1515
Annons

Nytt miljardrekord för Bygghemma

På fyra år har ehandlaren Bygghemma tiofaldigat sin omsättning. När de nu sätter punkt för 2015 är det med en försäljning på nästan 2 miljarder kronor.

Mikael Olander, vd för Bygghemma.
Mikael Olander, vd för Bygghemma.

Ehandelsbolaget Bygghemma har haft en smått otrolig utveckling de senaste åren. Bolaget omsatte för fyra år sedan runt 200 miljoner kronor och hade aggressiva tillväxtplaner.

”När vi då pratade om att vi skulle nå en miljard i omsättning så var det ganska nervöst”, säger Mikael Olander, vd för Bygghemma.

Men miljarden nåddes och när 2015 års siffror nu läggs till handlingarna är det med en omsättning på 1,9 miljarder kronor och en EBITDA-marginal på 3 procent.

”Vi hade ungefär 70 procents tillväxt ifjol och det blir ju mycket pengar på de här nivåerna”, säger Mikael Olander.

Lejonparten av tillväxten är organisk men Bygghemma har också förvärvat ett antal bolag under året, bland annat den konkursade butikskedjan Chilli. 

Läs mer: Bygghemma köper konkursbolag

Bygghemma ägs sedan 2014 av familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan. Det innebär att bolaget har gott om kapital om fler intressanta förvärv skulle dyka upp.

 ”Vi köpte Frishop i Danmark för någon vecka sedan och håller ögon och öron öppna för förvärv. Det är svårt att säga att vi ska göra ett visst antal förvärv per år för man vet inte när möjligheterna dyker upp”, säger Mikael Olander. 

En av de mest uppmärksammade affärerna inom bygghandel på nätet under fjolåret var annars Byggmax köp av ehandelssajten Buildor. Det köpet gjordes till en värdering på nära 3 gånger omsättningen, trots att Buildor drevs med förlust. Men Mikael Olander ser inte att värderingarna i branschen har sprungit iväg.

”Nej, jag har dålig insikt i den affären. Men utifrån sett är det en prislapp som inte skulle vara aktuell för oss att betala”, säger Mikael Olander och tillägger:

”Vi träffar ju entreprenörer som använder den värderingen som jämförelse men det är ganska lätt att stänga ned sådana diskussioner. Det är ingen som håller fast vid den prislappen”.

Läs mer: Byggmax köper Buildor för 130 miljoner

Bygghemmas målsättning är att bli den ledande online-aktören i Norden. En marknad som de räknar med ska omsätta dryga 50 miljarder kronor inom tio år.

”Det finns gott om utrymme att växa och vi tror att det är läge att bli stora. Det här är en marknad där det är viktigt att bli ledande”.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?