Annons

Plockar in 30 miljoner – svensk teknik ska producera hitlåtar med ai: ”Tar några sekunder”

Vill du producera en världshit på några sekunder? Allt du behöver är en telefon och en gnutta talang – i alla fall om man ska tro det svenska techbolaget Starmony. Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor från så väl tunga investmentbolag som paljettglittrande musikentreprenörer.

”Vi siktar in oss på nästa generations artister – de som är kreativa på Tiktok och sjunger mot färdiga bakgrunder”, säger vd:n och medgrundaren Jan Nordlund.

Starmonys vd och medgrundare Jan Nordlund.
Starmonys vd och medgrundare Jan Nordlund.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från NutanixAnnons

Moderna datacenter kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp med 27 procent

Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.
Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Enligt en ny rapport från analysfirman Atlantic Ventures så har nästa generations HCI-arkitektur en potential att minska den globala energiförbrukningen och koldioxidavtrycket hos datacenter med 27 procent per år. I hela EMEA-regionen motsvarar det en minskad energiförbrukning med 56,7 TWh och minskade utsläpp med 14,2 miljoner ton koldioxid under perioden 2022-2025.

Nutanix har som svar på den globala klimatkrisen och den senaste energikrisen, sponsrat en djupgående rapport för att hjälpa beslutsfattare att inte bara minimera energikostnaderna utan också radikalt minska koldioxidavtrycket från sina datacenter. Besparingarna kan nämligen vara betydande. Som ett exempel kan en fullständig övergång till HCI i alla brittiska datacenter fram till 2025 potentiellt spara 8,1 TWh energi och 1,8 miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket är ungefär lika mycket som att plocka bort 400 000 bilar från vägarna.

– Bara i EMEA-regionen förbrukar datacenter över 90 TWh per år med en utsläppsnivå som motsvarar ungefär 5,9 miljoner fordon (27 miljoner ton CO²e). Åtgärder här kan ha en enorm inverkan på klimatförändringarna, men de måste också vägas mot företagens behov av att konkurrera effektivt på en alltmer digitaliserad marknad. Därav denna rapport som i detalj undersöker hur olika datacentertekniker står sig när företag undersöker för- och nackdelar med att försöka uppnå energieffektivisering och klimatmål, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Den nuvarande energikrisen har lett till kraftigt stigande energikostnader i hela Europa, vilket har gjort energieffektivitet och energiförsörjning till en av de viktigaste prioriteringarna för både CIO:er och leverantörer av datacenter. Samtidigt har datacenterindustrin förbättrat energieffektiviteten avsevärt under de senaste årtiondena, och är nu en av de mest avancerade sektorerna när det gäller både energieffektivitet och minskade koldioxidutsläpp. Trots detta är datacenter fortfarande en stor energikonsument och kan göra mycket bättre ifrån sig. 

– Storskaliga colocation-datacenter har en bättre PUE-faktor, energieffektivitet i datacentret, än traditionella datacenter som kunder driftar själva. Om man byter till modern HCI-arkitekturer i storskaliga datacenter kan man öka energibesparingarna och bli nästan lika energieffektiv som stora hyperscalers som AWS eller Google Cloud, säger Mats Ericson. 

Om rapporten

Resultaten och prognoserna i den Nutanix-sponsrade rapporten bygger på en ursprunglig analys som skapades av det oberoende forsknings- och rådgivningsföretaget Atlantic Ventures i mars 2022. I rapporten jämförs en mängd olika tekniska modeller med särskild hänvisning till traditionella tre-nivå-arkitekturer och nyare metoder för hyperkonvergerad infrastruktur (HCI) där man modellerar en typisk västeuropeisk tillverkare för att uppskatta datacenters energibehov och koldioxidavtryck på olika orter. Rapporten belyser vad en bred omställning till moderna datacenterarkitekturer skulle kunna åstadkomma globalt när det gäller energieffektivitet och klimatskydd.

Läs rapporten här 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera