1515
Annons

Paradox-grundare säljer rollspel i mångmiljonaffär

Svenska spelföretaget Riotminds har sålt sin varumärkesportfölj till den börsnoterade brädspelsjätten CMON i en mångmiljonaffär.

”VI fick ett bra bud som vi inte kunde tacka nej till, säger delägaren Theodore Bergqvist, tidigare medgrundare till Paradox Interactive och i dag vd för ai-bolaget Turbotic.

Theodore Bergqvist är delägare i spelbolaget Riotminds, medgrundare till Paradox Interactive idag vd för ai-bolaget Turbotic.
Theodore Bergqvist är delägare i spelbolaget Riotminds, medgrundare till Paradox Interactive idag vd för ai-bolaget Turbotic.

Riotminds startade 2000 av Theodore Bergqvist och Magnus Malmberg när bolaget köpte varumärket Drakar och Demoner efter att spelföretaget Target Games gått i konkurs. 

Under drygt 20 år har bolaget byggt en portfölj av varumärken inom fantasy och skräck och lanserat en rad spel till en internationell marknad.

I fjol sålde Riotminds varumärket Drakar och Demoner till Fria Ligan. Nu säljs alltså resterande varumärken ”Trudvang Chronicles”, ”Lex Occultum” och ”Ruin Masters”, titlar som gjort mer avtryck globalt än bland svenska rollspelsintresserade.

Köpesumman är hemlig men borde, enligt vad Di erfar, ligga en bra bit över 10 Mkr.

CMON är ett av världens största brädspelsbolag och börsnoterat i Hongkong.

De två bolagen har samarbetat tidigare. CMON har bland annat utvecklat brädspel som bygger på Riotminds ”Trudvang Chronicles”, en engelskspråkig version av ”Drakar och Demoner”.

Riotminds har inga anställda, men anlitat en rad frilansare. Theodore Bergqvist har stått för text – rollspel är grovt uttryckt böcker – medan Magnus Malmberg gjort all layout och skött kontakter med tryckerier. 

De båda grundarna äger 50 procent vardera av bolaget som i fjol omsatte 5 Mkr och visade ett rörelseresultat (ebit) på 3,1 Mkr.

För serieentreprenören Theodore Bergqvist, som bland annat grundade Paradox PDX -0,89% Dagens utveckling Interactive långt innan det stöptes om till att bli en renodlad och numera börsnoterad spelutvecklare, skapar affären blandade känslor.

”Det känns som slutet på en lång resa. Både vemodigt och roligt. Vi har sålt allt i bolaget men vi får se, det kanske trillar in någon ny idé som vi vill förverkliga. Roligt såklart eftersom det är ett erkännande att ett stort internationellt börsbolag är intresserade av något vi byggt upp genom åren”, säger han.

Varför säljer ni?

”VI fick ett bra bud som vi inte kunde tacka nej till och vi kände väl att vi har gjort så mycket vi kan med de här varumärkena. CMON kan ta det till en annan nivå. Vi har dessutom andra projekt som tar mycket tid som vi båda vill fokusera på.”

Theodore Bergqvist är medgrundare och vd i ai-bolaget Turbotic, som utvecklar en plattform för att skapa självkörande bolag genom att koppla samman ai och automationslösningar för användning inom finans, hr, support och andra funktioner.

Bolaget har hittills lockat till sig 60 Mkr i riskkapital bland annat från Öresund. 

 ”Vårt mål var i huvudsak att hålla rollspelshobbyn vid liv. Nu lever och frodas den som aldrig förr och det känns rätt att lämna över till andra”, säger Magnus Malmberg, som till vardags arbetar som informationsingenjör i kärnkraftsindustrin.

Hur mycket Riotminds spel dragit in genom åren är grundarna förtegna om, mer än att det varit en bra affär och en, som Theodore Bergqvist uttrycker det: kul kulturgärning.

”Vi har haft många lyckosamma Kickstarter-kampanjer och har byggt upp en distributionskanal internationellt. Vi har haft bra marginaler på de spel vi har sålt och även om merparten gått till att återinvestera vinsten i nya projekt har vi genererat bra överskott.”

Hästar och tech ska locka tusentals arbetare till lilla Boden

Jätteprojektet med det gröna stålverket H2 Green Steel kräver också tusentals människor på plats i Boden. Vd:n Henrik Henriksson vill rekrytera brett och lockar med en högteknologisk arbetsplats – men även hästar.

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.
Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.Foto:Jack Mikrut

Närhet till Sveriges största vattenkraftverk, järnväg som kopplas till Luleå hamn och en förhoppning om järnmalm från närområdet har placerat H2 Green Steel, H2, i Boden. Det gröna stålbolaget har dock flera knäckfrågor att lösa, som finansieringen där vd:n Henrik Henriksson nyligen berättade för Di att lån ska vara på ingång. H2 behöver också få till flera tillstånd efter att häromveckan fått grönt ljus för att starta bygget av fabriken.

Men en annan viktig resurs som måste till är människor. Boden är en relativt ung stad med hundra år på nacken, känt som en knytpunkt för järnvägen och tidigare bas för Övre Norrlands försvar. I tätorten i Boden bor idag omkring 16.000 personer, att jämföra med 24.000 i Piteå och drygt 49.000 i Luleå.

”Vi börjar med 2,5 halv ton produktion 2025 och omkring 2028–2029 går vi upp till 5 miljoner ton. I första steget behöver vi 1.500–1.600 personer och i nästa strax över 2.000”, säger Henrik Henriksson och påpekar att det krävs färre människor än i ett traditionellt stålkraftverk.

Även när själva fabriken byggs behövs där omkring 3.500–4.000 personer på plats enligt bolaget. Med den ökade befolkningsmängden växer också antalet arbetstillfällen i orten.

”Det har inte byggts ett nytt stålkraftverk i Europa sedan 1970-talet. Och det kommer inte se ut som ett klassiskt stålverk utan det är digitaliserat och automatiserat.”

Vd:n siktar också in sig på en bredare rekryteringsbas där hälften av personalen ska bestå av kvinnor respektive män. Han menar också att det finns över hundra tusen invånare i kranskommunerna.

”Vi måste även jobba med nyanlända svenskar tillsammans med kommunen för att integrera dem i samhället och snabbt få in dem i arbete. Det är viktigt att få igång ett tidigt samarbete med skolan som gymnasieingenjörer som är perfekt för rollen som operatör.”

Det ska också till ett infrastrukturprojekt tillsammans med kommunen för att bygga nya bostäder. 

”Det har vi lärt oss från Northvolt och det måste finnas möjligheter för familjer att flytta dit.”

Ett annat lockbete han lyfter fram är hästsporten där Boden är känd för sin travbana och är ”norra Sveriges hästtätaste ort” enligt kommunen.

”Det är en av Sveriges populäraste sporter. Boden har ett av Sveriges starkaste hästcentrum och där man har gjort stadsplanering för att kunna ha hästgårdar nära staden”, säger Henrik Henriksson. 

Läs mer: H2 Green Steel närmar sig lån och gröna krediter

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera