Annons

Nytt förvärv gör svenska mobilitetsappen störst i Europa

Svensk-danska Cogo har gjort business av att samla flera hundra mobilitetsaktörer – som hyr ut allt från elsparkcyklar till bilar – i en app. Nu förvärvar de Escoot och blir därmed störst i Europa.

Martin Røssell, Bibi Blomqvist och Robin Eriksson är Cogos grundartrio.
Martin Røssell, Bibi Blomqvist och Robin Eriksson är Cogos grundartrio.Foto:Cogo
Bibi Blomqvist, Robin Eriksson  och Martin Røssell är Cogos grundartrio.
Bibi Blomqvist, Robin Eriksson och Martin Røssell är Cogos grundartrio.Foto:SEBASTIAN STIGSBY

Cogo, som grundades 2020 av de tidigare Momondo-cheferna Bibi Blomqvist och Robin Eriksson samt Martin Røssell, är en app som fungerar ungefär på samma sätt som man är van med från de enskilda operatörerna. En punkt på en karta visar var användaren befinner sig och vilka fordon som finns lediga i närheten. Skillnaden är att Cogo-användarna bara behöver söka på ett ställe, och där både kunna beräkna pris och restid från alla operatörer.

Appen samlar elsparkcykeloperatörer som Voi, Tier, Lime och Bolt med ytterligare 150-talet mobilitetsoperatörer som tillsammans har verksamhet i ett 500-tal städer.  

Nu uttökar Cogo sin täckning rejält. Genom att förvärva den ledande mobilitetsaggregator i centrala Europa, eScoot, får Cogo tillgång till de riktigt stora marknaderna – Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Detta innebär att Cogo kan samla 250 olika mobilitetsaktörer i en och samma app. Det är mer än någon annan konkurrent i Europa.

”Tillsammans kommer vi vara i en ännu starkare position att kunna påverka denna snabbt växande industri och få fler att inse fördelarna med att välja delade och miljövänliga transportalternativ”, säger Cogo vd och medgrundare Robin Eriksson i en kommentar.

Cogos expansion påbörjades redan för ett år sedan då bolaget fick in 10 miljoner investering från bland andra PreSeed Ventures, ett bolag som stöttat många startups i ett tidigt skede, bland andra Trust Pilot och GoMore. Först ut blev Göteborg och Malmö, vid sidan av huvudmarknaderna Stockholm och Köpenhamn.

Delad mobilitet är en marknad med stark tillväxt. Enligt det tyska marknadsanalysbolaget : Statista var den europeiska marknaden i fjol värderad till 51 miljarder dollar, motsvarande drygt 470 miljarder kronor. 2028 förväntas den vara värd 234 miljarder dollar, alltså 2.175 miljarder kronor. En tillväxt på 358 procent.

Innehåll från ThriveDXAnnons

ThriveDX tillhandahåller ett människofokuserat tillvägagångssätt för säkerhetsmedvetenhet

Med den snabba tekniska och digitala utvecklingen är det en växande utmaning för varje organisation att hålla de anställda uppdaterade om säkerhet och de senaste cyberhoten. Det globala säkerhetsföretaget ThriveDX strävar efter att bygga upp en ny digital arbetsstyrka för att påskynda övergången till den digitala tidsåldern, med en unik utbildningsmodell som syftar till att fortbilda och omskola medarbetare.

Vill du veta mer? Delta i ThriveDX webinarium 5 april 

Även om edgepoint-system genom åren har utvecklats för att bättre upptäcka ransomware- och malware-attacker ger ingen teknik ett 100-procentigt skydd. Den mänskliga faktorn är fortfarande den främsta säkerhetsrisken för företag av alla storlekar.  

– Cyberbrottslighet har utvecklats till en sofistikerad verksamhet som omsätter flera miljarder dollar och vars huvudsyfte är att ta sig förbi etablerade försvarssystem, säger Roy Zur, vd för ThriveDX Enterprise. På dagens digitaliserade arbetsplats läggs allt mer ansvar på de anställda för att upprätthålla konto- och applikationssäkerheten och ändå är de flesta inte korrekt och konsekvent utbildade. 

Detta vill ThriveDX ändra på med interaktiva, webbaserade utbildnings- och simuleringslösningar, vilka är utformade för livslångt lärande inom cybersäkerhet. Varje lösning är skräddarsydd för det aktuella företagets unika behov, med målet att ge de anställda nödvändiga kunskaper och färdigheter – oavsett förkunskaper. 

ThriveDX erbjuder också program för studenter som vill etablera sig i cybersäkerhetsbranschen, med målsättningen att möta den digitala kompetensbrist som råder globalt. Aktuella studier visar att det för närvarande finns uppskattningsvis 3,4 miljoner lediga jobb inom branschen. Denna brist främjar digitala klyftor och skapar en fruktbar miljö för cyberattacker. 

– Vi är det enda företaget som på ett heltäckande sätt tar itu med kompetensbristen via helhetslösningar som adresserar den mänskliga faktorn i cybersäkerhet. ThriveDX erbjuder sina kunder cybersecurity-lösningar för lärande, utbildning och simulering som går längre än att bara öka medvetenheten, säger Zur. 

Baserat på verkliga tillämpningar

ThriveDX:s adaptiva utbildningsprogram uppdateras kontinuerligt med nytt innehåll för att hantera verkliga hot. Programmet – Enterprise Suite – erbjuder relevant cyberutbildning för alla positioner inom organisationen, allt från utbildning om phishing och säkerhetsmedvetenhet till specialiserad applikationssäkerhet för utvecklare och till och med Cyber Academy för nästa generations säkerhetspersonal. Sviten kombinerar praktiska övningar med en känslomässig reaktion för att befästa inlärningsupplevelsen och ändra de anställdas beteende genom förändrade vanor. 

– Vår modell har skapats utifrån övertygelsen att utbildningar i cybersäkerhet måste anpassas till de anställda – vi kallar det för säkerhet med en mänsklig faktor, säger Zur. En storlek passar helt enkelt inte alla. Till exempel kommer icke-tekniska anställda i marknadsföringsteamet inte att ha samma säkerhetsförmåga, färdigheter eller utbildningsbehov som ingenjörer i utvecklingsteamet.

Investera i ökad konkurrenskraft

Att investera i sina anställda på det här sättet ger ThriveDX kunder en rad olika fördelar. Förutom minskad risk från cyberhot bidrar relevant expertis på området också till ökad trygghet och motivation bland de anställda, vilket i sin tur leder till stimulerad tillväxt och stärkt konkurrenskraft. Chefer kan enkelt se sina anställdas framsteg genom en intuitiv instrumentpanel för rapportering i realtid. Automatiska månadsrapporter gör det möjligt för säkerhetspersonal att mäta framstegen, samtidigt som de behåller full kontroll och insyn i programmet. Detta ger insikter som är lätta att förstå, dela och agera på. 

– Det ultimata målet för varje säkerhetsexpert är att få varje anställd engagerad i sin säkerhetsmedvetenhet och utbildning och skapa en kultur där hela teamet i princip bildar en mänsklig brandvägg inom organisationen, säger Zur. Generisk utbildning i säkerhetsmedvetenhet gör raka motsatsen. Den åstadkommer ingenting annat än att bocka i en checkbox för regelefterlevnad och kan vara potentiellt skadlig för din säkerhetskultur. ThriveDX utbildning är inriktad på verkliga tillämpningar och kombinerar kunskap, problemlösning och kreativitet.

Att bygga upp framtidens cyberpersonal

ThriveDX:s företagslösningar för cybersäkerhet har mer än 10 miljoner slutanvändare och över 500 företagskunder i 60 länder över hela världen. Förutom att erbjuda toppmoderna utbildningslösningar arbetar ThriveDX för att locka fler elever till det tekniska området genom en cyberbootcamp-utbildning och ett matchningsprogram för arbetsgivare. Bolaget är det enda företag som erbjuder denna resa från klassrum till styrelserum inom cybersäkerhet. ThriveDX har hjälpt nästan 50 000 studenter från bootcamps att få jobb inom cybersäkerhet.

– Det här är inget vi kan vänta på. Vi går in i en ny tidsålder och måste förändra den globala arbetskraften nu, med ett generationsöverskridande perspektiv. Vi har för avsikt att leda vägen.

Läs mer om ThriveDX utbildningar här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ThriveDX och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera