1515

Polisen vet – men vill inte uppge om en Voi var inblandad i dödsolyckan

Tidningsbilder visar en av Vois elsparkcyklar på plats vid dödsolyckan i Västerås under söndagen. Men varken lokaltidningen VLT eller polisen vill bekräfta att det var just en Voi som var inblandad.

Från vänster: Kristina Hunter Nilsson, Vois informationschef, liggande Voi-cyklar, Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden.
Från vänster: Kristina Hunter Nilsson, Vois informationschef, liggande Voi-cyklar, Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden.

En man i 80-årsåldern har dött till följd av sina skador. Detta efter han har cyklat in i en elsparkcykel som låg i en nedförsbacke på en cykelbana i Vetterstorp i Västerås. 

Polisen larmades om olyckan strax före 15 på söndagseftermiddagen. De utreder nu fallet som vållande till annans död. Mannens anhöriga är underrättade. 

Bilden som lokaltidningen VLT har publicerat från olycksplatsen visar en av Vois elsparkcyklar. Huruvida det är just den som var inblandad i dödsolyckan kan tidningen inte bekräfta när Di Digital ringer upp.

Polisen säger sig veta vilket märke elsparkcykeln bar, men vill inte avslöja det. 

”Vi vet vilket företag det är men går inte ut med det då vi är väldigt tidigt i utredningen”, säger Johan Thalberg, presstalesman vid polisen i Västmanland.

Han menar att ärendet kommer vara svårutrett, då det inte går att bevisa vem som har lagt elsparkcykeln i fråga på just den platsen. 

När blir utredningen klar?

”Det kan dröja, vi undersöker även cykelfordonet som mannen färdades på.”

När Di Digital når Vois informationschef Kristina Hunter Nilsson beklagar hon denna ”djupt tragiska dödsolycka” och säger att bolagets tankar går till mannens familj och anhöriga. Men hon säger att polisen inte bekräftat att det var en av deras elsparkcyklar.

”Vi har inte blivit kontaktade av polisen och fått bekräftelse på om det var en av våra elsparkcyklar. Om så är fallet kommer vi självklart samarbeta fullt ut med polisen för att utreda händelsen. Vi har satt igång en process för att utreda incidenten internt”, säger hon.

Läs mer: 23.000 elsparkcyklar kan bli 8.500 – nu vill Stockholm införa ett maxtak

I somras gick Västerås stad ut med att de höjt kraven på elsparkcykeluthyrare. Det stod då klart att tekniska nämnden beslutat att man bara får placera ut elsparkcyklar på utpekade platser. Samtidigt infördes zoner med parkeringsförbud, bland annat vid ställen med skymd sikt, vägkorsningar och gång- och cykelvägstunnlar.

”Vad som gått fel i det här fallet får stadens olycksutredning visa. Stadsledningskontoret genomför alltid en sådan när det handlar om dödlig utgång”, säger Anna Thunell (MP), som är ordförande i tekniska nämnden.

Hon vill även snabbutreda om stadens nya riktlinjer ska justeras.

”Redan innan denna tragiska olycka har vi sagt att vi ska utvärdera våra nya riktlinjer under hösten. Nu kommer vi prioritera att det går snabbt. Ett problem är att vi inte har någon lagstiftning kring dessa fordon. De betraktas som cyklar”, säger hon.

Anna Thunell menar även att tydligare ansvarstagande behövs på marknaden.

”Aktörerna måste kliva in och visa hur de ska stävja att folk ställer ifrån sig elsparkcyklar var som helst. Vi behöver deras hjälp. Även de som hyr måste ha ett ansvar för hur de parkerar”, säger hon.

Jag antar att bolaget kan se vem den senaste användaren var?

”Det kommer Polisens förundersökning säkert komma fram till. Vi välkomnar det. Detta ska inte få hända.” 

Läs mer: Hans jobb är att få pli på elscootrarna: ”Användarna måste börja ta ansvar” 

 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?