1515

Nya miljoner och ny vd till Kleerup-backad startup

Det svenska musikbolaget Elias vill utrota tjatiga musikslingor i spel. Nu tar de in nya pengar, utser en ny vd och berättar att deras motor kommer att stå för musiken i Josef Fares hett emotsedda spel.

Musikbolaget Elias nya vd: Staffan Dahl. Foto: Annika Falkuggla
Musikbolaget Elias nya vd: Staffan Dahl. Foto: Annika Falkuggla

"Elias är ett bolag som har suttit i källaren och byggt länge, men inte riktigt visat upp sig. Det här är ett bra tillfälle att ta bolaget ut i världen", säger Staffan Dahl, som är nybliven vd på musikteknikbolaget Elias (NTL), till Di Digital.

Tidigare vd:n och tillika medgrundaren Kristofer Eng blir istället produktchef på bolaget som bygger en musikmotor som anpassar musiken efter vad som händer i datorspel och gör övergångarna smidiga.

Läs mer: Doldisbolaget Elias kliver fram – har Kleerup som investerare

Staffan Dahl har 20 års erfarenhet från marknadsföring och försäljning inom spel och media. Han har bland annat jobbat på Boxer och Comhem och på ett svenskt bolag som utvecklade och sålde mjukvara och plattformar för kasinooperatörer. De senaste åren har han drivit sportstartupen Sportway, som nyligen bytte ägare.

I anslutning till vd-bytet tar bolaget in 4 miljoner kronor från de befintliga investerarna, till vilka räknas bland annat musikern Andreas Kleerup och riskkapitalbolaget Wellstreet. 

De nya pengarna ska användas till att vidareutveckla plattformen. Och för att sälja på nya sätt.

I dag är bolaget Elias inte riktigt anpassat för att nå ut till små utvecklare, berättar Staffan Dahl.

Men med hjälp av den nya investeringen ska Elias ta fram en nedskalad produkt.

"Tänk dig att en indieutvecklare sitter i Japan och gör ett spel. Då ska den personen kunna gå in på vår sajt, ta fram kortet och ladda ned mjukvaran. Idag är systemet anpassat bara för stora studios men det ska vi ändra på."

Nyligen ingick Elias ett partnerskap med den finska spelstudion Rovio Entertainment.

Det är en fjäder i hatten för oss att finnas i ett storskaligt spel som det här.

Nu går bolaget även ut med att deras motor ska användas i regissören och spelutvecklaren Josef Faress spelstudios Hazelight kommande spel "A Way Out",  som nyligen lovordades på spelmässan E3 i Los Angeles.

"Det är en fjäder i hatten för oss att finnas i ett storskaligt spel som det här. Vi får ett väldigt bra spel som referenskund och kan visa konkret hur Elias fungerar", säger Staffan Dahl.

Läs även: Var världsledande på spel för blinda – nu fixar han spelen för seende


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?