1515
Annons

Översättningsappen vill riva språkbarriärer i vården

Care to Translate vill råda bot på tolkbristen inom vården med sin digitala översättningstjänst. Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor från namnkunniga investerare för att utvecklas på fler marknader.

Linus Kullänger (andra från vänster) startade Care to Translate med Karolinska-professorn Martin Schalling och träffade läkaren och medgrundaren Annie Backman (vänster) när de pitchade tjänsten i ett tidigt skede. Maja Magnusson träffade de tre medgrundarna genom sitt nätverk på Sting där hon deltagit med ett tidigare bolag.
Linus Kullänger (andra från vänster) startade Care to Translate med Karolinska-professorn Martin Schalling och träffade läkaren och medgrundaren Annie Backman (vänster) när de pitchade tjänsten i ett tidigt skede. Maja Magnusson träffade de tre medgrundarna genom sitt nätverk på Sting där hon deltagit med ett tidigare bolag.

En patient läggs in på sjukhus och kan inte göra sig förstådd utan en tolk. Även om den resursen finns är tolken bara med vid utvalda tillfällen, till exempel när en läkare ska ställa frågor och ge olika besked. Men vid andra tillfällen och behov som patienten har står sjukvårdspersonalen och patienten ofta utan översättningsmöjligheter.

Det är verkligheten för ungefär var tionde patient i höginkomstländer. Bristen på språkstöd kan resultera i felbehandling och längre sjukhusvistelser, som i sin tur bidrar till ökade vårdkostnader. 

”Man kan inte ha en tolk med hela tiden och det drabbar vårdpersonalen, men framför allt patienterna. Det kan också vara livsavgörande. Vårdbranschen bygger på att man som patient måste kunna göra sig förstådd och då glöms en stor del av befolkningen bort”, säger Linus Kullänger, medgrundare och vd för Care to Translate.

Det är där Care to Translates digitala översättningsverktyg kommer in. Appen har i dag nära 500 000 användare i 200 länder och kan översätta till och från 40 olika språk. Tjänsten är anpassad till en vårdkontext och är medicinskt verifierad. 

”Vi jobbar med jämlik och säker vård. Väldigt många av de som är med i vårt nätverk från översättarsidan är personer som drivs av jämlikhetsfrågan”, säger bolagets medgrundare och operativa chef Maja Magnusson. 

I dag finns appen i en gratisversion och användarna betalar för utökade funktioner enligt en prenumerationsmodell. För storkunder upphandlas priset utifrån storleken på verksamheten. Bolagets omsättning är än så länge blygsam, men grundarna räknar med en rejäl intäktsökning de kommande två åren baserat på efterfrågan.  

Hittills har den främsta tillväxten av appen kommit av enskilda användare som spridit ordet vidare. Care to Translate startades 2015 som ett helt ideellt projekt, men fick snabbt viral spridning.

”Vi var en grupp läkarstudenter som upplevde problemet med språkbarriärer i praktiken och startade översättningstjänsten på Karolinska institutet. Det var ofta svårt att få tag på en tolk när vi behövde en”, säger Linus Kullänger. 

Innan och under sina år på läkarprogrammet har Linus Kullänger även arbetat som undersköterska och underläkare, och då upplevt problemen på nära håll.

Care to Translates översättningstjänst har hittills främst riktat sig direkt mot slutanvändaren, det vill säga vårdpersonal som själva har tagit initiativ till att använda den. Men nu har bolaget också börjat sälja den som paketlösning till hela vårdorganisationer. Exempelvis är region Värmland en stor kund och man har även en första större kund i Belgien.

”Vi har riktat fokus mot Norden, Storbritannien och Benelux, och får organiska förfrågningar löpande bland annat från Kanada och USA där vi redan har pågående test av produkten”, säger Maja Magnusson. 

För att fortsätta utveckla produkten, också för fler översättningsbehov inom vården, och utveckla marknaden i Sverige och internationellt tar bolaget nu in en investering på 25 miljoner kronor. Den leds av det familjeägda investeringsbolaget Provider Investment som bland annat också har investerat i it-säkerhetsföretaget Yubico. 

Nya investerare är även Petter von Heidenstam och Lina Tham Von Heidenstam genom deras investeringsbolag Forget Me Not Investment, Johannes Lien som till vardags jobbar i investeringsteamet på Summa Equity, Sofia Bertling med bakgrund från bland annat medicinteknikbolaget Sectra och ängelinvesteraren Eva Engelbert.

Med och lägger in pengar är också majoriteten av de tidigare delägarna. Bland andra Spotify-veteranen Sophia Bendz, affärsängeln Boel Rydenå Swartling, Capios tidigare vd Per Båtelson, finansmannen Claes Dinkelspiel, samt investeraren och entreprenören Christian Ehrhardt.

Pengarna ska till exempel användas till att anställa. I dag är teamet på Care to Translate 17 personer samt cirka 50 personer på projektbasis i översättningsverksamheten. 

”Vi är i en stor tillväxtfas och har validerat produkten. Lika mycket som vi vill ha en skalbar och automatiserad produkt vill vi också ha en skalbar organisation där vi jobbar med smarta arbetsprocesser”, säger Maja Magnusson. 

Investeringen ska också gå till att utveckla produkten ytterligare och lansera den på nya marknader.

”Vi kommer att satsa på kommersialiseringen av produkten och korta ner våra säljcykler ytterligare”, säger Linus Kullänger.

Det kommande året planerar Care to Translate att släppa nya lösningar som grundarna menar kan förändra vårdbranschen radikalt. Det handlar till exempel om översättning av olika digitala vårdplattformar och lokaliseringsmöjligheter på nya marknader.

Läs också: ”Hallå är det någon som talar persiska här?” – flyktingkrisen födde årets Supergasell


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?