1515
Annons

Oljemiljoner till svenskt virtual reality-bolag

Svenska Svrvive utvecklar ett science fiction-äventyr i VR-miljö. Nu tar bolaget in 15 Mkr i riskkapital från ett bolag med koppling till Lundin Oil-sfären. 

Spelstudion Svrvive:s grundare Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Johan Svärd och Nils von Heijne.
Spelstudion Svrvive:s grundare Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Pettersson samt Johan Svärd och Nils von Heijne.

Det råder VR-feber bland svenska spelutvecklare. Di Digital har tidigare rapporterat om bland annat King-avhopparen Tommy Palms studio Resolution Games (NTL), som backas upp med pengar från Google Ventures, samt nystartade Fast Travel Games (NTL), grundat av flera Rovio- och Dice-veteraner.

Även börsnoterade Starbreeze har satsat stora pengar på att utveckla den egna vr-plattformen Star VR.

Nu offentliggörs ännu en ambitiös satsning på området. Den nystartade studion Svrvive (NTL) utvecklar ett spel med samma namn – att döma av de första bilderna ett science fiction-inspirerat äventyrsspel – har grundats av Faviana Vangelius, Hampus Granberg och Pontus Petterson.

Knutna till bolaget finns även entreprenörerna Johan Svärd och Nils von Heijne. 
Bland företagets rådgivare märks den tidigare MTG-chefen Rikard Steiber, som idag arbetar som vr-chef på den taiwanesiska jätten HTC, Sofia Sheppard, tidigare juridisk rådgivare på Spotify och spelutvecklaren Jenny Nordenborg. 

Nyligen släppte studion en första demo på spelet Svrvive, för just HTC:s och Valves plattform Vive. Samtidigt tar bolaget in 15 miljoner kronor i finansiering. 

CkecQRYeOfQ

Grundarna vill inte uppge vem som står bakom investeringen, men enligt sajten Breakit görs den genom riskkapitalbolaget Back in Black Capital, med kopplingar till investmentbolaget Vostok New Ventures och familjen Lundin, som står bakom Lundin Oil och Lundin Petroleum. 

Investeringen görs på en värdering om 50 Mkr, uppger Svrvive i ett pressmeddelande. 

VR-marknaden spås växa explosionsartat under den närmaste framtiden, efter det att både Facebook-ägda Oculus och speljätten Valve, i samarbete med just taiwanesiska HTC, släppt varsin VR-plattform till försäljning. 

Under hösten väntas även Sony lansera en VR-hjälm tänkt att användas tillsammans med spelkonsolen Playstation 4. 

Läs även: Speltungviktare startar ny VR-studio i Stockholm


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?