Hoppa till innehållet

Annons

Petter Stordalen: Börja skära på kontoren

Petter Stordalen har genomgått många kriser från att han fick sparken som vd för ”norska NK” 1996 till vad han såg som ”näringsförbud” under pandemin. Nu är hans hotellkedja större än någonsin och stöps om till Strawberry på måndag.

”Det är optimism som har byggt Sverige”, säger han om vikten av att tänka långsiktigt när det skakar.

Hotellmagnaten Petter Stordalen.
Hotellmagnaten Petter Stordalen.Foto:Cornelia Jönsson

Petter Stordalens huvudverksamhet är fortfarande hotellen, men utanför det har han investerat stort i resebranschen, fastigheter och en lång rad techbolag (se faktaruta). Sedan kapitalmarknadens riskvilja minskat har techbolag fått det tuffare att ta in nya investeringar. Många har tvingats varsla för att minska förlusterna och nå ett positivt resultat snabbare. 

Senast nu i veckan kom Kry med besked om ytterligare ett sparpaket där vårdaktören säger upp anställda på sin avledning för produkt- och teknikutveckling. Detta för att fortsätta fokusera på kärnverksamheten i vården och röra sig mot vinst. 

Stordalen gick själv igenom ett stålbad och tvingades varsla omkring 8.000 anställda i början av pandemin i hotellrörelsen. 

”Vi bestämde oss för att vara mycket transparenta. Det gäller att agera snabbt, vi snackade direkt med bankerna och facket. Ska du säga upp människor, gör det på huvudkontoret. Många gör fel att de tar bara ute på fältet. Gör inte det utan börja på kontoren så de förstår att det är allvar”, säger Petter Stordalen i Mitt i bruset.

På tre veckor tog han då bort hälften av personalstyrkan på huvudkontoren i Norge och Sverige. 

”När du är inne i det ska du tänka på vilket bolag du ska ha efter krisen. Just nu står man i Sverige och Norge och verkar begravda i kris”, säger han.

Petter Stordalen och hans team började därför lägga upp långsiktiga strategier för hotellkedjan, som nu på måndag döps till Strawberry likt hans andra investeringsbolag. Namnet kommer efter ”jordgubbsfilosofin” han lärde sig av sin far som barn (se faktaruta).

”Vi ville inte komma in i en depression, så vi påbörjade istället ett gigantiskt projekt med de som var kvar på huvudkontoret. Vi frågade oss: 'Om vi hade haft ett blankt papper och startat om helt från början med över tvåhundra hotell efter pandemin, hur hade det då sett ut?'.

Under krisen halverades förmögenheten för Petter Stordalen med familj, men förra året nådde den en ny rekordnivå. Men när samhället öppnade upp igen så sattes de nya Strawberry-planerna igång med öppningar av ett nytt hotell i månaden senaste året.

Läs mer: Petter Stordalens revansch: Jag är rikare än någonsin

Tankarna på framtiden gjorde att de anställda fick upp hoppet genom krisen och kunde sikta framåt. Hans råd är att försöka tänka positivt även när allt skakar.

”Det är optimism som har byggt Sverige till världens bästa land att bo i.”

När medierna fylls av tuffa nyheter så kopplar Petter Stordalen gärna bort det en stund för att komma på bättre humör, till exempel genom att kolla på ”Solsidan på tv en stund”.

”Om du fyller huvudet med skit så påverkar det hur du tänker framöver.”

Lyssna även på Mitt i bruset med Petter Stordalen som podd här:

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera