1515
Annons

Operatören: Nu är 5g alternativ till bredband för missnöjda stadsbor

5g i städer har hunnit bli så pass bra att de nu kan ersätta bredband.

Enligt operatören Tre är det fler än man tror som upplever dålig uppkoppling i citykärnor.

”Du tror att det bara är på landet där det inte finns fiber, men vi ser många unga missnöjda i städer”, säger Tres vd Haval van Drumpt.

Haval van Drumpt vill erbjuda storstadsbor ett snabbare alternativ till bredband.
Haval van Drumpt vill erbjuda storstadsbor ett snabbare alternativ till bredband.

Mobila bredbandstjänster har länge varit alternativ för villa- och fritidshusägare som bor utanför områden där bredband finns framdraget. Storstadsbor har ansetts tillräckligt uppkopplade.

Men enligt Tre finns gott om missnöjda kunder även i storstäder, vilka de nu gör en offensiv för att locka över. 

”Jag bor själv i en bostadsrättsförening där vi har dynamisk 100/100-uppkoppling (100 megabit nedladdnings- och uppladdningshastighet, delat på hushållen i fastigheten, Di:s anm.). Det går inte om barnen vill spela spel och jag titta på Formel 1”, säger Haval van Drumpt.

5g-utbyggnaden tog fart under 2021 men kommer att pågå i flera år innan en majoritet av landet är täckt. I många städer har det dock redan hänt.

Målgruppen ”missnöjda stadsbor”, enligt Tres definition, bor i regel i en bostadsrättsförening där uppkopplingen ingår i avgiften. Dessa upplägg, menar van Drumpt, innebär ofta en sämre delad uppkoppling som fluktuerar kraftigt beroende på hur de boende konsumerar underhållning.

Tre har identifierat målgruppen genom en undersökning utförd av Differ Strategy Consulting. Inom deras täckningsområde finns ”flera hundra tusen” i dag missnöjda kunder primärt i Stockholm, Göteborg och Malmö som kan tänka sig en fast 5g-lösning istället.

”Vi ska konkurrera med bredbandsleverantörerna. Men om vi ska bli en stor ISP (internet service provider, bredbandsleverantör Di:s anm.) det får vi se”, säger han.

”Det som är fantastiskt med 5g är att vi nu kan konkurrera med fiber. Vi kan även dela upp nätet både när det gäller hastigheter och om man vill dedikera nät till en specifik fastighet eller industribyggnad.”

Priserna kommer enligt Haval van Drumpt ligga i nivå med vad bredband kostar i dag. Initialt kommer Tre att erbjuda obegränsade datapaket.

Vad blir det för hastigheter?

”Det är svårt att säga exakt, men jag är trygg med att säga att man ska kunna räkna med 600 (megabit per sekund). På sina håll kommer man komma över 1.000.”

Undersökningen visade också att 43 procent av företag ser över möjligheten att ha ett trådlöst backup-nät, aningen för hela verksamheten eller för ett antal nyckelpersoner.

”Det är osäkrare tider nu, man ser över vad man har för alternativ om nätet slås ut. Och då vill man ha en annan leverantör än den man har i dag”, säger Haval van Drumpt.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?