1515
Annons

Pacemaker tar in kapital – vill skapa musikmixar till Spotify

Med Pacemakers dj-app kan vem som helst mixa musik. Med nytt kapital från två brittiska näringslivsprofiler vill bolag bli teknikleverantör till tjänster som Spotify och Apple Music.

Jonas Norberg är vd på Pacemaker.
Jonas Norberg är vd på Pacemaker.Foto:Press

Pacemaker är ett av de mer kända startupbolagen inom den svenska musiktechscenen. Med bolagets dj-app kan användaren enkelt mixa ihop låtar till ett sammanhängande flöde.

Hittills har Pacemaker tjänat pengar på att användarna köper extrafunktioner inuti appen. Framöver vill dock Pacemaker bli teknikleverantör till streamingtjänster som Spotify och Apple Music.

”Vi ser ett intresse för den här tekniken hos musiktjänster, men också hos träningstjänster och tillverkare av smarta högtalare. Egentligen i alla sammanhang där man behöver mixad musik snarare än en spellista”, säger vd:n Jonas Norberg.

”Vårt verktyg kan redan i dag ta en existerande spellista och göra om den till en mix av professionell kvalitet”, säger Jonas Norberg.

Pacemaker omsatte i fjol drygt 5 miljoner kronor. Samtidigt steg minusresultatet från 7 Mkr till 11 Mkr, jämfört med 2015.

Läs mer: Miljoner till svensk dj-app – musikprofiler investerar i Pacemaker

De senaste åren har Pacemaker fyllt på sin kassa med 1 miljon dollar, eller drygt 8 miljoner kronor, vid tre olika tillfällen. Nu tar Stockholmsbolaget in 4 miljoner kronor från två brittiska näringslivsprofiler.

Investerarna är Sir Charles Dunstone, grundare till butikskedjan Carphone Warehouse, och fastighetsmiljonären Anton Bilton.

”Med Charles och Anton får vi med oss två kapitalstarka ägare som förstår de problem vi försöker lösa”, säger Jonas Norberg, Pacemakers vd.

”Charles såg det stora värdet och utmaningen att kunna föra mixar till musikstreaming och ansåg att vi hade rätt teknik och team och ville hjälpa till.”

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Jacob Key 

Traditionellt sett har sådana kommersiella streamingtjänster inte innehållit dj-set eftersom det varit svårt att bestämma vilka musiker och låtskrivare som ska ersättas för vilka delar av mixen.

Tidigare i år förvärvade Spotify musiktjänsten Sonalytic, vars teknik spårar de ursprungliga upphovsrättshavarna i till exempel dj-mixar eller låtar som omarbetats på olika sätt.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?