1515
Annons

Ola Rollén storinvesterar när Neo Technology tar in 300 miljoner

Innan han häktades deltog Ola Rollén i databastjänsten Neo Technologys finansieringsrunda på totalt 300 miljoner kronor. Tanken var att han skulle ta plats i styrelsen och lotsa nästa svenska startup-succé till Wall Street. Dessa planer läggs nu på is.

Hexagons vd Ola Rollén (tv) har investerat i Neo Technology, där Emil Eifram är vd.
Hexagons vd Ola Rollén (tv) har investerat i Neo Technology, där Emil Eifram är vd.Foto:Paul Hilton/Jesper Frisk

Di Digital har flera gånger berättat om Neo Technology (NTL), som med rötter i Malmö utvecklar en så kallad grafdatabas som underlättar hanteringen av stora mängder information.

Bolaget har sitt högkvarter i San Mateo, Silicon Valley, och prisas som en av Sveriges mest framgångsrika startupbolag på senare tid. Till kunderna hör Crunchbase och journalistnätverket ICIJ, som tidigare i år avslöjade omfattande skatteplanering med anknytning till en advokatfirma i Panama.

Läs mer: Svensk startup knäckte Panama-läckan

Sedan ett par månader har företaget arbetat med en finansieringsrunda där bland annat den tidigare investeraren Creandum (NTL) finns med.  

Den största summan pengar i rundan, som enligt uppgifter till Di Digital uppgår till över 300 miljoner kronor, kommer från Hexagons vd Ola Rollén.

Han uppges ha gjort investeringen genom bolaget Greenbridge, som Ola Rollén startat och som bland annat investerar Melker Schörlings pengar.

Summan 300 miljoner kronor är betydande, och bör jämföras med att bolaget i fyra tidigare omgångar tagit in sammanlagt 350 miljoner kronor från fem investerare, enligt Nordic Tech List.

Huvudprodukten Neo4j är en så kallad grafdatabas, som ger snabb tillgång till stora mängder data. Till skillnad från traditionella databaser, som kan liknas vid tabeller eller excelark, fungerar en grafdatabas som ett nätverk eller en graf, vilket ska möjliggöra snabbare kopplingar och sökningar.

Läs mer: Stor intervju: Neo Technologys vd om bolagets framtid

Enligt Di Digitals uppgifter är avsikten att pengarna ska finansiera expansion inom såväl bolagets försäljningsarbete samt bland utvecklare och programmerare, varav många kommer att vara baserade i Malmö. Det ska också ge finansiella muskler för att förvärva små teknikbolag med kopplingar till den befintliga verksamheten. 

Bolagets mål är att växa vidare och nå en börsnotering i USA, någonting som brukar förknippas med en omsättning på 100 miljoner dollar eller 900 miljoner kronor, inom fyra års tid. Neo Technologys vd Emil Eifrem har tidigare tagit upp en börsnotering som ett av tre alternativ för bolagets framtid.

Tanken var, enligt uppgifter till Di Digital, ursprungligen att Ola Rollén skulle vara delaktig i det arbetet i egenskap av styrelseledamot. Men misstankarna om insiderbrott har fått databasbolaget att inta en avvaktande hållning. 

Di Digital har kontaktat Neo:s operative chef Lars Nordwall, som är baserad vid bolagets huvudkontor i San Mateo. Han bekräftar att en finansieringsrunda nyligen genomförts med ett flertal investerare involverade, däribland Greenbridge. Han avböjer dock att vidare kommentera uppgifterna.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?