1515

Playpilot får pengar från H&M-arvinge: ”Det är den nya tv:n”

Svenska Playpilot vill hjälpa tittarna att hitta rätt i djungeln av filmer och tv-serier. Nu backas bolagets vision av Tom Perssons investmentbolag Comade Sthlm.

Playpilots grundare Adam Chrigström och Henning Horn. Foto: Jonas Eng.
Playpilots grundare Adam Chrigström och Henning Horn. Foto: Jonas Eng.

Netflix. HBO. C More. Amazon. SVTPlay. Youtube. Det finns mer rörlig bild än någonsin, men samtidigt är marknaden uppdelad på många aktörer. 

Det här vill svenska Playpilot råda bot på. Bolaget grundades 2015 av Adam Chrigström och Henning Horn som båda har en bakgrund som medieanalytiker.

”Vi såg en tydlig frustration bland användarna över att utbudet var så otroligt fragmenterat”, säger Adam Chrigström till Di Digital.

Det är den nya tv:n, nästa primära plattform för rörlig bild

Så de sade upp sig för att bygga Playpilot som fram tills nu har finansierats bland annat genom ett innovationslån från Almi och genom att en av grundarna sålde sin lägenhet.

Nu hoppas bolaget kunna utveckla sin produkt och nå en kritisk massa med användare med hjälp av en färsk investering från investmentbolaget Comade Sthlm, som helägs av Tom Persson, H&M-ordföranden Stefan Persson yngste son. 

Varken Comade eller Playpilot vill bekräfta några summor men i våras gick H&M-arvingens investmentbolag in med mellan 10 och 15 miljoner kronor i VR-bolaget Warpin.

Läs även: H&M-arvinge investerar i deras VR-bolag

Playpilots lösning bygger på att användarna utforskar innehållet från alla streamingtjänster genom en plattform för att sedan länka dem vidare till respektive leverantör när de vill titta på något.

Foto:
Playpilot låter användarna utforska material från många olika streamingtjänster. Planen är att ovanpå detta bygga en rekommendationsmotor som anpassar innehållet efter individen. Foto: Jonas Eng

Ambitionerna är högt ställda:

”Det är lätt att tro att det här är en sökmotor eller en digital tv-tablå. Men vi ser att det här har en potential som är mycket större. Det är den nya tv:n, nästa primära plattform för rörlig bild. Vi vill bli den naturliga startpunkten för all videokonsumtion.”

Steg ett är att ge användarna tillgång till sökfunktionalitet och att utforska innehåll. Men det är steg två som Adam Chrigström ser som den viktigaste pusselbiten. Den handlar om att individanpassa tjänsten.

Läs även: Svenska plattformen Playpilot slår samman “fin-tv” med Youtube

”Rekommendationsmotorn är en av vår tids mest inflytelserika innovationer. Den digitala revolutionen har ju gjort tillgången på material större än vad en person rimligtvis kan utvärdera eller överblicka”, säger Adam Chrigström.

Som en lyckad rekommendationsmotor lyfter han fram Spotifys Discover Weekly som varje vecka automatiskt väljer ut 30 låtar baserat på lyssnarens preferenser.

Många av dagens strömningstjänster har rekommendationsmotorer. Men skälet till att de inte är lika omtyckta som exempelvis Spotifys Discover Weekly, är enligt Adam Chrigström att de jobbar med begränsade datamängder.

Nu förbereder vi inför hösten, då vi för första gången kommer ha en marknadsbudget att jobba med

Spotify kan jobba med nästan all populär musik. Netflix kan bara rekommendera sin egen katalog.

Här finns en fördel för Playpilot menar han, eftersom bolaget kan rekommendera innehåll från många olika källor.

”För att det ska fungera optimalt behöver man ganska många användare. Just nu utvecklar vi tjänsten för fler språk och marknader, bygger appar, och förbereder systemet för att kunna skala upp snabbt när vi börjar marknadsföra oss ordentligt.”

Playpilot har idag drygt 20 000 användare och växer med omkring 2 000 användare i månaden. Tills alldeles nyligen växte man utan marknadsföring. Men för några dagar sedan vred man på marknadsföringskranen.

”Nu förbereder vi inför hösten, då vi för första gången kommer ha en marknadsbudget att jobba med, mycket tack vare Comade. Vi kommer att jobba med alltifrån klassiska annonser till att influencers som skapar listor på Playpilot med sina rekommendationer.”

Affärsmodellen är att vara en sälj- och räckviddspartner åt streamingtjänsterna. Tanken är att få ersättning för nya kunder som man skickar till streamingtjänsterna.

”På sikt, vid en kritisk massa användare, ser vi en möjlighet att introducera mer klassisk annonsering.”

Läs även: Här är H&M-familjens hemliga techinnehav


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?