1515
Annons

Pizzorna är i dag värda 1,9 miljarder – de slösade bort sina bitcoin

Bitcoin nådde ett värde av 23.100 dollar styck under fredagen. Men nog fanns det en del som drog en desperationens suck. Här är tre personer som skulle ha blivit stenrika i dag – om de inte gjort sig av med kryptovalutan. 

Pizzorna som Laszlo Hanyecz köpte för 10.000 bitcoin.
Pizzorna som Laszlo Hanyecz köpte för 10.000 bitcoin.Foto:Bitcoin Wiki

Den 22 maj 2010 är ett viktigt datum i kryptovalutans historia. Det var nämligen då som en man vid namn Laszlo Hanyecz köpte två pizzor från restaurangkedjan Domino's till priset av 10.000 bitcoin. 

Därmed blev han den första personen att betala med bitcoin i en kommersiell transaktion. Dagen är numera känd som ”Bitcoin pizza day” och högtiden kantas av ett löpande skämt – att pizzorna, räknat i dagens värde, köptes för 1,9 miljarder kronor.

Läs mer: Kryptoproffset om rusningen: Så investerar du i bitcoin utan att bli lurad

Britten James Howells började ”bryta” bitcoin när valutan fortfarande var i sin vagga. Efter tre år, 2013, hade han samlat ihop 7.500 bitcoin på sin laptop – som sedan gick sönder. Han sparade dock hårddisken utifall att värdet på valutan skulle öka dramatiskt i framtiden. 

Men när han städade hemmet samma år råkade han slänga hårddisken i soptunnan. Soporna fördes till en tipp i Wales och James Howell har vid flertalet tillfällen bett myndigheterna att få rota bland skräpet. Anledningen? I dag räknas hårddiskens värde till 1,4 miljarder kronor. Dessvärre har han nekats tillstånd. 

Tech-reportern Kashmir Hill gav sig ut på ett journalistiskt uppdrag samma år som James Howell städade bort sin framtida förmögenhet. Hon skulle leva med bitcoin som enda betalningsmedel under en vecka och spenderade 136 dollar för en handfull av kryptovalutan. Det visade sig svårt – de flesta accepterade inte bitcoin som betalning. 

Då hon en kväll hittade en restaurang i San Francisco vars ägare var villig att motta kryptovalutan bjöd hon en grupp vänner på sushi. Notan landade på 957 dollar, och ägaren fick 10 bitcoin i betalning. Räknat i dag kostade middagen ungefär 1,6 miljoner kronor. Restaurangägaren Yung Chen höll i sina bitcoin och sålde några av dem ett par år senare – ett beslut som han ångrar. 

”Jag sålde lite och det känns dåligt. Nu sparar jag dem bara. Jag låter de ligga på lager och väntar”, sa han nyligen till New York Times.

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?