Om du sett bilder på Stilrides elmotorscykel Sport Utility Scooter 1 så lär du minnas den. Till skillnad från en traditionell motorcykel med sin rörformade ram och plastkropp, har deras första alster tillverkats genom att låta robotar vika platt plåt, vilket är en stor del av SUS1 unika design. Tekniken är inspirerad av den japanska konstformen origami, där man genom att vika papper kan skapa oändliga varianter av figurer och föremål.
För att utveckla tekniken har bolaget i dagarna avslutat en runda på 40 miljoner kronor. Bland investerarna finns Gustaf Hagman, Saied Esmaeilzadeh, Tobias Emanuelsson och delar av Bonnier-familjen. Men för att bygga en större skara av engagerade småägare söker man nu dessutom investeringar via plattformen Crowdcube.
”Vi vänder oss till folk från hela Europa som får köpa in sig från 10 euro till hur mycket man vill. Vi vill sprida ägandet till entusiaster och bygga ett starkt engagerat community som känner sig investerade i bolaget”, säger Jonas Nyvang, som är vd för Stilride.
Är det en bra investering då?
”Det är jag övertygad om. Jag sätter hela mitt liv på det här”, säger Jonas Nyvang.
Sport Utility Scooter 1 släpps under nästa år. Det är en eldriven motorcykel som är gjord med tekniken Stilfold, med en räckvidd på 12 mil och en topphastighet på 100 km/h. Till en början kommer den släppas till en mindre skara entusiaster, som kan jobba tätt ihop med bolaget och ge feedback och optimera produkten. Intresset är enormt, 135.000 står på väntelistan.
”Vi räknar med att en till två procent konverterar. Här tror jag att Crowdcube-delen är viktig. Om de är investerade i bolaget finns det ett större intresse att äga en av våra motorcyklar”, säger Jonas Nyvang.

I mars öppnar Stilride en mikrofabrik i Nacka strand utanför Stockholm.
”Sen får vi se hur snabbt vi kan skala upp för att behålla kvaliteten. Det är viktigt att komma ut med något som folk tycker är riktigt bra”, säger Jonas Nyvang.
Stilride fick i somras ta emot utmärkelsen Industrial Award i Almedalen och hamnade i dagarna som nykomling på Ny Tekniks 33-lista över Sverige mest lovande unga företag. Bolaget inledde också nyligen ett samarbete med elbilstillverkaren Polestar som kretsar kring att ta fram en klimatneutral bil till 2030. Ett projekt som ger Stilride råg i ryggen.
”Det är en stämpel på att vi är ett bolag som man kan jobba med storspelare. Det aktualiserade kundkontakter vi tagit tidigare, men som då inte tyckt det varit intressant. Det här är enormt viktigt för oss”, säger Jonas Nyvang.
Tillsammans med medgrundaren Tue Beijer valde de tidigare i år att dela upp bolaget i två delar, där Stilfold är teknikbolaget och Stilride produktbolaget.
”På det sättet bygger vi en parallell inkomstström som är ganska säker till skillnad från en produkt som har en mer begränsad livslängd”, säger Nyvang.
Mycket talar för bolagets teknik. I ett case tidigare år kunde Stilride tillsammans med en Ståldoktor från KTH konstatera att man med Stilfold-tekniken, svenskt stål och lokal produktion hade kunnat sänka klimatavtrycket från ett av Sveriges mest omtalade byggprojekt, Slussens guldbro, med 60 procent.
”Allting talar för att man måste bli effektivare i materialåtgång och tillverkning, särskilt på fordonssidan där man kommit långt gällande utsläppen från själva fordonet. Både material- och energipriser har ökat markant. Allt som kan effektivisera det blir förbättringar både för miljön och för plånboken. Det kan inte bara bli grönare, det måste bli effektivare också. Annars kommer företagen inte ta det till sig.”
