1515

Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

AMF, Alecta och Folksam har i det tysta investerat miljardbelopp i Spotify. På ett drygt år har innehaven mer än fördubblats i värde, avslöjar Di Digital. ”Vi ser ut att ligga drygt 100 procent upp”, säger Alectas aktiechef Bo Selling.

Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk
Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk

Ett tag såg de ut att missa chansen att investera i Spotify. Men för ett drygt år sedan köpte AMF och Alecta aktier i musikjätten för 650 miljoner kronor var.

AMF har dessutom köpt konvertibler för 300 Mkr i det svenska succébolaget.

”Vi har investerat över en miljard i Spotify”‚ säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF.

Hela listan: Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Privatägda Spotify värderas i den inofficiella gråhandeln av aktier till omkring 113 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Bolaget väntas gå till börsen senast under första halvåret 2018. Bolagsvärdet väntas stiga ytterligare vid börsnoteringen.

”Det var både jobbigt och svårt att sätta rätt pris i och med att det inte finns någon marknadshandel, men det är det som är svårigheten – och möjligheten – när man handlar onoterat”, säger Anders Oscarsson.

Det ligger en bit över vårt avkastningskrav

Pensionsjättarnas affär har hittills varit mycket lyckad. Aktiepriset har stigit från drygt 1600 dollar till 3700 dollar, enligt Di Digitals uppgifter.

Det innebär att både AMF och Alecta under ett drygt år har tjänat 800 miljoner kronor på sina aktier. Båda fonderna äger cirka 1,2 procent av Spotify.

”Det ser ut som att vi ligger lite drygt 100 procent upp, så det har överträffat våra förväntningar. Det ligger en bit över vårt avkastningskrav, om jag säger s唂 säger Bo Selling, aktiechef på Alecta.

Läs mer: Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Enligt flera personer med insyn skedde affären inför sommaren 2016 bara veckor innan Storbritannien röstade för ett utträde ur EU. Marknaden var nervös. Spotify-aktierna gick för mindre än priset som sattes vid nyemissionen i mitten på 2015.

Det var inte givet att drömaffären skulle bli av. I början av 2016 såg de svenska institutionerna ut att missa sin chans att köpa in sig.

AMF, Alecta, någon av AP-fonderna och Wallenbergsfären ville enligt medieuppgifter investera omkring 4 miljarder kronor i Spotify i början av 2016. Men när affären läckte i pressen ut sprack diskussionerna, enligt Di Digitals uppgifter.

Två månader senare tog Spotify ett ännu större lån, på 8 miljarder kronor, från de amerikanska private equity-jättarna TPG och Dragoneer. De svenska ägarna såg ut att ha snuvats på affären.

Läs mer: Så ska Spotifys grundare behålla makten över sitt bolag

Nu framkommer det dock att både AMF och Folksam var med och finansierade jättelånet, om än med mindre poster. Det uppger flera källor med insyn.

AMF utfärdade ett konvertibellån på 300 Mkr medan Folksam ställde upp med 254 Mkr. Wallenbergsfären medverkade inte i affären.

”Spotify är ett spännande världsföretag som håller på att revolutionera musikmarknaden, och jag tycker att det finns en enorm potential i det här bolaget”, säger Anders Oscarsson på AMF.

Senast under första halvåret 2018 väntas Spotify börsnoteras i New York. Musikjätten har ännu inte gått med vinst men förbättrade sina bruttomarginaler under första halvåret 2017, enligt sajten The Informations källor.

Blir spännande att se hur en börsnotering prissätts

Att Spotify ännu inte är lönsamt gör det svårare att bedöma bolaget, säger Bo Selling på Alecta.

”Spotify växer mycket, så det är inte direkt lätt att göra någon vinstmultipel på det, utan vi fick göra en bedömning av hur abonnenttillväxten kommer att gå framöver och vad de ska tjäna lite längre fram, men än så länge ser det lovande ut tycker jag.”

Bo Selling väntar sig en börsnotering av Spotify, men vill inte kommentera om Alecta känner till några konkreta tidsplaner.

Men ni tänker behålla aktierna i vart fall till bolaget börsnoteras?

”Ja, det gör vi absolut. Det blir spännande att se hur en sådan prissätts.”

Spotifys ägarbild har förändrats dramatiskt under åren. Bolaget, som i fjol omsatte 29 miljarder kronor med förluster på drygt 5 miljarder kronor, har kontinuerligt tagit in nya ägare för att finansiera sin expansion.

Ett av de första riskkapitalbolagen som investerade i Spotify var Northzone. Northzone betalade 82 miljoner kronor för 15 procent av Spotify 2008. I dag är Northzones andel i Spotify värd nära 6 miljarder kronor, enligt Di Digitals källor.

Enligt Di Digitals uppgifter tyder allt på att det var Northzone som sålde aktier till pensionsjättarna fjol för drygt 1,3 miljarder kronor.

Northzone har avböjt att kommentera Di Digitals uppgifter.

Mer om Spotify:Foto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto:

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarderFoto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify

 


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?