1515

“Om tre år kommer ingen att läsa körkortsböcker”

Patrik Jansson snickrade ihop en körkortsapp till sin flickvän. Nu drar den in över 100 000 kronor i månaden åt honom. “Jag sa upp mig från jobbet i våras”, säger han till Di Digital. 

Patrik Jansson byggde en körkortsapp till sin flickvän. Två år senare drar hans hobbyprojekt in miljonbelopp.
Patrik Jansson byggde en körkortsapp till sin flickvän. Två år senare drar hans hobbyprojekt in miljonbelopp.

Idén föddes när Patrik Janssons flickvän skulle ta körkort.

“Hon laddade ner alla appar som fanns, köpte alla böcker och gick på dyra teorilektioner hos trafikskolan. Jag tyckte apparna var riktigt fula och dåliga. Min tanke var att om jag bygger något bättre och snyggare så kommer alla att köpa min app istället”, säger han.

Vid sidan om jobbet på digitalbyrån Klikki började han att fila på appen Ta Körkort, som släpptes för nedladdning i februari 2014.

Två år senare laddas appen ned mellan 3000 och 4000 gånger i veckan. Drygt 20 procent av användarna konverterar till betalversionen, som kostar 199 kronor.

Det lilla hobbyprojektet har därmed vuxit till en verksamhet som inbringar över 100 000 kronor i månaden.

I våras sa Patrik Jansson upp sig från jobbet på Klikki. Nu är fler appar under utveckling.

“Vår tanke är inte bara att bygga den bästa körkortsappen utan den bästa utbildningsplattformen. Jag har varit i kontakt med Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund. Tanken är att man ska kunna plugga till sin jägarexamen i appen,” säger Patrik Jansson.

Målet är även att börja utmana trafikskolornas praktikutbildningar med inspelade moment från körutbildningen.

“Vi samarbetar med en trafikskola som hjälper oss att spela in filmer på alla moment som man pluggar till. Tanken är att man ska kunna studera dem och sen övningsköra hemma, så kanske man slipper betala för ett par dyra körlektioner”, säger Patrik Jansson.

Han äger bolaget Teoriappar Sverige AB tillsammans med Erik Hedegren, som står för en stor del av utvecklingsarbetet. Duon har även anställt ytterligare en utvecklare för Android.

Bolaget är i nuläget helt självfinansierat.

“Vi har funderat på om vi behöver ta in pengar men just nu ser vi inget större behov. Det skulle i sånt fall vara om vi vill gå in i Norge eller Danmark eller Tyskland. Men vi har inte tillräckligt bra koll på de marknaderna än”, säger Patrik Jansson.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?