1515
Annons

Nytt genombrott för delningsboende

Det snabbväxande startupbolaget Colive får grönt ljus gällande tio delningslägenheter i Lund. ”Det är ännu ett genombrott. Det finns ju inga nationella riktlinjer för delat boende”, säger vd Katarina Liljestam Beyer.

Colives vd Katarina Liljestam Beyer och en rendering av det nya projektet för storskaligt delningsboende i Brunnshög, i Lund.
Colives vd Katarina Liljestam Beyer och en rendering av det nya projektet för storskaligt delningsboende i Brunnshög, i Lund.

Att bo som Ross, Monica, Joey och de andra i tv-serien ”Vänner” är en dröm för många unga vuxna. Men i Sverige har det varit svårt att bygga en marknad för delningslägenheter. 

Det vill Colive ändra på. Det snabbväxande startupbolaget grundades 2018 av Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist, redan fyra veckor efter att de träffats för första gången.

”Det låter kanske lite galet. Men vi brinner för delade bostadslösningar båda två”, skrattar vd Katarina Liljestam Beyer.

2019 tog bolaget in knappt 8 miljoner kronor i riskkapital från entreprenörerna Göran Garberg och Lars Rydén, som då just sålt sitt co-workingbolag United Spaces. 

I fjol fyllde man på kassan ytterligare, först genom en runda på 40 Mkr i mars, som leddes av det börsnoterade fastighetsbolaget Wallenstam WALL B -4,71% Dagens utveckling , och nu senast i december genom en investering på 25 Mkr från det börsnoterade fastighetsbolaget Heba HEBA B -2,06% Dagens utveckling

Den rundan värderade Colive till närmare 230 Mkr. 

Bolaget har i dag tre hubbar i Stockholm - en på Södermalm, en på Lidingö och en i Haninge. Fler projekt är på gång, både i Järfälla utanför Stockholm och i Göteborg.  

Nu står det klart att hyresnämnden gett Colive godkänt för ett nytt så kallat ”blockhyresavtal” som tecknats med Lunds kommuns helägda fastighetsbolag, LKF. Projektet beskrivs som ett storskaligt delningsboende i Brunnshög, Lunds nya stadsdel med en vision om hållbart boende. 

Totalt bygger Colive ett nytt bostadshus med 81 rum, fördelat i tio delningslägenheter. Fastigheten är fullt ut anpassad till Colives koncept, och de första boende ska flytta in 2024.

”Visst är det ett genombrott! Varje gång vi får igenom ett bygglov är det ett genombrott. Det finns ju inga nationella riktlinjer för delat boende. Det hänger alltid på att vi får till ett bra samarbete med en individuell handläggare i kommunen”, säger Katarina Liljestam Beyer, som tog över som vd i april i fjol.

”Vi har en målsättning 6000-7000 rum 2026.”

Hon beskriver Lund som ett av Colives högprioriterade områden då det finns många unga vuxna där som behöver boende även efter studietiden. 

LKF:s vd Fredrik Millertson menar att boendeformen även är viktig för den ”sociala hållbarheten” i samhället.

”Genom projektet ger vi unga vuxna en möjlighet att vara en del av ett sammanhang, samtidigt som vi skapar ett komplement till andra boendeformer för de som befinner sig i glappet mellan studentliv och att bilda familj. Detta är hållbarhet när den är som bäst - närheten till all service i den nya stadsdelen och med en spårvagnshållplats utanför dörren”, säger han.

Att förverkliga Colives vision är dock ingen enkel resa. 

Grovt förenklat kan man säga att Sveriges byggregler grundlades på 1930-talet, när folkhemmet byggdes och gemensamma standarder etablerades i Sverige. Reglerna förutsätter att stora lägenheter ska byggas för kärnfamiljer, med ordentliga förrådsytor, tillgång till parkering, och minst ett stort sovrum för mamma och pappa. Sedermera har regler tillkommit för att ta hänsyn till funktionshindrades behov, bland annat med stora badrum och vårdsytor i sovrummet.

Denna statliga välvilja skapar idag utmaningar för bolag som Colive, som vill bygga stora hyreslägenheter där unga vuxna delar ytor med varandra. Den som hyr in sig i ett av Colives boenden får ett eget rum, med egen toalett och dusch. De delar sedan kök, sociala umgängesytor, samt uteplatser, gemensamma balkonger och aktivitetsrum med de andra. I månadsavgiften ingår även hemförsäkring, internet, städning av gemensamma ytor samt möblemang.

”Vi riktar oss till unga vuxna 20-35 år. Det rör sig alltså inte om studentbostäder. De reglerna gäller inte oss, men vi kan tänka oss använda dem! Idag krävs det en vilja och mod hos de kommuner som hjälper oss att få igenom bygglov”, säger vd Katarina Liljestam Beyer.

Men trots motgångarna, och trots bristen på nationella riktlinjer, lyckas Colive ändå växa snabbt och få bygglov i kommun efter kommun. 

”Vi har en målsättning om 6.000-7.000 rum 2026. Jag tror vi kan lyckas, även om många projekt tar flera år att färdigställa och blir klara i sluttampen”, säger Katarina Liljestam Beyer.

Hon uppger att Colive hoppas ha flera hubbar i Sveriges tre storstäder samt Uppsala, Lund och många av landets övriga studentstäder på några års sikt.

 

 


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?