1515

Nya siffror: Så mycket förlorar Mathem

De digitala matbutikerna växer snabbt. Men vinsterna lyser än så länge med sin frånvaro för de flesta. Mathem redovisar nu sitt sjunde förlustår i rad. 

Tomas och Karolin Kull, grundare av Mathem som på sju år vuxit från ingenting till en omsättning på nästan en miljard kronor.
Tomas och Karolin Kull, grundare av Mathem som på sju år vuxit från ingenting till en omsättning på nästan en miljard kronor.Bild:Jack Mikrut

Mathem är tillsammans med Linas Matkasse de största digitala matbutikerna på den svenska marknaden. Tillväxten har varit explosiv. 2011 omsatte Mathem 33 miljoner kronor, bolagets färska årsredovisning för 2016 visar att bolagets försäljning vuxit till 961 Mkr. 

Jämfört med året innan växte försäljningen med 35 procent vilket är i linje med tillväxten för mat på nätet generellt som enligt HUI ökade med 30 procent i fjol.

"Mathems tillväxt drivs främst av en underliggande supertrend med ändrat konsumtionsmönster", skriver bolaget i årsredovisningen. 

Läs mer: Mat på nätet spås växa med 1,6 miljarder i år

Den höga tillväxttakten har dock kostat. Mathem redovisar sitt sjunde förlustår i rad för 2016. Förlusten landar på knappt 119 miljoner kronor, en ökning från 86 miljoner kronor 2015. Totalt har Mathems tillväxtresa kostat bolaget drygt 430 Mkr i samlad förlust. Även i år räknar bolaget med att gå med förlust. 

"Resultatet under 2017 planeras vara fortsatt negativt för helåret men kontinuerligt förbättras i takt med ökad volym under 2017", skriver bolaget i årsredovisningen.

Mathem har sedan starten tagit in runt en halv miljard kronor i riskkapital för att finansiera den aggressiva tillväxten. Huvudägare är riskkapitalbolaget Verdane, den danske e-handelsinvesteraren Anders Holch Ovlsen, grundarna Tomas och Karolin Kull samt H&M:s vd Karl-Johan Persson (NTL). Så sent som i januari i år fyllde bolaget på kassan med 160 miljoner kronor i nytt kapital för fortsatt tillväxt.

Läs mer: Norsk tobaksmiljardär investerar i Mathem 

De digitala matbutikerna har hamnat i strålkastarljuset det senaste året då Axfood köpt Mat.se samtidigt som Linas Matkasse ryktats vara på väg till börsen. Mathems största ägare Verdane har tidigare sagt att Mathem kan komma att börsnoteras, men då först 2018. 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?