1515

Orbital Systems-grundare vill ta över badhus efter duschfiasko

Orbital Systems innovativa dusch avinstalleras på pilotanläggningen i Malmö efter problem. Då vill startupbolaget ta över driften av badhuset.

Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar.
Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar.Bild:Patrik Olsson

Orbital Systems (NTL) utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Affärsidén har lockat en rad riskkapitalister med Skypegrundaren Niklas Zennström i spetsen att stoppa in minst 80 miljoner kronor i vad som kallats ”duscharnas Tesla”.

Även statliga Energimyndigheten har beviljat Orbital ett utvecklingsstöd på 20,6 miljoner kronor.

Uppmärksamheten var stor i både svenska och utländska medier då Kallbadhuset i Malmö hösten 2013 var först ut med att intstallera bolagets ”rymdteknikduschar”. Satsningen har beskrivits som ett viktigt pilotprojekt för Orbital Systems.

Läs mer: Zennströms hållbara duschbolag: ”Vi växer i raketfart”

Nu är dock en era på väg att ta slut. Efter problem med duscharna har badhuset i samråd med Orbital Systems enats om att de ska avinstalleras från badhuset.

De har sparat över en miljon liter vatten under åren.

”De duschar som installerades var de absolut första prototyperna och de tillverkades i min farbrors källare. De har sparat över en miljon liter vatten under åren som de har varit i drift, samtidigt som de har varit utsatta för ett extremt slitage. Vi pratar om över 25 års duschande om det hade varit motsvarande scenario för ett vanligt familjehushåll. Mot den bakgrunden, skulle jag vilja säga att de har fungerat mycket bra under omständigheterna”, säger Mehrdad Mahdjoubi, grundare av och vd för Orbital Systems.

Enligt Orbital Systems sänker duscharna vattenförbrukningen med uppemot 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent. För att duscharna ska kunna spara energi och vatten har personal från Orbital Systems med jämna mellanrum varit på kallbadhuset och säkerställt att driften fungerar. Enligt Mehrdad Mahdjoubi har man bitvis haft problem med att få tillträde till lokalen.

”Om vi inte kan serva duscharna så har vi heller ingen anledning att ha prototyper på plats, då är det bättre att vi plockar bort dem tills vi har nästa generation duschar på plats som är mer lämpad för den här sortens verksamhet."

Enligt Giedre Karlsson på Malmö stads serviceförvaltning har det största problemet varit att duscharna ofta drabbats av driftstopp och att de står stilla när det är många besökare på kallbadhuset, särskilt under kvällar och helger. 

”Det har varit långa köer för att duscha och de har fungerat bättre mitt på dagen och under veckorna”, säger hon. 

Emellanåt har det funnits problem.

Driftstoppen beror enligt förvaltningen på flera olika saker, bland annat har duscharna stannat på grund av för hög värme i duschrummet som kommit från en intilliggande bastu, jordfelsbrytaren har utlösts på grund av elfel i en av duscharna och duscharna har inte klarat av att leverera varmvatten.

”Emellanåt har det funnits problem”, säger Giedre Karlsson. 

Därför har man tillsammans med kallbadhusets entreprenör och Orbital Systems beslutat att de sex duscharna ska demonteras och ersättas med traditionella duschar. 

Läs även: Miljoner till Zennströms duschbolag

"Hur vi ska hantera de duschar som nu demonteras har vi inte hunnit prata om, men vi jobbar på några förslag om användning på annat objekt eller uppgradering. Orbitals dusch är i sig en bra idé, men den har inte riktigt fungerat fullt ut på kallbadhuset då det är många besökare och besöken har ökat i antal över tid” säger hon.

På damernas sida har duscharna ibland gått tre timmar i sträck, det har varit en stor belastning.

Den höga belastningen har enligt Mehrdad Mahdjoubi varit en stor orsak till att duscharna inte har fungerat fullt ut.

”På damernas sida har duscharna ibland gått tre timmar i sträck, det har varit en stor belastning på dem. I början fick vi använda datorfläktar för att kyla ner dem”, säger han. 

Mehrdad Mahdjoubi vill själv ta över driften av Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Hans bolag Reduced Holding, som ingår i samma koncern som Orbital Systems, vann nyligen upphandlingen, men nuvarande entreprenör har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. 

”Jag tycker själv mycket om kallbadhuset, men ser också stora synergieffekter med vattenbesparingar som man kan göra där. Om vi har våra duschar där så finns det ett incitament för alla att det ska fungera”, säger han.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?