1515

Oriflame-sonen går in som delägare i spar-appen Savr

Savr skapar Sveriges enklaste tjänst för sparande. Med hjälp av nytt kapital från bland andra Bookatable-grundarna och Oriflame-familjen ska fintechbolaget ta nästa steg.

Savr-grundarna Hannes Arthursson (tv) och Daniel Aarenstrup (th).
Savr-grundarna Hannes Arthursson (tv) och Daniel Aarenstrup (th).Foto:Oscar Jettman

Fintechbolaget Savr vill göra så att den mest ointresserade kan spara på ett så enkelt sätt som möjligt. För att få till ett sparande krävs att kunden skriver i personnummer, hur mycket hen vill spara och sedan skriver under med Bank-ID. 

Idén fick grundarna och serieentreprenörerna Daniel Aarenstrup, 31, och Hannes Arthursson, 28, från träning. Daniel Aarenstrup har sedan tidigare startat och drivit Virtual Trainer (NTL), en app som skulle få fler att ta steget till att börja träna.

”Det finns likheter mellan träning och sparande faktiskt. Det är lika tråkigt och svårt att komma igång. Så jag tog med mig träningsvinkeln, att få folk över tröskeln, till Savr”, säger Daniel Aarenstrup, som också är vd på bolaget.

Läs mer: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Virtual Trainer såldes till nya ägare 2016, vilket gjorde det möjligt för Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson att starta Savr. Bolaget lanserade spartjänsten i mars i år och har hittills fått in 500 kunder som använder tjänsten, nu ska man skala upp för att nå målet på 10 000 till mars 2019.

Därför har Savr dragit in 7 miljoner i en ny runda där bland andra Sebastian af Jochnick, son till Robert av Jochnick som är en av grundarna till det börsnoterade kosmetikabolaget Oriflame, deltog. Dessutom gick befintliga ägare in med delar av det nya kapitalet, däribland Johan Siwers, Niklas Eklund och Christopher Persson (de två sistnämnda grundade bokningstjänsten Bookatable). 

Läs mer: Michelin betalar en miljard för svenskgrundad restaurangtjänst 

Pengarna ska gå till marknadsföring och tillväxt.

”Just nu vill vi visa ett 'proof of concept' och att det går att skala”, säger Daniel Aarenstrup. 

Tanken är att man ska fånga en relativt ung målgrupp som är helt ointresserade av att spara, men som genom en mycket enkel process kan lockas till det.

”Det som fick oss att börja bygga bolaget var att det finns en stor målgrupp som har väldigt lågt intresse för börs och fonder. De är fortfarande strandade med två alternativ: antingen en bankrådgivare eller nätmäklartjänster som egentligen är byggda för traders”, säger han.

Savrs fond är en bred historia med medelrisk som kan slå om mellan räntor och aktier om det skulle krävas. Den förvaltas av Cliens kapitalförvaltning och innehåller redan prioriteringar som miljö och hållbarhet. Savr ska tjäna pengar på att få en del av förvaltningsavgiften. 

”Vi såg en möjlighet att bygga en spartjänst som är konsumentfokuserad utifrån vanliga människors behov. Vår tes är att testa att göra en funktion som är så friktionsfri som möjligt”, säger Daniel Aarenstrup.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?