Riskkapitalbolaget Oxx står för en stor bit av kakan när mjukvarubolaget Apica tar in nytt kapital och tar även plats i styrelsen. Investeringen är Oxx första sedan starten vid årsskiftet.
Viktor Mölne
Text
Mikael Johnsson, general partner på Oxx.Foto:Pressfoto
Stockholmsbaserade Apica, vars produkter testar och kontrollerar sajter och applikationers prestanda, tar in 12 miljoner dollar, motsvarande 96 miljoner kronor, i en ny finansieringsrunda. Ledande i rundan är riskkapitalbolaget Oxx (NTL), som grundades vid årsskiftet av Mikael Johnsson och Richard Anton, med ett förflutet på Investor Growth Capital och Amadeus Capital Partners.
"Vi investerar i mjukvarubolag som redan har en produkt på marknaden, är konkurrenskraftiga med ett bra team men som vill skala upp verksamheten. Apica är ett klockrent exempel på ett sådant bolag och har redan lyckats bygga hälften av sin affär i USA, som är en väldigt krävande marknad", säger Mikael Johnsson.
Och fortsätter:
"Säljer man mjukvara till andra företag så är USA den största marknaden. Ofta investerar vi i europeiska bolag med syfte att hjälpa dem expandera i USA. De har ofta redan ett litet fotfäste, men Apica har kommit längre än de flesta bolag vi investerar i och det är ett plus", säger Mikael Johnsson.
Oxx kommer inte gå in operationellt i bolaget utan kommer ta en styrelseplats samt bidra med bland annat investerarkontakter, finansieringslösningar och introducera potentiella kunder och partners.
"Vi har ett starkt kontaktnät inom mjukvaruindustrin och hos de stora plattformsbolagen i USA. Nu har Apica kommit väldigt långt, men det är klart vi kan hjälpa dem kontakta potentiella partners som skulle kunna vara strategiskt viktiga", säger Mikael Johnsson.
Utöver Oxx deltar även de befintliga investerarna Industrifonden, SEB Venture Capital samt KTH Chalmers Capital i finansieringsrundan. Mikael Johnsson vill dock inte gå in på hur stor del av investeringen Oxx står för eller vilken ägarandel de får.
"Oxx får en ägarandel som i alla fall ger oss rätt till en styrelseplats och inflytande", säger han.
Enligt dokument från Bolagsverket som Di Digital tagit del av värderas Apica till omkring 300 Mkr i finansieringsrundan.
Under det senaste räkenskapsåret redovisade Apica en nettoomsättning på 47,8 Mkr samt en förlust på 81 Mkr.
"Vi investerar i tillväxt och bolag som är strukturellt lönsamma. Om Apica slutade satsa väldigt hårt skulle bolaget kunna vara lönsamt i dag. Nu vill man öka sin produktportfölj och marknadsnärvaro och därför visat man förlustsiffror. Det är inget som kommer förändras i närtid", säger Mikael Johansson.
Innehåll från WintAnnons
4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten
Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.
I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wintmed sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business.
1. Har du rätt timpris?
En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?
Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt.
Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.
Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.
3. Läs på om dina avdrag och förmåner
Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.
Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.
4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad
Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv.
Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa.
Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.