1515
Annons

Nya siffror: Sjukvårdens e-tjänster större än vårdapparna

Digitala vårdtjänster är på frammarsch. Men betydligt fler nyttjar sjukvårdens e-tjänster än vårdappar som Kry och Min Doktor, enligt undersökningen Svenskarna och internet.

Digital vård växer i Sverige. I mitten: Livia Holm, Policychef på Kry.
Digital vård växer i Sverige. I mitten: Livia Holm, Policychef på Kry.

Digital vård är ett växande fenomen i samhället. Mer än häften, hela 53 procent av alla svenskar använder sjukvårdens digitala tjänster för att boka ett fysiskt läkarbesök. Det visar undersökningen Svenskarna och internet för 2019 som ges ut av Internetstiftelsen.

Detta innebär att vård ligger trea på listan över tjänsterna svenskar använder mest, efter Skatteverkets e-tjänster och e-betalningar i kollektivtrafiken.

Några av de mest populära digitala vårdtjänsterna är e-recept, e-remisser och onlinebokning av tid hos läkare. Just tidsbokning online har ökat med närmare 400 procent under de senaste två åren i Stockholm, enligt rapporten.

Att en av tio svenskar använder digital vård som alternativ till fysiska besök visar att invånarna vill möta vården på nya sätt.

Även användandet av vårdappar som möjliggör digitala läkarbesök ökar snabbt. Enligt en kartläggning från SVT Nyheter Örebro har antalet digitala vårdbesök ökat från 200 000 till över 550 000 under 2018, konstaterar man i undersökningen. 

Dessa typer av digitala läkarbesök utförs både i landstingens appar och via privata appar som Kry, Min Doktor och Doktor.se. Men trots den snabba tillväxten har de ännu inte slagit igenom på bred front. Endast 11 procent av befolkningen får idag vård i appar.

Trots detta har man på vårdappen Kry en ljus syn på slutsatserna i undersökningen. 

”Det är mycket positivt att vi ser en ökad digitalisering av vården. Att en av tio svenskar använder digital vård som alternativ till fysiska besök efter bara dryga två år visar att invånarna vill möta vården på nya sätt. Användningen av digitala alternativ för att få vård bara har börjat”, säger Livia Holm, Policychef på Kry.

Kostanden för nätläkarna är både hög och omdiskuterad, konstaterar man. Nu har dock landstingen på allvar tagit upp konkurrensen med de privata aktörerna. Region Stockholm har exempelvis lanserat vårdappen ”Alltid öppet”.

Enligt undersökningen är äldre människor ofta i högre grad i behov av sjukvård än yngre. Trots detta använder endast 40 procent av de äldre än 65 år sjukvårdens e-tjänster och endast 4 procent av dem gör digitala läkarbesök. Detta ser man som en utmaning som myndighetssverige bör ta i beaktning, konstaterar man i undersökningen Svenskarna och internet.

På landsbygden, där avstånden till vården ofta är längre än i städerna, borde nyttjandet av sjukvårdens digitala tjänster kunna vara högre än i städerna. Men förhållandet är det motsatta. 

I dagens Sverige tenderar barnfamiljer att nyttja digitala vårdtjänster mer än andra. Det gäller i synnerhet digitala läkarbesök. Kvinnor är också generellt i högre grad användare än män. 

Personer med högre utbildning är också överrepresenterade bland de som tyr sig till digitala vårdtjänster. Lågutbildade riskerar därmed att hamna utanför den digitaliserade vården. För vårdappar som ersätter läkarbesök finns dock ingen signifikant skillnad i utbildning. 

De som riskerar att hamna utanför den digitala sjukvården totalt sett, utöver vårdappar,  är enligt undersökningen de med lägst utbildning och de som är äldre än 65 år, i synnerhet de allra äldsta över 75 år.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?