Annons

Nytt investmentbolag tar sikte på Saas-sektorn

Ett nytt investmentbolag, Ampli Ventures, lanseras idag av ”Saas-veteranerna” Hannah Meiton och Adrian Iredahl, samt Alfvén & Didrikson. Inledningsvis har bolaget 300 miljoner kronor på fickan för investeringar i nordiska mjukvarubolag.

Ampli Ventures grundare: Adrian Iredahl och Hannah Meiton.
Ampli Ventures grundare: Adrian Iredahl och Hannah Meiton.

Av Saas-nördar för Saas-nördar. 

Så kan man beskriva idén bakom nya investmentbolaget Ampli Ventures. 

Bolaget har byggts upp i det fördolda under året - och redan gjort två investeringar - men tar nu steget ut i offentligheten. Målet är att investera i nordiska mjukvaruföretag med prenumerationsbaserad intäktsmodell, även kallad Saas-modell (software-as-a-service).

”Vi ser en bra underliggande tillväxt för Saas-bolag i Norden. Många entreprenörer har byggt upp, sålt av och startat nytt i sektorn. Så vi har ett bra ekosystem nu”, säger Hannah Meiton, partner på Ampli Ventures. 

Hon har jobbat operativt på Saas-företag som Soundtrack Your Brand, Zettle och Meltwater och är i dag styrelseledamot i miljardvärderade Mentimeter, Kognity och All Ears. 

Vid sin sida har hon medgrundaren Adrian Iredahl. Han var tidigare managementkonsult på Bain & Company, där han jobbat med företag och investerare i techsektorn, ofta med fokus på Saas-sektorn. Innan dess arbetade han på Alfvén & Didrikson som analytiker av Saas-bolag. 

”Saas-bolag erbjuder ju en säkerhet med sina återkommande intäkter och lojala kunder. Det är bra i osäkra tider”, säger han.

Båda är snabba med att framhålla viken av att ha en djupare förståelse av den sektor man investerar i.

”Vi tror att entreprenörer vill ha aktiva och långsiktiga ägare med relevant erfarenhet från andra liknande företag. Vårt jobb är att arbeta nära entreprenörerna för att hjälpa dem att växa samtidigt som de balanserar detta med en hållbar finansiell profil”, säger Adrian Iredahl.

Ankarinvesterare i Ampli Ventures är riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson. De går in med lejonparten av grundplåten på cirka 300 Mkr som bolaget ska investera med. Resten kommer från grundarna, samt entreprenörer som PE Accounting-grundaren Olle Rydqvist.

Ampli ska investera i tidiga faser, så kallade sådd- och A-rundor. 

 ”Vår plan är att investera 10-50 miljoner kronor i 8-12 bolag de kommande 2-3 åren. Under samma tid kommer vi även att titta på att ta in ytterligare kapital och fler investerare” förklarar Adrian Iredahl.

Alfvén & Didrikson startades 2010 och är kända för sina investeringar i bolag som Trustly, Quinyx, Acast ACAST 0,00% Dagens utveckling , Mentimeter och Airmee. Tanken är att Alfvén & Didrikson ska hjälpa till i jakten på investeringsobjekt och ibland kunna saminvestera med Ampli Ventures.

”Det finns ett stort antal SaaS-företag i Norden som har hög tillväxtpotential. Dessa företag går ofta igenom liknande utmaningar och det är en stor tillgång att ha ägare med relevant erfarenhet och ett brett nätverk”, säger Ken Liebkind på Alfvén & Didrikson.

Ampli Ventures har redan gjort två investeringar i samarbete med Alfvén & Didrikson:

En är i Insurely, som är en plattform för försäkringsbolag och banker.

Den andra är i Videoly, en plattform som hjälper nätbutiker att automatiskt erbjuda relevanta videofilmer och användarinput för sina produkter.

Läs mer: Miljardvärdering för Insurely

Innehåll från ThriveDXAnnons

ThriveDX tillhandahåller ett människofokuserat tillvägagångssätt för säkerhetsmedvetenhet

Med den snabba tekniska och digitala utvecklingen är det en växande utmaning för varje organisation att hålla de anställda uppdaterade om säkerhet och de senaste cyberhoten. Det globala säkerhetsföretaget ThriveDX strävar efter att bygga upp en ny digital arbetsstyrka för att påskynda övergången till den digitala tidsåldern, med en unik utbildningsmodell som syftar till att fortbilda och omskola medarbetare.

Vill du veta mer? Delta i ThriveDX webinarium 5 april 

Även om edgepoint-system genom åren har utvecklats för att bättre upptäcka ransomware- och malware-attacker ger ingen teknik ett 100-procentigt skydd. Den mänskliga faktorn är fortfarande den främsta säkerhetsrisken för företag av alla storlekar.  

– Cyberbrottslighet har utvecklats till en sofistikerad verksamhet som omsätter flera miljarder dollar och vars huvudsyfte är att ta sig förbi etablerade försvarssystem, säger Roy Zur, vd för ThriveDX Enterprise. På dagens digitaliserade arbetsplats läggs allt mer ansvar på de anställda för att upprätthålla konto- och applikationssäkerheten och ändå är de flesta inte korrekt och konsekvent utbildade. 

Detta vill ThriveDX ändra på med interaktiva, webbaserade utbildnings- och simuleringslösningar, vilka är utformade för livslångt lärande inom cybersäkerhet. Varje lösning är skräddarsydd för det aktuella företagets unika behov, med målet att ge de anställda nödvändiga kunskaper och färdigheter – oavsett förkunskaper. 

ThriveDX erbjuder också program för studenter som vill etablera sig i cybersäkerhetsbranschen, med målsättningen att möta den digitala kompetensbrist som råder globalt. Aktuella studier visar att det för närvarande finns uppskattningsvis 3,4 miljoner lediga jobb inom branschen. Denna brist främjar digitala klyftor och skapar en fruktbar miljö för cyberattacker. 

– Vi är det enda företaget som på ett heltäckande sätt tar itu med kompetensbristen via helhetslösningar som adresserar den mänskliga faktorn i cybersäkerhet. ThriveDX erbjuder sina kunder cybersecurity-lösningar för lärande, utbildning och simulering som går längre än att bara öka medvetenheten, säger Zur. 

Baserat på verkliga tillämpningar

ThriveDX:s adaptiva utbildningsprogram uppdateras kontinuerligt med nytt innehåll för att hantera verkliga hot. Programmet – Enterprise Suite – erbjuder relevant cyberutbildning för alla positioner inom organisationen, allt från utbildning om phishing och säkerhetsmedvetenhet till specialiserad applikationssäkerhet för utvecklare och till och med Cyber Academy för nästa generations säkerhetspersonal. Sviten kombinerar praktiska övningar med en känslomässig reaktion för att befästa inlärningsupplevelsen och ändra de anställdas beteende genom förändrade vanor. 

– Vår modell har skapats utifrån övertygelsen att utbildningar i cybersäkerhet måste anpassas till de anställda – vi kallar det för säkerhet med en mänsklig faktor, säger Zur. En storlek passar helt enkelt inte alla. Till exempel kommer icke-tekniska anställda i marknadsföringsteamet inte att ha samma säkerhetsförmåga, färdigheter eller utbildningsbehov som ingenjörer i utvecklingsteamet.

Investera i ökad konkurrenskraft

Att investera i sina anställda på det här sättet ger ThriveDX kunder en rad olika fördelar. Förutom minskad risk från cyberhot bidrar relevant expertis på området också till ökad trygghet och motivation bland de anställda, vilket i sin tur leder till stimulerad tillväxt och stärkt konkurrenskraft. Chefer kan enkelt se sina anställdas framsteg genom en intuitiv instrumentpanel för rapportering i realtid. Automatiska månadsrapporter gör det möjligt för säkerhetspersonal att mäta framstegen, samtidigt som de behåller full kontroll och insyn i programmet. Detta ger insikter som är lätta att förstå, dela och agera på. 

– Det ultimata målet för varje säkerhetsexpert är att få varje anställd engagerad i sin säkerhetsmedvetenhet och utbildning och skapa en kultur där hela teamet i princip bildar en mänsklig brandvägg inom organisationen, säger Zur. Generisk utbildning i säkerhetsmedvetenhet gör raka motsatsen. Den åstadkommer ingenting annat än att bocka i en checkbox för regelefterlevnad och kan vara potentiellt skadlig för din säkerhetskultur. ThriveDX utbildning är inriktad på verkliga tillämpningar och kombinerar kunskap, problemlösning och kreativitet.

Att bygga upp framtidens cyberpersonal

ThriveDX:s företagslösningar för cybersäkerhet har mer än 10 miljoner slutanvändare och över 500 företagskunder i 60 länder över hela världen. Förutom att erbjuda toppmoderna utbildningslösningar arbetar ThriveDX för att locka fler elever till det tekniska området genom en cyberbootcamp-utbildning och ett matchningsprogram för arbetsgivare. Bolaget är det enda företag som erbjuder denna resa från klassrum till styrelserum inom cybersäkerhet. ThriveDX har hjälpt nästan 50 000 studenter från bootcamps att få jobb inom cybersäkerhet.

– Det här är inget vi kan vänta på. Vi går in i en ny tidsålder och måste förändra den globala arbetskraften nu, med ett generationsöverskridande perspektiv. Vi har för avsikt att leda vägen.

Läs mer om ThriveDX utbildningar här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ThriveDX och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera