Annons

Pär Svärdsons jaktbolag om sitt senaste byte: ”Närmar oss miljarden”

Jaktspecialisten Open Air Group, med Nalka Invest och Pär Svärdson som storägare, köper norska klädbolaget Aclima. Därmed tar bolaget ytterligare steg inom det lukrativa friluftssegmentet och räknar med att spränga miljardvallen. 

Camilo Sjödin, vd för Open Air Group, köper det norska friluftsbolaget Aclima.
Camilo Sjödin, vd för Open Air Group, köper det norska friluftsbolaget Aclima.

Open Air Group, som grundades 2016, har gått från en omsättning på 173 miljoner kronor till att i år omsätta runt 700 miljoner kronor. 

Storägarna, nätapoteket Apoteas grundare Pär Svärdson och Nalka invest, som ägs av Interogo Holding, har tidigare haft gemensamma affärer i bland annat Babyland och såg makrotrenden i friluftslivet.

Idag består Open Air Group dels av en retaildel, med e-handlare som Widforss.se, och dels egna varumärken som Alaska och jaktklädesbolaget Chevalier. Det sistnämnda köptes upp 2019 vilket innebar att Open Air Group fick in Rune Anderssons Mellby Gård på ägarlistan. 

Bolaget har dessutom en techavdelning med elektronik och appar riktade mot jakt. I februari köpte bolaget upp Nordens största jaktapp Wehunt och techdelen har gått starkt under året. Här ingår även de finländska jakttjänsterna Tracker och Ultracom som lokaliserar jakthundar och jägarkamraternas positioner med gps och en mobilapp.

”Där en jättestark trio som står för en bra del av bolagets lönsamhet”, säger Open Air Groups vd Camilo Sjödin. 

Från att tidigare främst riktat in sig på jägarrelaterade produkter och tjänster närmar sig Open Air Group nu alltmer friluftsområdet. 

”Det är en större marknad än jakt och inom vår återförsäljningsdel kommer i dag lika stora delar från jakt som från friluftsliv. Vi vill växa och hitta fler fina bolag att lägga till i gruppen”, säger Camilo Sjödin.

Aclima är ett familjedrivet bolag i tredje generationen som fokuserar på funktions- och friluftskläder i merinoull. Länge skedde produktionen i hemlandet, men sedan några år tillbaka tillverkas kläderna i bolagets fabrik i Estland.

Förvärvet blir Open Air Groups första i Norge och även det största, men någon prislapp vill bolaget inte uppge. Aclima beräknas omsätta 200 miljoner kronor under 2021.

”Tillsammans med Aclima närmar vi oss en miljard i omsättning i år och nästa år kommer vi ta miljardvallen”, fortsätter Camilo Sjödin.

Aclimas ägare, far och son Jan och Lars Johansen, kommer fortsätta i sina operativa roller och sitter kvar i styrelsen. De blir även minoritetsägare i Open Air Group. 

Open Air Group har inte kommit undan årets leveransproblem och halvledarbristen.

”Vi har dock på ett mirakulöst sätt fått in varorna i tid, men vi märker i återförsäljarledet att många leverantörer haft det tufft. Kaos har det definitivt varit”, säger Camilo Sjödin. 

Idag står onlinehandeln för 73 procent av Open Airs totala försäljning. De egna varumärkena säljs av externa återförsäljare, de egna e-handlarna och även direkt till konsument.

”Över tid kommer vi röra oss mer mot direktförsäljning. Vi ser redan nu stark tillväxt där. Men vi vill ha många kanaler i såväl andra e-handlare som fysiska butiker”, avslutar Camilo Sjödin. 

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera