1515

Ökad oro för cyberbrott hos svenska bolag

En majoritet av de svenska storbolagen tror att de kommer att utsättas för fler cyberbrott under 2018. Nu måste företagen börja välja vilka tillgångar de vill vakta mot kriminella hackare.

Carolin Runnquist är cybersäkerhetsexpert på PWC.
Carolin Runnquist är cybersäkerhetsexpert på PWC.Foto:Knut Koivisto och Thomas Winje

Under tisdagen rapporterades det att frilansappen Taskrabbit, som sedan 2017 ägs av den svenska möbeljätten Ikea, utsatts för en omfattande hackerattack och att deras tjänst ligger nere.

Men bolaget är inte ensamt om att drabbas. Av 100 svenska storföretag uppger närmare hälften, eller 47 procent, att de utsattes för minst en cyberattack i fjol. Det visar en undersökning från revisionsbyrån PWC som Di Digital har tagit del av.

Situationen riskerar dessutom att förvärras ytterligare, tror bolagen. Företrädare hos 7 av 10 storföretag räknar nämligen med att cyberbrotten kommer att öka under 2018. 

”Medvetenheten har ökat och vi har sett ett skifte hos företagen. Tidigare var oron 'om' de skulle komma att utsättas för en incident, men nu arbetar de snarare utifrån 'när' de kommer att drabbas”, säger Carolin Runnquist, cybersäkerhetsexpert på PWC.

Ett annat uppmärksammat fall är den så kallade it-härvan där ett 60-tal svenska företag drabbades, däribland Swedbank, NCC och Ikano Bank. På fredag faller domen i Malmö tingsrätt mot de åtta personer som står åtalade för dataintrång och bedrägerier på totalt 40 miljoner kronor.

”Sårbarheten i många tekniska lösningar är stora i dagsläget, eftersom att företagen inte har hunnit täppa igen alla sina säkerhetshål. Det motiverar hotaktörer att lägga tid och resurser på att komma åt tillgångar, till exempel data, information, pengar eller personuppgifter”, säger Carolin Runnquist.

Läs mer: Svenska sajter kan ha utsatts för kryptohack 

De svenska bolagen i PWC:s undersökning är av samma åsikt. Hela 83 procent uppger att de är oroade för att just den tekniska utvecklingen skapar ökade risker för cyberhot.

”Tiden där företagen hade råd och möjlighet att skydda all sin information är redan förbi. Det är åtminstone extremt svårt. Därför måste alla företag peka ut sina kronjuveler som man lägger extra krut på att skydda mer noggrant”, säger Carolin Runnquist.

Bolagen upplever att det enskilt största hotet kommer från kriminella aktörer. Hela 37 procent av företrädarna pekar ut attacker från nätverk med brottsliga motiv som det största problemet. Däremot är det bara 5 procent av bolagen som oroas över hotbilder från andra länder och främmande makt.

Läs mer: Hjärnan bakom hackerattacker mot bankomater i Europa gripen 

”Hotaktörerna skiftar tillvägagångssätt från en dag till en annan. Vid sidan om de vanliga investeringarna i säkerhet måste företagen därför ha kompetens inom cybersäkerhet i organisationen. Frågan måste också i betydligt större utsträckning börja ta plats på lednings- och styrelsenivå i storbolagen.”

Trots attacken mot Taskrabbit anser Carolin Runnquist att aktörer inom det digitala näringslivet ofta står bättre rustade mot cyberattacker än de betydligt mer resursstarka storbolagen.

”Startups har ofta ett tungt fokus på tekniken, där säkerhetsfrågor och robusta lösningar prioriteras. De är medvetna om hur mycket det påverkar varumärket att inte ha rätt dataskydd på plats redan från början”, säger hon.

Läs mer: Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?