1515

Optimizer investerar i modesajt

Svenskgrundade Optimizer Invest köper in sig i modesajten Frontmen. Bolaget är grundat av TV4-profilen Oscar Arrsjö och spås omsätta 15 miljoner kronor i år.

Johan Kinnander, investeringsansvarig på Optimizer Invest, och Oscar Arrsjö, vd och grundare Frontmen. ilen Oscar Arrsjö.
Johan Kinnander, investeringsansvarig på Optimizer Invest, och Oscar Arrsjö, vd och grundare Frontmen. ilen Oscar Arrsjö.

Optimizer Invest (NTL) är främst känt för sin börsnotering av spelbolaget Catena Media tidigare i år. Nu investerar man även i modesajten Frontmen, grundat av TV4-profilen Oscar Arrsjö.

”Vi tror på Oscar Arrsjö som entreprenör. Mode är en tuff bransch, men vi tror att sektorn kommer att fortsätta växa på nätet och vi tror på bolagets idéer”, säger Johan Kinnander, investeringsansvarig på Optimizer Invest.

Investeringen sker i samarbete med investmentbolaget Wellstreet, som kända för att vara operativt engagerade i sina innehav.

”Detta är en följdinvestering på totalt två miljoner kronor som görs ihop med Wellstreet. Vi står för merparten av beloppet”, säger Johan Kinnander, som tidigare var Nordenchef på Google.

Läs mer: Optimizer ringer in 310 Mkr till startup-köp

Bakom Wellstreet står Mikael Wintzell, tidigare kommersiell chef på Klarna, och e-handelsprofilen Sïmon Saneback. Optimizer och Wellstreet har tidigare saminvesterat i Reve (NTL), en modeapp som låter användare lägga ut sina ”looks” och på så vis driva trafik till modesajter på nätet.

Hur mycket Optimizer investerat i Frontmen totalt vill han inte säga.

”Men vårt ägande ligger inom det spann på 10-15 procent som vi tycker är sunt för oss. Grundarna är fortfarande majoritetsägare”, säger han.

Vi hjälper drivna män i karriären att med rätt yttre förutsättningar nå sina mål.

Frontmen kan beskrivas som en kurerad modesajt för män, en slags blandning mellan modetidning och nätbutik.

”Vi är övertygade om att män har stort behov av inspiration och guidning när det gäller stil och herrmode. Vi hjälper drivna män i karriären att med rätt yttre förutsättningar nå sina mål”, säger bolagets vd och medgrundare Oscar Arrsjö, även känd som modeexpert i TV4:s Nyhetsmorgon.

Frontmen heter egentligen Fashionisland Sverige AB och grundades 2008. Men i augusti i fjol återlanserades verksamheten under varumärket Frontmen, med en ny sajt och app baserad på plattformen Magento.

Frontmens övriga två grundare är Mathias Hulvén, som agerar teknikchef, och Oscars far Christer Arrsjö, med en bakgrund inom logistik.

Under verksamhetsåret som slutade den sista juni 2014 omsatte bolaget 4,8 Mkr med en förlust på närmare en halv miljon kronor. Sedan dess har man bytt redovisningsmetod till kalenderår.

”2016 ska vi omsätta cirka 15 Mkr och vi räknar med vinst redan nästa år”, säger Oscar Arrsjö.


Optimizer Invest

Optimizer Invest är en slags kombinerad startupfabrik och riskkapitalbolag med kontor på Malta, i London och Marbella. Bolaget grundades 2012 av svenskarna Henrik Persson Ekdahl och Mikael Riese Harstad samt norrmannen André Lavold.

Samtliga var med och byggde upp Betsafe, som såldes till Betsson för cirka 70 miljoner euro i juni 2011, och alla har en bakgrund inom att starta, sälja och notera bolag inom den lukrativa bettingsektorn.

Bolaget noterade tidigare i år Catena Media, ett affiliatebolag som driver trafik till olika spelbolag, med ett börsvärde på 2,9 miljarder kronor.

Utöver det sålde man nyligen sitt bettingbolag Betit Group och innehavet i spelbolaget Igaming Cloud till norska Gaming Innovation Group i en affär värd drygt 700 miljoner kronor i aktier. Man har även ett 20-tal bolag i portföljen.

Läs mer: Optimizer säljer spelbolag för 700 Mkr 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?