1515

Nya regler för elsparkcyklar på gång i Malmö

Särskilda cykelställ för elsparkcyklar på stationer, busshållsplatser och torg. Det utreds nu av Malmö Stad. Andreas Schönström, S, hoppas på fasta cykelställ för alla elsparkcyklar.

Malmö har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda runtom i stan.
Malmö har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda runtom i stan.Foto:Jesper Frisk

”På vissa ställen ska man ställa de här fordonen i särskilda ställ, det kan vara framförallt på stationer, busshållsplatser och torg – där mycket människor rör sig, såsom till exempel Triangelstationen, Södervärn, järnvägstationen och Gustav Adolfs torg”, säger Andreas Schönström, S-kommunalråd med ansvar för teknik och service.

Just nu pågår en utredning om huruvida Malmö stad kan ändra den lokala ordningsstadgan så att elsparkcyklarna måste parkeras i särskilda ställ på sådana här särskilda platser.

Elsparksföretaget Voi har nu tillsammans med en partner på försök infört fysiska cykelställ för sina elsparkcyklar i Stockholm. I Malmö har Voi inte några fysiska cykelparkeringar, däremot en sorts virtuella parkeringsplatser som användaren ser i appen. Den som använder sig av dem får en liten rabatt.

Elsparksföretaget Lime har också börjat med virtuella parkeringsplatser i Malmö. Men där får användaren inte någon ekonomisk ersättning, berättar Jonas Mørch, Limes chef i Malmö. Lime har i dag 45 parkeringszoner där de rekommenderar användare att parkera. Det handlar om att vänja folk vid ett nytt beteende, eftersom elsparkcyklarna är så pass nya, resonerar han.

”Och på längre sikt så tycker jag att det vore vettigt att införa fysiska parkeringsplatser. Det här är nu i ett tidigt stadium i dialogen med kommunen”, säger Jonas Mørch.

Kommunen ingår också i den översyn av lagstiftningen kring elsparkcyklar som Sveriges kommuner och regioner, SKR, nu gör tillsammans med Transportstyrelsen.

”Vi pekar på att de parkeras överallt och att vi inte kan reglera hur och var de ska lämnas. Sedan är det trafikfaran – de går väldigt snabbt, de som använder dem är oskyddade och det har skett en del olyckor. Där tycker jag inte att lagstiftningen hänger med”, säger Andreas Schönström.

Utredningen om möjliga lagändringar ska vara klar i mars 2021.

Andreas Schönström suckar djupt när han ser tillbaka på elsparkcyklarnas intåg i Malmö för ett år sedan. ”Det har varit en olycklig kärlekshistoria” säger han. Hans förhoppning är att alla elsparkcyklar framöver ska kunna laddas i fasta cykelställ och att parkeringen ska skötas bättre.

Elsparkcyklarna dök upp på gatorna i december 2018 och har sedan dess varit föremål för både ris och ros. Inte sällan ligger de omkullvälta på marken och utgör både hinder och irritationsmoment.

Kommunen har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda på alla möjliga och omöjliga platser i stan. Det föranledde kommunen att i höstas göra en specialsatsning på att omhänderta elsparkcyklar som ligger utslängda på sätt som är farligt och utgör hinder. Insatsen inleddes i september och sedan dess har klagomålen minskat, berättar Andreas Schönström. Nu har kommunen beslutat att insamlingsarbetet ska fortsätta. Mest krut ska kommunen lägga på att samla in elsparkcyklar framåt vår och sommar när det blir varmare och fler väntas använda dem.

Under september och oktober samlade kommunen in totalt 181 elsparkcyklar.

Läs mer: Snön hotar elsparkcyklarna: ”Vid minus fem blir gummit som hockeypuckar” 

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne.  


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?