1515

Oriflame-sonen går in som delägare i spar-appen Savr

Savr skapar Sveriges enklaste tjänst för sparande. Med hjälp av nytt kapital från bland andra Bookatable-grundarna och Oriflame-familjen ska fintechbolaget ta nästa steg.

Savr-grundarna Hannes Arthursson (tv) och Daniel Aarenstrup (th).
Savr-grundarna Hannes Arthursson (tv) och Daniel Aarenstrup (th).Foto:Oscar Jettman

Fintechbolaget Savr vill göra så att den mest ointresserade kan spara på ett så enkelt sätt som möjligt. För att få till ett sparande krävs att kunden skriver i personnummer, hur mycket hen vill spara och sedan skriver under med Bank-ID. 

Idén fick grundarna och serieentreprenörerna Daniel Aarenstrup, 31, och Hannes Arthursson, 28, från träning. Daniel Aarenstrup har sedan tidigare startat och drivit Virtual Trainer (NTL), en app som skulle få fler att ta steget till att börja träna.

”Det finns likheter mellan träning och sparande faktiskt. Det är lika tråkigt och svårt att komma igång. Så jag tog med mig träningsvinkeln, att få folk över tröskeln, till Savr”, säger Daniel Aarenstrup, som också är vd på bolaget.

Läs mer: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Virtual Trainer såldes till nya ägare 2016, vilket gjorde det möjligt för Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson att starta Savr. Bolaget lanserade spartjänsten i mars i år och har hittills fått in 500 kunder som använder tjänsten, nu ska man skala upp för att nå målet på 10 000 till mars 2019.

Därför har Savr dragit in 7 miljoner i en ny runda där bland andra Sebastian af Jochnick, son till Robert av Jochnick som är en av grundarna till det börsnoterade kosmetikabolaget Oriflame, deltog. Dessutom gick befintliga ägare in med delar av det nya kapitalet, däribland Johan Siwers, Niklas Eklund och Christopher Persson (de två sistnämnda grundade bokningstjänsten Bookatable). 

Läs mer: Michelin betalar en miljard för svenskgrundad restaurangtjänst 

Pengarna ska gå till marknadsföring och tillväxt.

”Just nu vill vi visa ett 'proof of concept' och att det går att skala”, säger Daniel Aarenstrup. 

Tanken är att man ska fånga en relativt ung målgrupp som är helt ointresserade av att spara, men som genom en mycket enkel process kan lockas till det.

”Det som fick oss att börja bygga bolaget var att det finns en stor målgrupp som har väldigt lågt intresse för börs och fonder. De är fortfarande strandade med två alternativ: antingen en bankrådgivare eller nätmäklartjänster som egentligen är byggda för traders”, säger han.

Savrs fond är en bred historia med medelrisk som kan slå om mellan räntor och aktier om det skulle krävas. Den förvaltas av Cliens kapitalförvaltning och innehåller redan prioriteringar som miljö och hållbarhet. Savr ska tjäna pengar på att få en del av förvaltningsavgiften. 

”Vi såg en möjlighet att bygga en spartjänst som är konsumentfokuserad utifrån vanliga människors behov. Vår tes är att testa att göra en funktion som är så friktionsfri som möjligt”, säger Daniel Aarenstrup.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?