1515

Nya megatrenden: Svenska ”Ikea för programmering” vill lösa bristen på utvecklare

De globala teknologitrenderna ”low-code” och ”no-code” fortsätter att vinna mark. Det är det svenska plattformsbolaget Flowfactory ett bevis på, efter en 100-procentig tillväxtökning år för år sedan 2016.

”Vi befinner oss mitt i en megatrend”, säger Fredrik Lindqvist, vd och medgrundare.

Frida Höök, marknadschef, Stellan Andersson, chefsutvecklare och Fredrik Lindqvist, vd, är grundarna bakom Flowfactory.
Frida Höök, marknadschef, Stellan Andersson, chefsutvecklare och Fredrik Lindqvist, vd, är grundarna bakom Flowfactory.Foto:Shahin Alipour

Jämförelsen med Ikea kommer från början från en analytiker som tittat på det svenska bolaget Flowfactory – och det är en träffande liknelse.

När Ingvar Kamprad ville göra designmöbler tillgängliga för alla löste han mycket av problemet genom att lägga ut en del av tillverkningsprocessen på kunden. Det vill säga monteringen.

Det som nu sker med ”low-code” är att företag som inte sitter på egna utvecklare lättare kan skapa mjukvara, och genomgå en digital transformation, genom att bygga ihop förprogrammerade block. Motsvarande att montera sin möbel.

Typiskt för low-code är en grafisk och tydlig miljö, enkelhet och dra-och-släpp-metodik i hur användaren konstruerar sina egna mjukvaruklösningar utifrån blocken.

”Samtidigt som vi är mitt inne i en enorm digital transformation representerar systemutvecklare mindre än 1 procent av befolkningen”, säger Fredrik Lindqvist.

Det, menar han, påminner om situationen på 1700-talet när ytterst få var läskunniga och fick tolka världen åt sina medmänniskor, med blandat resultat.

”Makten att skapa den digitala framtiden ligger i händerna på ett fåtal programmerare. Vårt mål är att öka den digitala läskunnigheten i världen, så att många fler ska kunna vara med och driva digitaliseringen.”

När Flowfactory startade 2016 var den första stora prestigekunden Siemens. Nu har kundstocken växt rejält med både privata och offentliga aktörer som exempelvis Riksbyggen, Länsstyrelserna och Region Stockholm.

Under våren har bolaget också stängt en finansieringsrunda på 11 miljoner kronor.

I räkenskaperna märks att Flowfactory växt 100 procent årligen sedan starten 2016. Bolaget såg dock ett hack i kurvan under den tidiga coronakrisen. Ändå ser 2020 ut att landa omsättningsmässigt på samma nivå som 2019, 10 Mkr, om än med 78 procent högre återkommande intäkter från prenumerationer på deras ”Paas”-tjänst (plattform as a service).

Hittills under 2021 säger sig bolaget vara tillbaka med samma hundraprocentiga tillväxttakt igen.

”Det är uppenbart att low-code är en av de globala megatrenderna inom digitaliseringen”, säger den tidiga Atomicoinvesteraren Johan Hernmarck, som gått in i Flowfactory.

”Med sin unika position, skalbara affärsmodell och seniora ledning finns fantastiska förutsättningar för att Flowfactory blir ytterligare ett i raden av svenska techbolag som går ut i världen”, säger han.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?