1515

Pinterest köper hyllad app – vill åt svensk talang

Det sociala nätverket Pinterest köper appen Curator för en hemlig summa. Affären beskrivs som ett "talangköp" för knyta till sig den svenska produktdesignern Daniel Nordh.

Daniel Nordh har nyss börjat som produktdesigner på Pinterests huvudkontor i San Francisco.
Daniel Nordh har nyss börjat som produktdesigner på Pinterests huvudkontor i San Francisco.

(Di Digital/San Francisco) Pinterest verkar gilla svenska designers. Daniel Nordh, som visserligen har bott i London de senaste elva åren, är en av tre nyliga rekryteringar som bolaget har gjort av svenskar.

De andra två är de grafiska formgivarna Andreas Helin från byrån BVD och Sara Strand från 25h. 

Daniel Nordh är grundare av startupbolaget Curator & Co och har, tillsammans med en anställd, utvecklat en designapp för att presentera bild och text på ett snyggt sätt.

Nu köps Curator upp av Pinterest för talangen, ett så kallat ”talent acquisition”-köp. Någon köpessumma har inte offentliggjorts.

I praktiken innebär uppköpet att Daniel Nordh anställs som produktdesigner och kommer ha ansvar för ett litet team med designers på Pinterests huvudkontor i San Francisco.

”Det känns spännande och jättebra. Om man gör något inom app- och startupvärlden så kan man väl ändå säga att Silicon Valley fortfarande är det ställe som den världen snurrar runt”, säger Daniel Nordh till Di Digital. 

För några år sedan blev han introducerad till Pinterests huvuddesigner, svensken Andreas Pihlström, av Soundcloud-medgrundaren Eric Whalforss. Pinterests medgrundare Evan Sharp satt med i mötet och tycke uppstod.

”Det kändes som att vi gillade varandra och hade tänkt på många liknande problem”, säger Daniel Nordh.

Under förra året var han i San Francisco flera gånger och varje gång träffade han Evan Sharp. Efter några år med att utveckla Curator kände Daniel Nordh att det var dags att tackla en lite större användarbas.

”Jag kommer att fokusera på några av de mest grundläggande, men också viktigaste funktionerna i Pinterests tjänst. Hur vi hjälper folk att spara saker och hitta dem igen för att göra något av dem”, säger Daniel Nordh. 

Det är ju vanligt att tjänster läggs ner vid ett talangköp, vad händer med Curator?

”Appen kommer att finnas kvar i sin nuvarande form och är egentligen inte med i dealen. Jag kommer att ha hand om den, men inte lägga så mycket tid på att utveckla den”, säger Daniel Nordh.

Kan du säga något om köpesumman?

"Nej, det kan jag inte göra. Det får andra spekulera i."

Hur många användare har appen?

”Några hundra tusen har registrerat sig, men på månatlig basis är det ett mindre antal, runt några tiotusentals som är aktiva”, säger Daniel Nordh.

Pinterests användarbas är betydligt mycket större, med 100 miljoner aktiva användare i månaden. Bokmärkestjänsten, som grundades 2010, är stor i USA och har under de senaste åren satsat på en internationell expansion, men inte tagit fart i Sverige.

När det gäller intäkter har Pinterest fortfarande mycket kvar att bevisa. Bolaget omsatte runt 100 miljoner dollar förra året från annonsering av olika slag, enligt Wall Street Journal. Hittills har man tagit in drygt 3,1 miljarder dollar i riskkapital och den senaste värderingen låg på 11 miljarder dollar. Det ryktas också att det är en börsnotering på gång för Pinterest under året.


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?