1515

Petter Stordalen fortsätter att ösa pengar över el-appen Tibber

El-appen Tibber fortsätter att växa snabbt. Nu går en grupp investerare med norska elproducenten BKK, hotellkungen Petter Stordalen och Wellstreet i spetsen in med ytterligare 20 miljoner kronor i bolaget.

Norska hotellmagnaten Petter Stordalen och Tibbers grundare Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes.
Norska hotellmagnaten Petter Stordalen och Tibbers grundare Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes.Foto:Annika Falkuggla

Svensk-norska startupbolaget Tibber har som mål att ersätta de traditionella elbolagen med smart teknik som sänker kundens elkostnad. I ett nötskal handlar det om att köpa el direkt från kraftverk utan traditionella mellanhänder – och styra energitillförseln med smarta algoritmer.

Bolagets app lanserades i början av 2017 och har lockat till sig närmare 10.000 användare sedan dess. 

”Sedan lanseringen i februari har vi fått ett fantastiskt gensvar från marknaden och tredubblat antalet medarbetare för att hantera den starka tillväxten. Nu ser vi fram emot att lansera ännu fler partnerskap och fortsätta växa antalet användare”, säger Daniel Lindén, medgrundare av Tibber.

För att påskynda tillväxten och vidareutveckla tekniken tar Tibber nu in 20 miljoner kronor i finansiering. Detta till en värdering på över 130 miljoner kronor. 

Läs mer: Stordalens startup vill sänka elkostnader med "digitalt batteri"

Merparten av pengarna, 15 miljoner kronor, kommer från den norska elproducenten BKK som även kopplar upp sina 28 kraftverk direkt in i plattformen. Andra investerare är hotellkungen Petter Stordalen och riskkapitalbolaget Wellstreet, som var tidiga investerare i bolaget.

Tibber utlovar en kombination av billig, grön energi och energibesparingar. Det sistnämnda sker med hjälp av algoritmer som lär sig hemmet och optimerar energiåtgången. Kunden ska kunna ta kontrollen och styra hemmet direkt i Tibber-appen, heter det. 

”Tibber har ett starkt team med spjutspetskompetens inom såväl energimarknaden som maskininlärning. Teamet har gjort en fenomenal exekvering av en strategi mot tydlig lönsamhet och kundanskaffning, vilket öppnar för internationell expansion. Trots att Tibber har femdubblat värderingen sedan förra rundan anser jag att det fortfarande är undervärderat om man ser till produkten och hur den ändrar hela värdekedjan”, säger Mikael Wintzell, medgrundare och vd på Wellstreet.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?