1515

Paradox delar ut 100 miljoner – Fredrik Wester tar hem en tredjedel

Speljätten utser två nya styrelseledamöter inför årsstämman och flaggar för lägre marginaler under vissa perioder. I augusti tillträder nya vd:n Ebba Ljungerud.

 

Fredrik Wester (tv) kliver ner från vd-posten i augusti och ersätts av Ebba Ljungerud.
Fredrik Wester (tv) kliver ner från vd-posten i augusti och ersätts av Ebba Ljungerud.Foto:Jesper Frisk

Antalet anställda har ökat från 194 till 243 vid 2017 års utgång. Den utökade organisationen kommer att sänka Paradox marginaler, säger vd:n Fredrik Wester.

”Det gör att vi kommer att få lägre marginaler på kort sikt, men på lång sikt kan vi se en hög tillväxtkurva – även om inte alla spel skulle nå maximal potential”, skriver han i sitt vd-ord.

Nya spellanseringar är en annan riskfaktor, påpekar han.

”Vid lanseringar av nya spel finns risken att dessa inte mottas positivt. Detta kan leda till intäktsbortfall, sämre marginaler och minskade kassaflöden. Även aktiverade utvecklingskostnader riskerar att behöva skrivas ned”‚ skriver Fredrik Wester i  sitt vd-ord.

I augusti ersätts han på vd-posten av Ebba Ljungerud, något Di Digital var först att rapportera. Då blir Fredrik Wester arbetande styrelseordförande i bolaget.

Läs mer: Tronskifte på speljätten Paradox 

Inför årsstämman föreslår Paradox en utdelning på 1 krona per aktie. Totalt blir det drygt 100 miljoner kronor, varav Fredrik Wester som bolagets största ägare tar hem en tredjedel. Inför årsstämman 2017 avsade sig Paradox-chefen lön för sitt arbete med bolaget.

Spelbolagets valberedning föreslår nyval till styrelsen av Josephine Salenstedt  på Rite Ventures, en av Paradox större ägare, och Spray-grundaren Peter Ingman, som numera är entreprenör och ängelinvesterare.

Ledamöterna Håkan Sjunnesson, Cecilia Beck-Friis och Fredrik Wester föreslås till omval. Ebba Ljungerud föreslås till omval på en begränsad tid till den 31 juli 2018.

Styrelsen föreslår att stämman godkänner ett incitamentsprogram för bolagets anställda i form av högst 352 000 teckningsoptioner.

Paradox hade på onsdagen ett börsvärde på drygt 13 miljarder kronor. Aktiekursen har mer än fördubblats sedan noteringen i juni 2016.

(Finwire/Di Digital)


Innehåll från WndyAnnons

Wndy vill bli hela Sveriges digitala HR-avdelning

Startupen Wndy erbjuder små och medelstora bolag att prenumerera på HR-expertis och digitalt få tillgång till exakt rätt kompetens precis när det behövs.

– Vi vill digitalisera HR-arbetet och framför allt underlätta för entreprenörer och företagare att investera i sin personal på riktigt, säger grundare Daniel Eriksson.

Det svenska företaget Wndy vill förenkla och förbättra tillgången till HR-expertis för mindre bolag. Genom att samla kunskap lättillgängligt i en digital plattform och kombinera det med experthjälp från HR-konsulter via ett videomöte, får företagare snabbt tillgång till den kunskap de för tillfället behöver. Oavsett om det handlar om rekrytering, lön eller större strategiska frågor.

Bakom Wndy finns entreprenören som vet vad företagen vill ha och HR-experten som vet vad företagen behöver. Grundaren Daniel Eriksson har tidigare byggt celebrity endorsement-byrån PAgency, som bland annat arbetar med Zara Larsson, Molly Sandén och Benjamin Ingrosso och har själv upplevt hur svårt det kan vara att hitta rätt när det handlar om personalfrågor.

– Som företagare har jag ofta känt en brist på HR-kunskap när jag får frågor om till exempel pension, försäkringar eller kanske permittering som varit aktuellt under pandemin. Det är otroligt viktigt att det blir rätt, både för dig som anställd och för dig som arbetsgivare. Och det är där Wndy kommer in i bilden, säger han.

Bygger på videomötet

Wndy är en digital plattform och prenumerationstjänst för små och medelstora företag som bygger på videomöten. Det finns även en chattfunktion för enklare frågor samt ett stort utbud av mallar och dokument.

– Det här är ett smart och snabbt sätt att få tillgång till den HR-expertis du behöver både för stunden och i det större perspektivet. Du bokar enkelt ett videomöte genom att kort beskriva ditt ärende, välja en tid som passar och sedan den HR-expert du vill prata med.

På Wndy finns även COO Marie Wikander, HR-expert med lång erfarenhet, bland annat från techbolag som Klarna och Trustly. Marie har stött på många företag som är i behov av den typ av tjänst som Wndy erbjuder.

– Jag ser att många företag saknar HR-kompetens men samtidigt har ett skriande behov av det. Många företagare lägger mycket tid på att fundera över de här frågorna samtidigt som de inte har resurser att anställa någon på heltid. Wndy är en perfekt lösning för dem, lättillgänglig, bred och kostnadseffektiv.

HR som en coachande kraft

Hon berättar att Wndy knutit flera seniora HR-experter till sig och att det är lika lätt att få operativ HR-hjälp, med till exempel avtal eller personalhandböcker, som att lägga en större HR-strategi för företaget eller få hjälp med ledarskapsutveckling.

–HR är som bäst när det fungerar som en coachande kraft. Genom att investera i dina medarbetare och din ledning så skapar du mer engagemang vilket leder till bättre resultat, säger Marie Wikander och fortsätter:

– Vi vet att det är viktigt att man som företagare investerar i sin personal. Wndy erbjuder möjligheten att göra det utan att behöva anställa en person med HR-kompetens. Vi tror att det här kan förändra synen på HR-branschen i grunden.

Läs mer om Wndy: wndy.se 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wndy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?