1515

Nytt miljonregn över spelstudion Resolution Games

King-veteranen Tommy Palms spelstudio Resolution Games tar in 67 miljoner kronor i nytt kapital. Bolaget som har släppt en rad VR-spel samt ett spel på AR-bolaget Magic Leaps plattform siktar nu på att skala.

Tommy Palm är vd och medgrundare av AR- och VR-studion Resolution Games.
Tommy Palm är vd och medgrundare av AR- och VR-studion Resolution Games.Foto:Patrik Olsson

I början av 2015 drog Tommy Palm igång spelstudion Resolution Games tillsammans med sin parhäst Martin Vilcans. När bolaget släppte sitt första VR-spel i början av 2016, fiskespelet Bait, hade bolaget redan fått Googles riskkapitalbolag GV samt svenska Creandum och Bonnier Ventures som backare

Tre år senare har bolaget hunnit släppa fem VR-spel. Tidigare i höstas lanserade de   även ett Angry Birds-spel på det hajpade AR-bolagets Magic Leaps plattform. Trots att fiskespelet Bait har laddats ned 2,5 miljoner gånger är VR- och AR-marknaden fortfarande liten i jämförelse med resten av spelmarknaden.

Läs även: Angry Birds återkomst – som ett AR-spel 

Nu tar Resolution Games in 7,5 miljoner dollar, motsvarande 67 miljoner kronor. Förutom bolagets existerande ägare tillkommer nya aktörer som Mizmaa Ventures, den svenska investmentbanken GP Bullhound, riskkapitalbolaget Fly Forever, samt David Helgason, grundare av spelmotorn Unity.

Spelstudion har sammanlagt tagit in 13,5 miljoner dollar, drygt 120 miljoner kronor, i riskkapital. Tommy Palm uppgav tidigare i år att Resolution Games numera går med vinst. De nya miljonerna är snarare för att växa med fler spel för AR och VR än en överlevnadsåtgärd.

”Med den här gruppen bakom oss kan vi arbeta för att skala verksamheten och förbereda oss för att dra nytta av marknaden som är på väg att mogna. För oss handlar det om att göra fler spel men även om andra saker som sociala spel. Men det har inte gått att göra eftersom det inte har funnits en tillräckligt stor marknad. Det tror vi kommer att ändras nästa år”, säger Tommy Palm.

Lyssna på: Startup Stories med Tommy Palm om resan från Candy Crush till VR 

Tanken är att vara ett av de ledande bolagen på den här typen av spel när och om marknaden exploderar. 

”Det är ett väldigt spännande läge bland annat med att den nya Oculus Quest. Då tror vi att antalet spelare kommer att öka och att det också medför en starkare multiplayer-marknad”, säger Tommy Palm. 

Oculus Quest är Facebook-ägda Oculus senaste produkt som lanseras under 2019. Det nya VR-kitet fungerar utan sladdar eller uppkoppling till en dator. Förhoppningen är att ett fristående VR-kit för en prislapp på cirka 5 000 kronor kommer att locka fler till den nya spelmarknaden.

Enligt uppgifter från bolaget värderas Resolution Games till närmare 790 miljoner kronor i samband med denna investering.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?