1515
Annons

Polisen använde kontroversiell app för övervakning – får böta 2,5 miljoner

Polisens användning av appen Clearview AI – en tjänst för ansiktsigenkänning i bilder – bröt mot brottsdatalagen. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, fast efter en granskning. ”De har tydlig lagstiftning”, säger Elena Mazzotti Pallard.

Polisen har använt Clearview Ai för att identifiera brottsmisstänkta från bilder på nätet.
Polisen har använt Clearview Ai för att identifiera brottsmisstänkta från bilder på nätet.

Flera polismyndigheter i världen har testat och använt appen Clearview AI för att hitta brottsmisstäkta genom bildigenkänning.

Enligt polisen handlar det om ett fåtal poliser som på eget bevåg provat appen, utan myndighetens godkännande. Men Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, gör ingen skillnad i sin bedömning.

Istället menar de att polisen brustit i utbildningen av sin personal i vad som gäller kring brottsdatalagen.

”Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller”, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen.

Polismyndigheten bläggs nu med en administrativ sanktionsavgift på 2 500 000 kronor. De föreläggs också att utbilda sin personal och att informera de personer som granskats i Clearview AI, ”när sekretessbestämmelser så tillåter”, står att läsa i beslutet. 

Tjänsten Clearview AI har samlat på sig bilder på människor som publicerats på internet. Med hjälp av den massiva databasen kan företaget identifiera personer.

Att som företag samla in data i syfte att identifiera en person är enligt EU:s kamerariktlinjer förbjudet.

Nyheten publicerades först i Sveriges radio varpå polisen själva anmälde medarbetare som använt appen under en testperiod.

Läs mer: Poliser har använt omstridd övervakningsapp


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?