Jämförelsen med Ikea kommer från början från en analytiker som tittat på det svenska bolaget Flowfactory – och det är en träffande liknelse.
När Ingvar Kamprad ville göra designmöbler tillgängliga för alla löste han mycket av problemet genom att lägga ut en del av tillverkningsprocessen på kunden. Det vill säga monteringen.
Det som nu sker med ”low-code” är att företag som inte sitter på egna utvecklare lättare kan skapa mjukvara, och genomgå en digital transformation, genom att bygga ihop förprogrammerade block. Motsvarande att montera sin möbel.
Typiskt för low-code är en grafisk och tydlig miljö, enkelhet och dra-och-släpp-metodik i hur användaren konstruerar sina egna mjukvaruklösningar utifrån blocken.
”Samtidigt som vi är mitt inne i en enorm digital transformation representerar systemutvecklare mindre än 1 procent av befolkningen”, säger Fredrik Lindqvist.
Det, menar han, påminner om situationen på 1700-talet när ytterst få var läskunniga och fick tolka världen åt sina medmänniskor, med blandat resultat.
”Makten att skapa den digitala framtiden ligger i händerna på ett fåtal programmerare. Vårt mål är att öka den digitala läskunnigheten i världen, så att många fler ska kunna vara med och driva digitaliseringen.”
När Flowfactory startade 2016 var den första stora prestigekunden Siemens. Nu har kundstocken växt rejält med både privata och offentliga aktörer som exempelvis Riksbyggen, Länsstyrelserna och Region Stockholm.
Under våren har bolaget också stängt en finansieringsrunda på 11 miljoner kronor.
I räkenskaperna märks att Flowfactory växt 100 procent årligen sedan starten 2016. Bolaget såg dock ett hack i kurvan under den tidiga coronakrisen. Ändå ser 2020 ut att landa omsättningsmässigt på samma nivå som 2019, 10 Mkr, om än med 78 procent högre återkommande intäkter från prenumerationer på deras ”Paas”-tjänst (plattform as a service).
Hittills under 2021 säger sig bolaget vara tillbaka med samma hundraprocentiga tillväxttakt igen.
”Det är uppenbart att low-code är en av de globala megatrenderna inom digitaliseringen”, säger den tidiga Atomicoinvesteraren Johan Hernmarck, som gått in i Flowfactory.
”Med sin unika position, skalbara affärsmodell och seniora ledning finns fantastiska förutsättningar för att Flowfactory blir ytterligare ett i raden av svenska techbolag som går ut i världen”, säger han.