1515

Nytt rekordår för svenska spelbranschen

Svenska dataspelsbolag fortsätter sin kraftiga tillväxt och har gjort ett nytt rekordår. Det visar Dataspelsbranschens årliga utvecklarindex. 

Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.
Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.Bild:Jesper Frisk

De svenska dataspelsbolagen omsatte 14,7 miljarder kronor 2017. Det innebär att intäkterna på fem år har trefaldigats. Även om dataspelsbranschen globalt är en tillväxtbransch så växer de svenska bolagen snabbare än genomsnittet och knaprar marknadsandelar.

Räknat i omsättning är de största spelbolagen i Sverige Mojang (4,5 Mdr), King (2,4 Mdr) och EA DICE (1,3 Mdr). Samtliga av dessa tre har dock sina huvudsakliga ägare utanför Sveriges gränser. 

Annars har en trend de senaste åren varit att fler bolag valt att notera sig på Stockholmsbörsen. Här finns till exempel Paradox, THQ Nordic och Stillfront. 

"Få börser, om någon, i världen har så snabb utveckling av dataspelsföretag. Den globala tillväxt som nämnts är ojämnt fördelad, en stor del av kompetensen både hos företag och investerare finns i Stockholm och därmed sker en stor del av investeringarna här", skriver Per Strömbäck, talesperson för dataspelsbranschen i en kommentar. 

Läs mer: Det svenska spelundret tar paus – marginalerna sjunker

Totalt arbetar 5338 heltidsanställda i den svenska dataspelsbranschen, en ökning med 24 procent från föregående år. Att antalet anställda ökar så kraftigt är en konsekvens av intäktstillväxt men också att mängden riskkapital som investeras i bolagen har ökat. 

”Att svenska spelföretag rekryterar och expanderar sin personalstyrka följer årets trend med fler investeringar i framtida bolag och projekt. Under 2017 nådde investeringarna och förvärven i den svenska spelbranschen över 2 miljarder. I nästan samtliga fall var den ett svenskt företag som stod som köpare. Under 2018 har vi redan passerat tre miljarder kronor.” säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen och som skrivit rapporten.

Den enda viktiga siffra som pekar nedåt för branschen är vinstmarginalen. 2016 gjorde branschen ett samlat resultat på över 8 miljarder kronor vilket halverats till drygt 4 miljarder. Förklaringen är dock att det beror på en engångseffekt då Mojang gjorde en ovanligt stor vinst på 6,4 Mdr och gjorde en utdelning till ägaren Microsoft. 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?