Annons

Nytt rekord: Hackare stal 12 miljarder på tre månader

Hackare har hunnit tillskansa sig nästan 1,3 miljarder dollar, runt 12 miljarder kronor, under det första kvartalet 2022.  Det visar en rapport från säkerhetsbolaget Atlas VPN. 

Antalet attacker motsvarar en ökning om 118 procent jämfört med samma procent i fjol, enligt Atlas VPN:s rapport.
Antalet attacker motsvarar en ökning om 118 procent jämfört med samma procent i fjol, enligt Atlas VPN:s rapport.Foto:Montage

Kryptotillgångarnas värde föll tillbaka i inledningen av året, men det avskräckte inte hackarna. 

Enligt Atlas VPN:s rapport skedde totalt 72 kända intrång under det första kvartalet. Det är det största antalet attacker någonsin uppmätt, och en ökning med 118 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Uppgifterna är sammanställda av säkerhetsexperten Slowmist Hacked, som samlar information om avslöjade attacker. Förlusterna är baserade på den aktuella kursen vid intrånget.

Rapporten beräknar att tillgångar för 682 miljoner dollar stulits, men i det inkluderas inte kuppen mot spelet Axie Infinity på 615 miljoner dollar som upptäcktes i veckan. Inkluderas dessa har nästan 1,3 miljarder dollar försvunnit.

Hackerattacker mot Solana och Binance respektive blockkedjor stod för över hälften av förlusterna, enligt rapporten.

Solanas ekosystem utsattes för fyra hackerattacker vilket resulterade i förluster för 397 miljoner dollar, nästan 3,7 miljarder kronor. Den enskilt största var en attack på Wormhole, en kommunikationsbrygga mellan Solana och andra nätverk. På grund av svagheter i verifieringsprocessen lyckades en hackare plocka på sig 334 miljoner dollar.

Binance ekosystem utsattes för 12 attacker till ett uppskattat sammanlagt värde av 99 miljoner dollar, där en enskild attack stod för 88 miljoner dollar.

Den starka trenden med NFT:er, ”non-fungible token”, syns tydligt i statistiken – den marknaden toppar listan över antalet intrång med 20 attacker. Här har hotaktörerna bland annat använt sig av så kallade ”phishing”-metoder på plattformen Discord för att stjäla NFT-verk. Det förekommer även bedrägerier där man lanserat bluffprojekt.

Läs mer: Spel utsatt för tidernas största kryptokupp

Ethereumtjänster kommer i rapporten in på andra plats sett till antalet attacker med 16 stycken, till ett sammanlagt värde av 25 miljoner dollar. Men i det ingår inte kuppen mot spelet Axie Infinity, som också huserar på blockkedjan. Som Di rapporterat stals i den 173.600 mynt i Ethereums kryptotillgång ether och 25,5 miljoner i USDC, ett så kallat ”stable coin” som är en digital valuta kopplad till dollar. Sammanlagt försvann motsvarande 615 miljoner dollar i Axie Infitnity-kuppen. 

Ethereums ekosystem har enligt Atlas VNP varit ett av de mest troliga målen för hackare två år i rad. It-säkerhetsbolaget menar dock att siktet nu kan riktas om till Solanas och Binance ekosystem, då de kammade hem stora belopp under kvartalet.

Atlas VPN:s presschef Vilius Kardelis säger att säkerheten på blockkedjorna bör vara det första investerare tittar på. 

”De flesta blockkedje-relaterade attackerna sker på grund av att cyberkriminella utnyttjar svagheter i projektkoden. En lyckad attack kan åsamka stora förluster för skapare och investerare i kryptoplattformen”, kommenterar han. 

Innehåll från ProactAnnons

Hybrid cloud – men var borde jag spara mitt data?

Molnteknologi är i dag en av de viktigaste faktorerna för en stark tillväxt. Att kombinera lokalt data med molntjänster möjliggör en flexibilitet som ger goda förutsättningar för nya affärsmodeller att växa fram. Här kommer Proacts gedigna erfarenhet av datalagring in.

Förr var det tillgängligheten av data som var fokus och utmaning för många organisationer, man jobbade hårt med exempelvis spegling av data mellan sina datacenter, vilket var tekniskt jobbigt och kostsamt. I dag är det enklare, nu är det dataskydd och säkerhet som seglat upp som den viktigaste frågan. I samband med den ökade konsumtionen av molntjänster ställs alla organisationer inför utmaningen hur och var deras värdefulla data ska lagras och skyddas. Många tjänster tillhandahåller lagring i själva applikationen, men detta är ofta inte optimalt då man skapar öar av data, menar Mattias Tamme, Presaleschef på Proact.

– Tänk på att ingen annan älskar ditt data som du, data är ofta en organisations mest värdefulla tillgång! 

För ökad kontroll pekar dock trenden på att fler och fler verksamheter idag väljer att kombinera lokalt lagrade data med molntjänster, en så kallad hybridlösning. Här ligger Proact i framkant, med skräddarsydda lösningar som matchar såväl den egna verksamheten som slutkundens krav.

Erfarenhet av säkra lagringslösningar

Proact är ett svenskgrundat men numera internationellt it-bolag med specialistkompetens inom molntjänster och lagring. Efter 28 år inom data management har man tillsammans med teknikleverantörer såsom NetApp, Commvault, Rubrik med flera utvecklat den erfarenhet som krävs för att skapa agila, kostnadseffektiva och säkra lagringslösningar, oavsett var man väljer att lagra sina data.  

Det kan vara ett avancerat och riskabelt jobb att flytta stora mängder data, och i synnerhet om informationen ska vara tillgänglig under perioden den flyttas. Molnplattformen Proact Hybrid Cloud är utvecklad i syfte att förenkla IT-infrastrukturen och därmed frigöra tid och skapa flexibilitet och frihet för verksamheten. Det är helt upp till kunden var ens data ska lagras: lokalt, hos Proact, i ett publikt moln – eller i en hybrid av samtliga alternativ.

– Vår definition av hybrid cloud handlar om att hitta den rätta mixen av olika typer av IT-lösningar som erbjuder en dynamisk flexibilitet, utan tekniska hinder. Kunden väljer externa eller interna IT-leverantörstjänster beroende på projekt, typen av data och legala krav, säger Mattias Tamme.

Säkerhet i flera lager

Med stora mängder data som är kritisk för verksamheten blir säkerhetsaspekten viktigare än någonsin, och något som alltid behöver tas i beaktning. Här har Proact stor erfarenhet att skydda organisationer mot till exempel ransomwarehot.

– Säkerhetslandskapet har ändrats markant, det räcker inte längre med brandväggar och antivirussystem, man behöver bygga säkerhet i flera lager och designa med inställningen att man garanterat förr eller senare kommer att drabbas av någon typ av intrång, säger Tamme och lyfter komplexiteten i att planera för sin datalagring.

– Allting passar inte i molnet och allt passar inte i samma moln. I dag har kunder en mer nyanserad och mogen moln-strategi än för ett par år sedan då publika moln var lösningen på alla problem. Nu ser vi i stället att många bygger sina egna privata moln – ”cloud on the ground”-organisationer – och de allra flesta kör hybrida miljöer. Det ger friheten att välja den bästa plattformen för varje enskild uppgift och möjliggör på så vis agilitet, avslutar Mattias Tamme. 

 

Mer från Proact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Proact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera