Att bo som Ross, Monica, Joey och de andra i tv-serien ”Vänner” är en dröm för många unga vuxna. Men i Sverige har det varit svårt att bygga en marknad för delningslägenheter.
Det vill Colive ändra på. Det snabbväxande startupbolaget grundades 2018 av Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist, redan fyra veckor efter att de träffats för första gången.
”Det låter kanske lite galet. Men vi brinner för delade bostadslösningar båda två”, skrattar vd Katarina Liljestam Beyer.
2019 tog bolaget in knappt 8 miljoner kronor i riskkapital från entreprenörerna Göran Garberg och Lars Rydén, som då just sålt sitt co-workingbolag United Spaces.
I fjol fyllde man på kassan ytterligare, först genom en runda på 40 Mkr i mars, som leddes av det börsnoterade fastighetsbolaget Wallenstam WALL B -4,71% Dagens utveckling , och nu senast i december genom en investering på 25 Mkr från det börsnoterade fastighetsbolaget Heba HEBA B -2,06% Dagens utveckling .
Den rundan värderade Colive till närmare 230 Mkr.
Bolaget har i dag tre hubbar i Stockholm - en på Södermalm, en på Lidingö och en i Haninge. Fler projekt är på gång, både i Järfälla utanför Stockholm och i Göteborg.
Nu står det klart att hyresnämnden gett Colive godkänt för ett nytt så kallat ”blockhyresavtal” som tecknats med Lunds kommuns helägda fastighetsbolag, LKF. Projektet beskrivs som ett storskaligt delningsboende i Brunnshög, Lunds nya stadsdel med en vision om hållbart boende.
Totalt bygger Colive ett nytt bostadshus med 81 rum, fördelat i tio delningslägenheter. Fastigheten är fullt ut anpassad till Colives koncept, och de första boende ska flytta in 2024.
”Visst är det ett genombrott! Varje gång vi får igenom ett bygglov är det ett genombrott. Det finns ju inga nationella riktlinjer för delat boende. Det hänger alltid på att vi får till ett bra samarbete med en individuell handläggare i kommunen”, säger Katarina Liljestam Beyer, som tog över som vd i april i fjol.
”Vi har en målsättning 6000-7000 rum 2026.”
Hon beskriver Lund som ett av Colives högprioriterade områden då det finns många unga vuxna där som behöver boende även efter studietiden.
LKF:s vd Fredrik Millertson menar att boendeformen även är viktig för den ”sociala hållbarheten” i samhället.
”Genom projektet ger vi unga vuxna en möjlighet att vara en del av ett sammanhang, samtidigt som vi skapar ett komplement till andra boendeformer för de som befinner sig i glappet mellan studentliv och att bilda familj. Detta är hållbarhet när den är som bäst - närheten till all service i den nya stadsdelen och med en spårvagnshållplats utanför dörren”, säger han.
Att förverkliga Colives vision är dock ingen enkel resa.
Grovt förenklat kan man säga att Sveriges byggregler grundlades på 1930-talet, när folkhemmet byggdes och gemensamma standarder etablerades i Sverige. Reglerna förutsätter att stora lägenheter ska byggas för kärnfamiljer, med ordentliga förrådsytor, tillgång till parkering, och minst ett stort sovrum för mamma och pappa. Sedermera har regler tillkommit för att ta hänsyn till funktionshindrades behov, bland annat med stora badrum och vårdsytor i sovrummet.
Denna statliga välvilja skapar idag utmaningar för bolag som Colive, som vill bygga stora hyreslägenheter där unga vuxna delar ytor med varandra. Den som hyr in sig i ett av Colives boenden får ett eget rum, med egen toalett och dusch. De delar sedan kök, sociala umgängesytor, samt uteplatser, gemensamma balkonger och aktivitetsrum med de andra. I månadsavgiften ingår även hemförsäkring, internet, städning av gemensamma ytor samt möblemang.
”Vi riktar oss till unga vuxna 20-35 år. Det rör sig alltså inte om studentbostäder. De reglerna gäller inte oss, men vi kan tänka oss använda dem! Idag krävs det en vilja och mod hos de kommuner som hjälper oss att få igenom bygglov”, säger vd Katarina Liljestam Beyer.
Men trots motgångarna, och trots bristen på nationella riktlinjer, lyckas Colive ändå växa snabbt och få bygglov i kommun efter kommun.
”Vi har en målsättning om 6.000-7.000 rum 2026. Jag tror vi kan lyckas, även om många projekt tar flera år att färdigställa och blir klara i sluttampen”, säger Katarina Liljestam Beyer.
Hon uppger att Colive hoppas ha flera hubbar i Sveriges tre storstäder samt Uppsala, Lund och många av landets övriga studentstäder på några års sikt.