1515

Optimizer investerar i modesajt

Svenskgrundade Optimizer Invest köper in sig i modesajten Frontmen. Bolaget är grundat av TV4-profilen Oscar Arrsjö och spås omsätta 15 miljoner kronor i år.

Johan Kinnander, investeringsansvarig på Optimizer Invest, och Oscar Arrsjö, vd och grundare Frontmen. ilen Oscar Arrsjö.
Johan Kinnander, investeringsansvarig på Optimizer Invest, och Oscar Arrsjö, vd och grundare Frontmen. ilen Oscar Arrsjö.

Optimizer Invest (NTL) är främst känt för sin börsnotering av spelbolaget Catena Media tidigare i år. Nu investerar man även i modesajten Frontmen, grundat av TV4-profilen Oscar Arrsjö.

”Vi tror på Oscar Arrsjö som entreprenör. Mode är en tuff bransch, men vi tror att sektorn kommer att fortsätta växa på nätet och vi tror på bolagets idéer”, säger Johan Kinnander, investeringsansvarig på Optimizer Invest.

Investeringen sker i samarbete med investmentbolaget Wellstreet, som kända för att vara operativt engagerade i sina innehav.

”Detta är en följdinvestering på totalt två miljoner kronor som görs ihop med Wellstreet. Vi står för merparten av beloppet”, säger Johan Kinnander, som tidigare var Nordenchef på Google.

Läs mer: Optimizer ringer in 310 Mkr till startup-köp

Bakom Wellstreet står Mikael Wintzell, tidigare kommersiell chef på Klarna, och e-handelsprofilen Sïmon Saneback. Optimizer och Wellstreet har tidigare saminvesterat i Reve (NTL), en modeapp som låter användare lägga ut sina ”looks” och på så vis driva trafik till modesajter på nätet.

Hur mycket Optimizer investerat i Frontmen totalt vill han inte säga.

”Men vårt ägande ligger inom det spann på 10-15 procent som vi tycker är sunt för oss. Grundarna är fortfarande majoritetsägare”, säger han.

Vi hjälper drivna män i karriären att med rätt yttre förutsättningar nå sina mål.

Frontmen kan beskrivas som en kurerad modesajt för män, en slags blandning mellan modetidning och nätbutik.

”Vi är övertygade om att män har stort behov av inspiration och guidning när det gäller stil och herrmode. Vi hjälper drivna män i karriären att med rätt yttre förutsättningar nå sina mål”, säger bolagets vd och medgrundare Oscar Arrsjö, även känd som modeexpert i TV4:s Nyhetsmorgon.

Frontmen heter egentligen Fashionisland Sverige AB och grundades 2008. Men i augusti i fjol återlanserades verksamheten under varumärket Frontmen, med en ny sajt och app baserad på plattformen Magento.

Frontmens övriga två grundare är Mathias Hulvén, som agerar teknikchef, och Oscars far Christer Arrsjö, med en bakgrund inom logistik.

Under verksamhetsåret som slutade den sista juni 2014 omsatte bolaget 4,8 Mkr med en förlust på närmare en halv miljon kronor. Sedan dess har man bytt redovisningsmetod till kalenderår.

”2016 ska vi omsätta cirka 15 Mkr och vi räknar med vinst redan nästa år”, säger Oscar Arrsjö.


Optimizer Invest

Optimizer Invest är en slags kombinerad startupfabrik och riskkapitalbolag med kontor på Malta, i London och Marbella. Bolaget grundades 2012 av svenskarna Henrik Persson Ekdahl och Mikael Riese Harstad samt norrmannen André Lavold.

Samtliga var med och byggde upp Betsafe, som såldes till Betsson för cirka 70 miljoner euro i juni 2011, och alla har en bakgrund inom att starta, sälja och notera bolag inom den lukrativa bettingsektorn.

Bolaget noterade tidigare i år Catena Media, ett affiliatebolag som driver trafik till olika spelbolag, med ett börsvärde på 2,9 miljarder kronor.

Utöver det sålde man nyligen sitt bettingbolag Betit Group och innehavet i spelbolaget Igaming Cloud till norska Gaming Innovation Group i en affär värd drygt 700 miljoner kronor i aktier. Man har även ett 20-tal bolag i portföljen.

Läs mer: Optimizer säljer spelbolag för 700 Mkr 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?