1515

Paradox vd: Vi vill bli lika stora som Electronic Arts

Paradox Interactive ska vara lika stort som Electronic Arts om tio år. Det säger vd och storägare Fredrik Wester i en intervju med Di Digital. ”Det finns ingenting som står i vägen för oss.”

Paradox vd Fredrik Wester.
Paradox vd Fredrik Wester.

Fredrik Wester köpte spelbolaget tillsammans med en kompanjon för 1 krona 2004. Efter börsnoteringen 2016 har aktien rusat och Paradox Interactive värderas i dag till cirka 9,5 miljarder kronor.

”Vi har ju tekniskt sett aldrig plockat in några pengar. Vi gjorde en nyemission men eftersom vi inte behövde pengarna delade vi ut dem till ägarna istället. Så värdeutvecklingen har ju varit fantastisk.”

Det är i en intervju om Fredrik Westers egen resa som entreprenör som vi pratar om bolagets utveckling och vart det ska.

”När folk frågar vad som har varit jobbigast säger jag ´Sju år av akut likviditetsbrist´. Jag har ringt runt till alla leverantörer många gånger och bett om uppskov på betalningar, jag har bett om förskott på fakturor och vi har fått finansiera via olika ryska spelförlag som lade in pengar i förväg. Jag tror jag lade 50 procent av min tid under ett antal år bara på att sälja och finansiera”, säger Fredrik Wester.

Podd: Paradox vd: ”Hade för dåliga betyg för Handels”

Först runt 2010/2011 fick bolaget ”näsan över vattnet”, och sedan dess har Fredrik Wester mer aktivt kunna ägna sig åt strategiarbete och att drömma fritt. Och han tycker att det har gått snabbare än de trodde då.

”Vi kanske tog i för lite när vi gjorde planerna, men uppenbarligen har ju vissa saker gått bra.”

Han beskriver sig som en ledare som fokuserar på nuet och det närmast förestående, och inte på pengar och värderingar.

”Jag vill bara driva vidare, vi ska framåt framåt framåt. Så jag har bland annat fått kritik för att vi aldrig firar några framgångar på Paradox. Nu gör vi det, men det är inte jag som driver det. Anledningen är att jag räknar alltid med att vi SKA vara bra, så jag blir bara missnöjd när vi är dåliga, och det är kanske inte en så bra personlig egenskap.”

När insåg du hur stort det här bolaget kunde bli?

”Inte förrän i början av 2015, då förstod jag att det finns ingenting som hindrar oss att bli lika stora som Electronic Arts. Då menar jag inte imorgon eller nästa år, eller ens om tre år. Men på tio år finns det absolut ingenting som står i vägen för oss att vara ett jättebolag i branschen.”

EA, som bland annat äger svenska studion Dice, är i dag ett av världens största spelbolag med ett börsvärde på drygt 270 miljarder kronor.

Läs mer: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona

Vi har sprängt bojorna som det innebär när man hela tiden har näsan över vattenytan

”Det är de beslut vi tar i dag, de människor vi anställer idag och de spelproduktioner vi sätter igång idag som först kommer att bedöma hur bra vi är 2020–2022, och sen kommer nästa generation spel som kommer att kunna lyfta oss till 2025–2027, och då ser jag absolut inga hinder för Paradox. Vi har sprängt bojorna som det innebär när man hela tiden har näsan över vattenytan, och nu kan vi tänka fritt. Och då gör det att jag ser bara möjligheter. Det lät väldigt bombastiskt när jag hör mig själv säga det, men det är så jag tänker.”

Och du ska vara med på den resan?

”För mig är det ett kall för livet, det vi gör. Det är en enorm förmån att få jobba med så många intelligenta och duktiga människor som vi har här. Men det här bolaget är mycket större än vad jag är. Jag har ett stort symbolvärde idag, folk tror att jag kan och att jag är väldigt duktig, och det i sig är värt väldigt mycket, så för min skull är jag väldigt gärna kvar i bolaget. Men för bolagets skull så är det viktigaste att rätt person leder bolaget, och den dag jag inte är rätt person längre måste någon ha mod att säga till mig att jag ska kliva av, därför att jag  förmodligen själv inte kommer att inse att jag blir en belastning.”

För bolagets skull så är det viktigaste att rätt person leder det, och den dag jag inte är rätt person längre måste någon ha mod att säga till mig att jag ska kliva av.

Har du någon som kan säga det till dig?

”Jag har folk jag litar väldigt mycket på som jag har bra diskussioner med, men att säga det till någon som jobbat så länge som jag är väldigt svårt, det inser jag också. Jag vaknar upp varje morgon och tycker själv att jag är rätt bra, eller till och med förträfflig vissa morgnar. Och det är klart att man tvivlar på sig själv emellanåt, men sett över lag tror jag aldrig att jag kommer att komma fram till att jag är en belastning, så pass mycket självinsikt har jag i alla fall.”


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?