Hoppa till innehållet

Annons

Nytt miljonregn över spelstudion Resolution Games

King-veteranen Tommy Palms spelstudio Resolution Games tar in 67 miljoner kronor i nytt kapital. Bolaget som har släppt en rad VR-spel samt ett spel på AR-bolaget Magic Leaps plattform siktar nu på att skala.

Tommy Palm är vd och medgrundare av AR- och VR-studion Resolution Games.
Tommy Palm är vd och medgrundare av AR- och VR-studion Resolution Games.Foto:Patrik Olsson

I början av 2015 drog Tommy Palm igång spelstudion Resolution Games tillsammans med sin parhäst Martin Vilcans. När bolaget släppte sitt första VR-spel i början av 2016, fiskespelet Bait, hade bolaget redan fått Googles riskkapitalbolag GV samt svenska Creandum och Bonnier Ventures som backare

Tre år senare har bolaget hunnit släppa fem VR-spel. Tidigare i höstas lanserade de   även ett Angry Birds-spel på det hajpade AR-bolagets Magic Leaps plattform. Trots att fiskespelet Bait har laddats ned 2,5 miljoner gånger är VR- och AR-marknaden fortfarande liten i jämförelse med resten av spelmarknaden.

Läs även: Angry Birds återkomst – som ett AR-spel 

Nu tar Resolution Games in 7,5 miljoner dollar, motsvarande 67 miljoner kronor. Förutom bolagets existerande ägare tillkommer nya aktörer som Mizmaa Ventures, den svenska investmentbanken GP Bullhound, riskkapitalbolaget Fly Forever, samt David Helgason, grundare av spelmotorn Unity.

Spelstudion har sammanlagt tagit in 13,5 miljoner dollar, drygt 120 miljoner kronor, i riskkapital. Tommy Palm uppgav tidigare i år att Resolution Games numera går med vinst. De nya miljonerna är snarare för att växa med fler spel för AR och VR än en överlevnadsåtgärd.

”Med den här gruppen bakom oss kan vi arbeta för att skala verksamheten och förbereda oss för att dra nytta av marknaden som är på väg att mogna. För oss handlar det om att göra fler spel men även om andra saker som sociala spel. Men det har inte gått att göra eftersom det inte har funnits en tillräckligt stor marknad. Det tror vi kommer att ändras nästa år”, säger Tommy Palm.

Lyssna på: Startup Stories med Tommy Palm om resan från Candy Crush till VR 

Tanken är att vara ett av de ledande bolagen på den här typen av spel när och om marknaden exploderar. 

”Det är ett väldigt spännande läge bland annat med att den nya Oculus Quest. Då tror vi att antalet spelare kommer att öka och att det också medför en starkare multiplayer-marknad”, säger Tommy Palm. 

Oculus Quest är Facebook-ägda Oculus senaste produkt som lanseras under 2019. Det nya VR-kitet fungerar utan sladdar eller uppkoppling till en dator. Förhoppningen är att ett fristående VR-kit för en prislapp på cirka 5 000 kronor kommer att locka fler till den nya spelmarknaden.

Enligt uppgifter från bolaget värderas Resolution Games till närmare 790 miljoner kronor i samband med denna investering.

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera