1515

Nytta förenas med nöje i Kinneviks kvarter

Kinnevik blandar nytta med nöje i kvarteret i Gamla stan. Samtidigt spanar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz in techstjärnornas syskon.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Techvärlden samlar såväl nya som gamla pengar. Vi undrar såklart vilka av våra nya miljardärer som bildar nästa dynasti. Kan det vara till exempel Spotifys Daniel Ek och Martin Lorentzon eller Klarnas Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski?

Investmentbolaget Kinnevik KINV B -1,52% Dagens utveckling startade redan 1936 och har i dag en stark storägare i arvtagerskan Cristina Stenbeck. Kinnevik har genom åren utmanat i traditionella branscher, där investeringen på 900 Mkr i Mathem följer på det arvet. 

Huvudkontoret på Skeppsbron 18 i Stockholm är välkänt. Inte minst för den traditionella julgranen. Men det är inte Kinneviks enda avtryck i kvarteret. Enligt uppgifter äger även Kinnevik huset på Österlånggatan 17. Där finns det förutom konferenslokaler även personalbostäder. Mer detaljer om det ”Gröna huset” finns att läsa i biografin om Cristinas pappa ”Stenbeck” av Per Andersson. 

Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.
Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.Foto:Ronny Karlsson

Jan Stenbecks tid ska här ha blandats nytta med nöje. Gröna huset inrymde restaurang, men även Kinneviks egna hotell med en tariff för interndebitering. I etagevåningen högst upp huserade Jan Stenbeck själv när han var i Stockholm. En annan som ska ha bott där på den tiden är författaren Jan Guillou

I dag sägs det att lägenheterna används av högre chefer inom Kinnevikssfären. I veckan träffade vi MTG MTG B -2,4% Dagens utveckling :s vd Jørgen Madsen Lindemann och nu är det tydligen han som gästar paradvåningen. Vill du festa likt Stenbeck kan du även hyra Österlånggatan 17:s chambre separée, döpt till ”Stenbecksrummet”.

Läs mer: Nya MTG har 2 miljarder på banken: ”Vill investera”  

Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.
Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.Foto:Ann Jonasson

Att sköta bolag tillsammans med familjen har sina för- och nackdelar. Du känner väl till släktens egenskaper och egenheter. Superentreprenören Elon Musk har gjort sig välkänd för Tesla och Space X, men känner ni även till hans bror Kimbal Musk? Kimbal har även han startat en rad bolag och är i dag ägare och styrelsemedlem i Tesla. När tvillingarna Carl Manneh och Jonas Mårtensson styrde över Mojang, som ligger bakom spelsuccén Minecraft, måste det varit något förvirrande för de anställda.

Mark Zuckerbergs syster Randi Zuckerberg gjorde insatser på Facebook FB -0,56% Dagens utveckling som utvecklingschef, men har nu sadlat om till entreprenör och investerare. I veckan kunde vi se Voi:s grundare Fredrik Hjelms syster Caroline Hjelm, och numer marknadschef på elscooterbolaget, berätta i TV4 att de startar trafikskola.

Vill du veta mer om 28-åriga Fredrik Hjelms resa till miljardvärdering kan du spana in senaste Di Weekend. Bland annat efterfrågar han licenser så att det inte blir för många spelare i varje stad.

Läs mer: Trafikrebellen sparkar i gång en revolution 

Vilket kanske kan behövas. På vissa ställen i Stockholm börjar det bli trångt med drösar av elsparkcyklar i gatuhörnen. På morgonen kunde vi berätta att antalet har ökat med över 140 procent på bara fem månader.

Läs mer: Antalet elscootrar ökade med över 140 procent – på fem månader 

En snackis som gått varm på Twitter idag är ett pressmeddelande från Quickbit. Efter artikeln ”Dolda nätverket bakom kryptoraketen” ämnar nu bolaget stämma Affärsvärlden och olika börsforum. Det märkliga är när vd:n Sven Hattenhauer i uttalandet jämför det som hänt med mediestormarna kring Benny Fredriksson och Fredrik Virtanen. 

Det verkar vara lite ”silly season” just nu i näringslivet. Dels så är det stor omsättning av nya vd:ar och chefer och dels trillar diverse affärer in. Tips som vi skulle blivit glada över i somras under nyhetstorkan tvingas vi nu tacka nej till. 

Senaste dagarna har sett alltifrån att Kinnevik köper 10 procent av amerikanska Village MD för 700 miljoner kronor till att bankutmanaren Capcito tar in 74 Mkr. En del tyckte att Hästnets finansieringsrunda på 135 Mkr var något i hästväg, men som gammal ryttare vet jag vilken engagerad målgrupp det är.

En del som kommer in med nyhetstips tycker vi fokuserar för mycket på pengar. Det håller inte att bara ha ”en bra idé”. Däremot blir det intressant när kapital och intressanta personer engagerar sig.

Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.
Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.

Lönerna visar också vilka techbolag som är heta. Entreprenören Stina Ehrensvärd ger i snitt sina anställda på Yubico 128 000 kronor i månaden. Säkerligen råder det krig om säkerhetsexperterna i Silicon Valley. Är du ute efter just ett lönelyft verkar det annars vara globala jättar som betalar bäst.

Läs mer: Månadslön på 128.000 – här är techbolagen som betalar bäst 

Samtidigt får du då räkna med en hel del jobb för att se till att allt lirar rätt med moderskeppet borta i USA. Bolag som Google GOOGL -0,77% Dagens utveckling och Amazon AMZN -7,56% Dagens utveckling sägs ha interna poängsystem. Vill du öka dina chanser att röra dig uppåt gäller det att leverera på rätt sätt. Mycket behöver då checkas av uppåt. 

En som älskar dokument är tydligen Amazons grundare Jeff Bezos. Som standard ska anställda lämna in ett sexsidigt dokument innan de presenterar en ny idé. Varje år behöver cheferna lämna in en affärsplan – också den på sex sidor.

Redan för över tjugo år sedan tryckte Jeff Bezos på vikten av dessa memon i sitt årliga brev till investerarna.  


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?