1515

Nytta förenas med nöje i Kinneviks kvarter

Kinnevik blandar nytta med nöje i kvarteret i Gamla stan. Samtidigt spanar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz in techstjärnornas syskon.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Techvärlden samlar såväl nya som gamla pengar. Vi undrar såklart vilka av våra nya miljardärer som bildar nästa dynasti. Kan det vara till exempel Spotifys Daniel Ek och Martin Lorentzon eller Klarnas Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski?

Investmentbolaget Kinnevik KINV B -0,34% Dagens utveckling startade redan 1936 och har i dag en stark storägare i arvtagerskan Cristina Stenbeck. Kinnevik har genom åren utmanat i traditionella branscher, där investeringen på 900 Mkr i Mathem följer på det arvet. 

Huvudkontoret på Skeppsbron 18 i Stockholm är välkänt. Inte minst för den traditionella julgranen. Men det är inte Kinneviks enda avtryck i kvarteret. Enligt uppgifter äger även Kinnevik huset på Österlånggatan 17. Där finns det förutom konferenslokaler även personalbostäder. Mer detaljer om det ”Gröna huset” finns att läsa i biografin om Cristinas pappa ”Stenbeck” av Per Andersson. 

Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.
Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.Foto:Ronny Karlsson

Jan Stenbecks tid ska här ha blandats nytta med nöje. Gröna huset inrymde restaurang, men även Kinneviks egna hotell med en tariff för interndebitering. I etagevåningen högst upp huserade Jan Stenbeck själv när han var i Stockholm. En annan som ska ha bott där på den tiden är författaren Jan Guillou

I dag sägs det att lägenheterna används av högre chefer inom Kinnevikssfären. I veckan träffade vi MTG MTG B -0,09% Dagens utveckling :s vd Jørgen Madsen Lindemann och nu är det tydligen han som gästar paradvåningen. Vill du festa likt Stenbeck kan du även hyra Österlånggatan 17:s chambre separée, döpt till ”Stenbecksrummet”.

Läs mer: Nya MTG har 2 miljarder på banken: ”Vill investera”  

Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.
Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.Foto:Ann Jonasson

Att sköta bolag tillsammans med familjen har sina för- och nackdelar. Du känner väl till släktens egenskaper och egenheter. Superentreprenören Elon Musk har gjort sig välkänd för Tesla och Space X, men känner ni även till hans bror Kimbal Musk? Kimbal har även han startat en rad bolag och är i dag ägare och styrelsemedlem i Tesla. När tvillingarna Carl Manneh och Jonas Mårtensson styrde över Mojang, som ligger bakom spelsuccén Minecraft, måste det varit något förvirrande för de anställda.

Mark Zuckerbergs syster Randi Zuckerberg gjorde insatser på Facebook FB 0% Dagens utveckling som utvecklingschef, men har nu sadlat om till entreprenör och investerare. I veckan kunde vi se Voi:s grundare Fredrik Hjelms syster Caroline Hjelm, och numer marknadschef på elscooterbolaget, berätta i TV4 att de startar trafikskola.

Vill du veta mer om 28-åriga Fredrik Hjelms resa till miljardvärdering kan du spana in senaste Di Weekend. Bland annat efterfrågar han licenser så att det inte blir för många spelare i varje stad.

Läs mer: Trafikrebellen sparkar i gång en revolution 

Vilket kanske kan behövas. På vissa ställen i Stockholm börjar det bli trångt med drösar av elsparkcyklar i gatuhörnen. På morgonen kunde vi berätta att antalet har ökat med över 140 procent på bara fem månader.

Läs mer: Antalet elscootrar ökade med över 140 procent – på fem månader 

En snackis som gått varm på Twitter idag är ett pressmeddelande från Quickbit. Efter artikeln ”Dolda nätverket bakom kryptoraketen” ämnar nu bolaget stämma Affärsvärlden och olika börsforum. Det märkliga är när vd:n Sven Hattenhauer i uttalandet jämför det som hänt med mediestormarna kring Benny Fredriksson och Fredrik Virtanen. 

Det verkar vara lite ”silly season” just nu i näringslivet. Dels så är det stor omsättning av nya vd:ar och chefer och dels trillar diverse affärer in. Tips som vi skulle blivit glada över i somras under nyhetstorkan tvingas vi nu tacka nej till. 

Senaste dagarna har sett alltifrån att Kinnevik köper 10 procent av amerikanska Village MD för 700 miljoner kronor till att bankutmanaren Capcito tar in 74 Mkr. En del tyckte att Hästnets finansieringsrunda på 135 Mkr var något i hästväg, men som gammal ryttare vet jag vilken engagerad målgrupp det är.

En del som kommer in med nyhetstips tycker vi fokuserar för mycket på pengar. Det håller inte att bara ha ”en bra idé”. Däremot blir det intressant när kapital och intressanta personer engagerar sig.

Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.
Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.

Lönerna visar också vilka techbolag som är heta. Entreprenören Stina Ehrensvärd ger i snitt sina anställda på Yubico 128 000 kronor i månaden. Säkerligen råder det krig om säkerhetsexperterna i Silicon Valley. Är du ute efter just ett lönelyft verkar det annars vara globala jättar som betalar bäst.

Läs mer: Månadslön på 128.000 – här är techbolagen som betalar bäst 

Samtidigt får du då räkna med en hel del jobb för att se till att allt lirar rätt med moderskeppet borta i USA. Bolag som Google GOOGL 0% Dagens utveckling och Amazon AMZN 0% Dagens utveckling sägs ha interna poängsystem. Vill du öka dina chanser att röra dig uppåt gäller det att leverera på rätt sätt. Mycket behöver då checkas av uppåt. 

En som älskar dokument är tydligen Amazons grundare Jeff Bezos. Som standard ska anställda lämna in ett sexsidigt dokument innan de presenterar en ny idé. Varje år behöver cheferna lämna in en affärsplan – också den på sex sidor.

Redan för över tjugo år sedan tryckte Jeff Bezos på vikten av dessa memon i sitt årliga brev till investerarna.  


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?