miljoner kronor i centrala Stockholm, där man hoppades bygga varuhuset. Men sedan dess har projektet blivit stött på motstånd.

Apple vill bygga utanför detaljplanen som finns för fastigheten sedan tidigare. Den nya butikens form och tak innebär att 375 kvadratmeter som i dag är park, skulle gå till den byggnaden.

Skiss på butiken Apple vill bygga sett från Hamngatan.
Skiss på butiken Apple vill bygga sett från Hamngatan.Foto:Apple/Foster&Partners

Just nu pågår ett så kallat samråd där medborgarna kan lämna sina synpunkter på bygget. Det ska bli färdigt i slutet på september. Sedan ska politikerna i Stadsbyggnadsnämnden i fatta ett beslut. 

Men mellan partierna råder det delade meningar i frågan. Centerpartiet har uttalat sig positivt till att techjätten ska flytta in i parken. Tre av partierna säger nej redan nu, tre andra är kritiska för att platsen är så pass betydande för Stockholm. Samtidigt vill de invänta synpunkterna från samrådet.

Redogörelsen efter samrådet är planerad under den nuvarande mandatperioden (som tar slut den sista december) och bör således inte påverkas inte av valet i söndags. Men om samrådsredogörelsen skulle försenas, och en ny mandatperiod hinna påbörjas, kan beslutet påverkas. 

Läs mer: Här kan du se röstresultatet över hela Sverige 

Politikernas beslut kan antingen antas eller överklagas. Om det inte överklagas kan Apple ansöka om bygglov så snart beslutet vinner laga kraft. 

Läs mer: Apple vill öppna jättebutik i Stockholm   

Så tycker partierna: 

Socialdemokraterna: Partiet väntar på att samrådet ska bli klart innan de uttalar sig, men har kritiska synpunkter. 

“Vi har inte tagit ställning för vi har ett samrådsförfarande till slutet av september. På grund av det inväntar vi till att de som vill tycka till, ska få tycka till. Men synpunkterna vi har är kritiska i och med anslutningen mellan parken och Hamngatan.” – Jan Valeskog (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden. 

Miljöpartiet: Vill ha mer offentlig verksamhet på platsen och ser inte positivt på ett varuhus i Kungsträdgården.   

“Kungsträdgården är en central, viktig och vacker park i Stockholm. Den ska vara till för stockholmare och besökare och vi skulle vilja se en offentlig verksamhet på platsen. Vi ser inte positivt på den detaljplan som är presenterad. Byggnaden är för stor och för hög. Men vi har inget emot ett Apple flaggskeppsvaruhus i Stockholm stad. Vi hjälper gärna till att hitta ett annat läge för butiken, ett lämpligt läge.”
– Cecilia Obermüller (MP), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

Vänsterpartiet: Partiet väntar på att samrådet ska bli klart innan de uttalar sig, men tycker att det är synd att ha en butik i Kungsträdgården.

“Vi ville ha ut det på samråd för att veta vad folk tycker och tänker. Men att ha en butik i Kungsträdgården är synd, för det är en fantastisk park och vi vill ha mer markyta till parken.”
–  Maria Hannäs (V), ersättare i Stadsbyggnadsnämnden.

Centerpartiet: Har en positiv inställning men har inte tagit en ordentlig ställning till förslaget. 

“Vi har varit positiva i och med att Apple har förvärvat fastighetens rätt och att byggnaden ska byggas inom inramningarna. Samtidigt är det en känslig miljö så vi måste tänka efter väldigt noggrant. Grundinställningen är positiv men vi har inte helt tagit ställning till förslaget.”
– Christina Linderholm (C), ersättare i Stadsbyggnadsnämnden. 

Liberalerna: Säger nej till förslaget. 

“Vi vill hitta en bättre lösning till Apple och sträva efter att öppna Kungsträdgården mot Hamngatan.  Apple kan byggas på en annan bra och central plats som inte är porten till Kungsträdgården. Vi vill sträva efter att göra Kungsträdgården till den park den en gång har varit. Det är den enda cityparken och vi vill att det ska vara en park med grönområden och mindre betong och asfalt.”
–  Björn Ljung (L), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden

Moderaterna: Partiet väntar på att samrådet ska bli klart innan de uttalar sig, men tycker att Kungsträdgården ska vara en park och mötesplats. 

“Kungsträdgården är en fantastisk plats mitt i city och vi vill utveckla parken som en grönskande mötesplats. Vi avvaktar den processen. Men våra ingångsvärden är att Kungsträdgården ska vara en park, en mötesplats för rekreation, restaurang- och caféliv och för evenemang av skilda slag.”
– Joakim Larsson (M), Vice ordförande, Stadsbyggnadsnämnden.

Kristdemokraterna: Säger nej till förslaget. 

”Vi är emot det och har varit emot det från första början. Vi välkomnar gärna Apple till City, det förstärker cityhandeln. Men det ska inte vara i vår enda citypark. Parken ska inte täppas till i staden med en butik.  Det täpper igen parken från Hamngatan och det är olyckligt. Men det får gärna finnas servering. Vi vill också att staden ska förfoga över marken igen.”
– Erik Slottner (KD) , ledamot i Stadsbyggnadsnämnden. 

Sverigedemokraterna: Säger nej till förslaget. 

"Vi är motståndare till att Applehuset byggs. Sverigedemokraterna vill i stället att kommunen köper tillbaka tomträtten för att utveckla marken för rekreation till alla stockholmares fromma."
– Peter Wallmark (SD), distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm.  

Läs mer: Apples extremt dyra trappa 

Ett Applevaruhus i Kungsträdgården är inte det enda diskuterade byggprojektet i Stockholm. Planen för Nobelcentret på Blasieholmen har också uppmärksammats.

Läs mer: Domstol upphäver godkännandet av Nobelcentret


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?