1515

Poddplattformen Acast siktar mot Stockholmsbörsen

Poddplattformen Acast tar sikte på Stockholmsbörsens huvudlista. ”Vi har aldrig riktigt velat vara en del av startupvärlden”, säger bolagets vd Måns Ulvestam, som nu lämnar sin operativa roll i bolaget.

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam vill notera sin poddplattform på Stockholmsbörsen.
Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam vill notera sin poddplattform på Stockholmsbörsen.Foto:privat.

Stockholmsbolaget Acast (NTL) grundades 2014 med målet att bli framtidens radio. Affärsidén är att locka de annonsörer som tidigare satsat på radioreklam till att i stället annonsera i poddar. Hittills har bolaget vuxit på ett antal marknader, bland annat USA, Storbritannien samt Australien, och har i dag närmare 60 miljoner lyssningar i månaden.

För drygt en månad sedan stod det klart att Acast hade tagit in 154 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna fanns Norrons och Swedbank Roburs techfonder, som vanligtvis inte investerar i onoterade bolag.

Nu uppger bolagets grundare Måns Ulvestam och Karl Rosander att de siktar på en notering på Stockholmsbörsens huvudlista. Någon tidsplan för detta vill de dock inte ge.

”Vi har aldrig riktigt velat vara en del av startupvärlden utan vi har velat vara ett riktigt företag. Ett steg i den riktningen är att ta bolaget till börsen. Det har varit vårt mål”, säger Måns Ulvestam.

Den senaste nyemissionen värderade Acast till 1,1 miljarder kronor. Det antyder att bolaget siktar på en liknande eller högre värdering på börsen.

Ett steg i riktningen att bli ett riktigt företag är att ta bolaget till börsen.

I samband med börsplanerna lämnar Måns Ulvestam och Karl Rosander sina operativa roller i bolaget, som vd respektive operativ chef. Istället tar intäktschefen Ross Adams över som vd på Acast. Han var en av bolagets första anställningar och har tidigare arbetat som Spotifys europeiska försäljningschef. 

Läs även: Försäljningen rusar för Acast - tar in mer kapital 

Grundarna kommer framöver att arbeta heltid med förberedelserna för en notering.

”Vi kommer att rekrytera en styrelse som funkar för börsen, vi kommer att stärka vår ledning och strukturera upp bolaget så att det är i enlighet med Stockholmsbörsens regler”, säger Karl Rosander. 

Expansion har varit grundarnas mål och fortsätter att vara så. Tillväxten är dock inte gratis. I fjol hade Acast en omsättning på 49,8 miljoner kronor men gjorde samma år en förlust på 52,5 Mkr. Måns Ulvestam tror däremot inte att resultatet kommer att sätta stopp för en notering. 

”Ett bolag som oss ska självklart ha en hyfsad omsättning och en tillväxt framförallt. Vi har ju haft flera hundra procent i tillväxt hittills. Har man den och samtidigt bryter ny mark, som jag tycker att vi har gjort internationellt, så finns det absolut intresse för ett bolag som Acast”, säger Måns Ulvestam.

Läs även: Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder 

För oss, som är ett svenskt bolag men verkar på en global marknad, så är det bättre att vara noterade.

Sammanlagt har bolaget tagit in närmare 320 Mkr av delägare som investeringsbolagen Moor (NTL), Bonnier Growth Media (NTL), Alfvén och Didrikson (NTL) och Inbox Capital (NTL). 

De flesta startupbolag som tar steget till börsen börjar med en notering på de mindre listorna som exempelvis First North. Men Acasts grundare siktar på huvudlistan. 

”Vid en IPO tar man in mer pengar och det gör det möjligt att öka expansionen men för mig är det egentligen två skäl till noteringen. Det ena är att man strukturerar upp bolaget på ett sätt som gör att det blir mer effektivt. Det andra har att göra med transparens. Om du ska göra affärer i ett land där ditt bolag inte är känt så kan det krävas en due diligence innan du kan skriva på ett stort kontrakt. Men om det är ett noterat bolag på Stockholmsbörsens huvudlista så är det redan genomlyst. För oss, som är ett svenskt bolag som verkar på en global marknad, så är det bättre att vara noterade”, säger Måns Ulvestam.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?