1515

Nya regler för elsparkcyklar på gång i Malmö

Särskilda cykelställ för elsparkcyklar på stationer, busshållsplatser och torg. Det utreds nu av Malmö Stad. Andreas Schönström, S, hoppas på fasta cykelställ för alla elsparkcyklar.

Malmö har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda runtom i stan.
Malmö har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda runtom i stan.Foto:Jesper Frisk

”På vissa ställen ska man ställa de här fordonen i särskilda ställ, det kan vara framförallt på stationer, busshållsplatser och torg – där mycket människor rör sig, såsom till exempel Triangelstationen, Södervärn, järnvägstationen och Gustav Adolfs torg”, säger Andreas Schönström, S-kommunalråd med ansvar för teknik och service.

Just nu pågår en utredning om huruvida Malmö stad kan ändra den lokala ordningsstadgan så att elsparkcyklarna måste parkeras i särskilda ställ på sådana här särskilda platser.

Elsparksföretaget Voi har nu tillsammans med en partner på försök infört fysiska cykelställ för sina elsparkcyklar i Stockholm. I Malmö har Voi inte några fysiska cykelparkeringar, däremot en sorts virtuella parkeringsplatser som användaren ser i appen. Den som använder sig av dem får en liten rabatt.

Elsparksföretaget Lime har också börjat med virtuella parkeringsplatser i Malmö. Men där får användaren inte någon ekonomisk ersättning, berättar Jonas Mørch, Limes chef i Malmö. Lime har i dag 45 parkeringszoner där de rekommenderar användare att parkera. Det handlar om att vänja folk vid ett nytt beteende, eftersom elsparkcyklarna är så pass nya, resonerar han.

”Och på längre sikt så tycker jag att det vore vettigt att införa fysiska parkeringsplatser. Det här är nu i ett tidigt stadium i dialogen med kommunen”, säger Jonas Mørch.

Kommunen ingår också i den översyn av lagstiftningen kring elsparkcyklar som Sveriges kommuner och regioner, SKR, nu gör tillsammans med Transportstyrelsen.

”Vi pekar på att de parkeras överallt och att vi inte kan reglera hur och var de ska lämnas. Sedan är det trafikfaran – de går väldigt snabbt, de som använder dem är oskyddade och det har skett en del olyckor. Där tycker jag inte att lagstiftningen hänger med”, säger Andreas Schönström.

Utredningen om möjliga lagändringar ska vara klar i mars 2021.

Andreas Schönström suckar djupt när han ser tillbaka på elsparkcyklarnas intåg i Malmö för ett år sedan. ”Det har varit en olycklig kärlekshistoria” säger han. Hans förhoppning är att alla elsparkcyklar framöver ska kunna laddas i fasta cykelställ och att parkeringen ska skötas bättre.

Elsparkcyklarna dök upp på gatorna i december 2018 och har sedan dess varit föremål för både ris och ros. Inte sällan ligger de omkullvälta på marken och utgör både hinder och irritationsmoment.

Kommunen har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda på alla möjliga och omöjliga platser i stan. Det föranledde kommunen att i höstas göra en specialsatsning på att omhänderta elsparkcyklar som ligger utslängda på sätt som är farligt och utgör hinder. Insatsen inleddes i september och sedan dess har klagomålen minskat, berättar Andreas Schönström. Nu har kommunen beslutat att insamlingsarbetet ska fortsätta. Mest krut ska kommunen lägga på att samla in elsparkcyklar framåt vår och sommar när det blir varmare och fler väntas använda dem.

Under september och oktober samlade kommunen in totalt 181 elsparkcyklar.

Läs mer: Snön hotar elsparkcyklarna: ”Vid minus fem blir gummit som hockeypuckar” 

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne.  


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?