1515

Nytt Dogecoinrally efter Musk-utspel: ”Bäst i världen på att manipulera marknaden”

Elon Musk satte på nytt fart på kryptovalutan dogecoin – precis som tidigare genom en tweet. Totalt var den upp 50 procent under en period på fredagen.

”Han är bäst någonsin på att manipulera marknader”, kontrade en annan ekonomi-influerare, Dave Portnoy.

Tesla och Spacex vd Elon Musk styr kryptokurser med sitt twitterkonto.
Tesla och Spacex vd Elon Musk styr kryptokurser med sitt twitterkonto.Foto:John Raoux

När den amerikanska tv-kanalen NBC annonserade att Elon Musk skulle vara värd för den legendareiska humorshowen Saturday night live i lördags stack dogecoin iväg till över 70 cent.

Dagen efter Musks medverkan, då kan kallat valutan för en ”hustle” – en form av svindleri – sjönk den ned till 40 cent.

Nu har Musk twittrat igen, den här gången säger han sig vara aktiv i utvecklingen av dogecoin.

”Jobbar med Doge-utvecklare för att förbättra effektiviteten i transaktionerna. Möjligtvis lovande”, skrev Musk.

Efter att ha varit nere på 37 cent stack dogecoin iväg till över 56 cent. En ökning med över 50 procent. I skrivande stund är värdet 54 cent.

Det totala värdet på dogecoin är över 68 miljarder dollar, eller 570 miljarder kronor. Det är med andra ord inga små värden som Elon Musk flyttar med enkla meddelanden till sina 54 miljoner följare på Twitter.

Det har fått bland annat ekonomi-influeraren Dave Portnoy – själv med 2,5 miljoner följare på Twitter – att reagera.

”Säga vad du vill om Elon Musk, men han är bäst någonsin på att manipulera marknader. Dogecoin är upp 20 procent sedan hans tweet för en timme sedan. Otroligt.”

Tidigare i veckan fick Elon Musk även bitcoin att falla tvåsiffrigt. Detta efter att ha gjort en u-sväng och från ingenstans stoppat bitcoinbetalningar vid köp av Tesla.

Det var bara en kort tid sedan Tesla som bolag började köpa på sig bitcoin och dessutom börja acceptera betalningar i kryptovalutan för sina bilar.

”Vi är oroade över den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid utvinning av och transaktioner med bitcoin, speciellt kol som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen”, skrev Musk på Twitter under torsdagen.

Bitcoin föll till 47 500 dollar på tweeten, men handlas i skrivande stund för över 50 000 dollar igen. Bitcoins toppnotering från tidigare i år var 63 500 dollar.

 


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet 

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?