Hoppa till innehållet

Annons

Ökade intäkter för frilansbolaget

Verdanes faktureringsbolag Cool Company omsättning föll till följd av pandemin. Under 2021 vänder bolaget mot tillväxt igen. 

”Under 2022 jobbar vi stenhårt för att ta ytterligare marknadsandelar i Norden och ute i Europa”, säger ekonomichefen Jonny Simonsson. 

Frilansarbete är en uppåtgående trend, menar Cool Company som låter privatpersoner fakturera företag genom deras tjänst.
Frilansarbete är en uppåtgående trend, menar Cool Company som låter privatpersoner fakturera företag genom deras tjänst.Foto:Gorm Kallestad

Cool Company grundades 2009 och erbjuder en faktureringsfunktion för personer som vill frilansa utan enskild firma eller aktiebolag. Det är en marknad som de bland annat delar med bolag som Frilans Finans. 

Sedan starten har man växt snabbt och expanderat till Storbritannien, Norge och Danmark och man har fått in bland annat riskkapitalbolaget Verdane som storägare. Men intäktsmässigt har resan inte varit spikrak, något som blev tydligt inte minst vid pandemins intåg. Samma år, 2020, sjönk intäkterna med 28 Mkr jämfört med året innan. 

Under 2021 vänder Cool Company återigen mot tillväxt. Det framgår av siffror som bolaget delar med sig av. 

”Vårt hårda arbete med att skala upp vår produkt har verkligen burit frukt 2021. Nu börjar de implementationer som vi jobbat med tidigare ge resultat”, säger ekonomichefen Jonny Simonsson.  

Under året ökar omsättningen till strax under 554 Mkr, och förlusten minskar till cirka 9 Mkr. Värt att anmärka är dock att omsättningen är en bra bit under det mål på 600 Mkr som man tidigare kommunicerat. 

”Vårt minusresultat beror på vår tillväxtstrategi. Det är uttalat av våra ägare att vi ska investera i tillväxt och vi kommer att vara negativa fram till att vi är nöjda.”

Den initiala oro som följde efter pandemins intåg återhämtade sig snabbt och enligt Jonny Simonsson har intresset för frilansarbete enbart ökat. 

”Vi ser en uppåtgående trend som drivs av flera omvärldsfaktorer, som pandemin och det ekonomiska läget. Jag tror att arbetssättet under pandemin har fått människor att ifrågasätta sitt nuvarande sätt att jobba”, säger Jonny Simonsson.  

Därför är han inte heller orolig för att den ökande smittspridningen som sker just nu ska påverka bolagets framtidsutsikter. 

”Under 2022 jobbar vi stenhårt för att ta ytterligare marknadsandelar i Norden och ute i Europa.” 

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera